Με βάση τις δηλώσεις που έχουν γίνει και χωρίς να περαστούν οι διορθώσεις από την πλευρά των παραγωγών φαίνεται πως θα γίνει η πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης.

Αιτία, τα εξαιρετικά περιορισμένα χρονικά περιθώρια, µε τον μηχανογράφο να συνεχίζει εκβιαστικά να κρατά κλειστό το σύστημα (τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές), που πέρυσι άνοιξε από τις 15 Σεπτεμβρίου για όποιους αγρότες και κτηνοτρόφους ήθελαν να προχωρήσουν σε διορθώσεις µε διοικητικές πράξεις.

Πάντως, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι από τις Πύλες, ακόμα και άμεσα να ανοίξει το σύστημα, δεν προλαβαίνουν µε τίποτα να περαστούν οι διορθώσεις, που σημαίνει ότι η προκαταβολή θα δοθεί χωρίς τις διοικητικές πράξεις και οι όποιες διορθώσεις θα γίνουν μετά, για να συμψηφιστούν στην εξόφληση τα Χριστούγεννα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών σε πρόσφατη συνάντηση µε Κρητικούς κτηνοτρόφους διαβεβαίωσε ότι «η προκαταβολή της ενιαίας (70% βασικής) είναι στο πλάνο του ΟΠΕΚΕΠΕ να δοθεί μεταξύ 25-27 Οκτωβρίου και το αργότερο μέχρι τις 27 του μήνα». Μάλιστα, ο ίδιος -αρκετά αόριστα- έκανε λόγο και για την εξόφληση της ενιαίας, για την οποία είπε ότι «θα γίνει, όπως κάθε χρόνο προς το τέλος του έτους, κοντά στα Χριστούγεννα».

Μ’ αυτά κι αυτά, δείχνει να χάνεται η ευκαιρία που δίνει φέτος η Κομισιόν για δυνατότητα καταβολής αυξημένων άμεσων ενισχύσεων έως 70% από 50% που ισχύει κανονικά, από τις 16 Οκτωβρίου 2021, ενώ απίθανο προς ώρας μοιάζει και το ενδεχόμενο για πληρωμή στις 21 του μήνα, όπως έγινε πέρυσι, που είχε ξεκινήσει την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου και αφορούσε συνολικό ποσό 696.596.038,36 ευρώ.

Σηµειωτέον, µε 3,5 εκατ. ευρώ έκλεισαν οι εκκρεμότητες από την ενιαία της περσινής χρονιάς, που αφορούσαν κυρίως  καθεστώτα των άμεσων ενισχύσεων και των ενισχύσεων στα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους (ΜΝΑ) για τις αιτήσεις του 2020, ενώ πιστώθηκαν και 16.864.458,27 ευρώ για την «καθυστερημένη» σχεδόν ένα μήνα επιστροφή της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Σύμφωνα µε την ανακοίνωση του υπουργείου, «µε την πληρωμή αυτή, ο Οργανισμός ολοκληρώνει τις πληρωμές για τις αιτήσεις 2020, έχοντας καταβάλλει συνολικά περίπου 2 δισ. ευρώ».

Οδηγίες ΟΠΕΚΕΠΕ για τη µεταβολή στοιχείων στο ΟΣ∆Ε του 2021

Εν τω μεταξύ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στην εβδομάδα εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία περιγράφεται η διαδικασία των διοικητικών πράξεων για τη διόρθωση προφανών σφαλμάτων της ενιαίας μετά την καταληκτική ημερομηνία τροποποίησής της, στην οποία βέβαια αναφέρεται ότι η έναρξη της υποβολής τους θα καθοριστεί µε νέα ανακοίνωση. Οι μεταβολές στις ΕΑΕ διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:

Κατηγορία Ι: Μεταβολές α) στο πεδίο µε περιγραφή ΙΒΑΝ β) στο πεδίο µε περιγραφή ΑΦΜ γ) διαγραφή ΕΑΕ. Οι όροι και προϋποθέσεις περιγράφονται στην εγκύκλιο.

Κατηγορία ΙΙ: Μεταβολές που δεν εμπίπτουν σε κανένα κανόνα ελέγχου. Γι’ αυτές ο χρήστης μεταβάλλει την ΕΑΕ σε «πρόχειρη», καταχωρίζει τις τροποποιήσεις και οριστικοποιεί χωρίς κανένα άλλο έλεγχο από τους ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Κατηγορία ΙΙΙ: Μεταβολές που εμπίπτουν στους κανόνες ελέγχου που καθορίζονται στο σημείο 3. Ο χρήστης μεταβάλλει την ΕΑΕ σε «πρόχειρη», καταχωρίζει τις τροποποιήσεις και υποβάλλει αίτημα διοικητικής πράξης για να αξιολογηθούν και να εγκριθούν/απορριφθούν οι αιτούμενες μεταβολές και να οριστικοποιηθεί η ΕΑΕ.

Κατηγορία ΙV: Μη επιτρεπόμενες μεταβολές που εμπίπτουν στους κανόνες ελέγχου που καθορίζονται στην εγκύκλιο. Γι’ αυτές δεν γίνεται δεκτή η υποβολή αιτημάτων διοικητικής πράξης.

 

Πηγή:www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση