Πλήθος αναγγελιών για δηλώσεις ζημιάς στην φυτική παραγωγή πολλών περιοχών της χώρας είναι σε εξέλιξη, λόγω των κακοκαιριών που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες του Οκτωβρίου.

Αναλυτικότερα, οι δηλώσεις ανά περιοχή έχουν ως εξής:

Για τις βαμβακοκαλλιέργειες του Δήμου Αλεξάνδρειας από τη βροχόπτωση της 23ης Οκτωβρίου

Παρακαλούνται οι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημία στις βαμβακοκαλλιέργειες από τη βροχόπτωση της 23ης Οκτωβρίου, σε μεμονωμένα ασυγκόμιστα αγροτεμάχια σε ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου Αλεξάνδρειας, να προσέλθουν στους τοπικούς τους ανταποκριτές ΕΛΓΑ για την υποβολή σχετικής δήλωσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της εκτίμησης είναι η ύπαρξη μαρτύρων ως εξής:

-Για αγροτεμάχια < 40 στρεμμάτων: Ένας μάρτυρας των τεσσάρων σειρών, ασυγκόμιστος, στη μέση και σε όλο το μήκος του αγροτεμαχίου

-Για αγροτεμάχια > 40 στρεμμάτων: Δύο μάρτυρες των τεσσάρων σειρών ο καθένας, ασυγκόμιστους, όχι στις άκρες και σε όλο το μήκος του αγροτεμαχίου.

Παρακαλούνται οι παραγωγοί να μη προβούν σε άσκοπες δηλώσεις π.χ. αγροτεμάχια που έχουν ήδη συγκομιστεί, προκειμένου να πραγματοποιηθούν άμεσα και γρήγορα οι εκτιμήσεις.

Για τη συμπλήρωση της δήλωσης θα πρέπει οι παραγωγοί να προσκομίζουν την τελευταία Δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ (Δήλωση για τον ΕΛΓΑ).

Η αναγγελία ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021.

Δήλωση ζημιών από τη βροχόπτωση της 14ης Οκτωβρίου σε Δ.Κ. Αλεξάνδρειας και Τ.Κ. Βρυσακίου

Παρακαλούνται οι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημία από τη βροχόπτωση της 14ης Οκτωβρίου, στις καλλιέργειες μήλων Φούτζι, σε άλλες όψιμες ποικιλίες μήλων, στη βιομηχανική ντομάτα, και σε καλλιέργειες σταφυλιών, στη Δ/Κ Αλεξάνδρειας και την Τ/Κ Βρυσακίου, να προσέλθουν στους τοπικούς τους ανταποκριτές (Οι παραγωγοί της Δ.Ε. Αλεξάνδρειας, στις αρμόδιες ανταποκρίτριες ΕΛΓΑ, κα Λάχανη, τηλ. 23333-50111 και κα Κιρτικίδου, τηλ. 23333-50137) για την υποβολή σχετικής δήλωσης.

Για τη συμπλήρωση της δήλωσης θα πρέπει οι παραγωγοί να προσκομίζουν την τελευταία Δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ (Δήλωση για τον ΕΛΓΑ).

Υποβολή δηλώσεων ζημίας από βροχόπτωση – πλημμύρα στον δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου

Από τον Ανταποκριτή του ΕΛΓΑ του δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, έγινε αναγγελία ζημιάς, από βροχόπτωση – πλημμύρα στις 10-10-2021 για τις περιοχές: Ζαγοράς – Ανηλίου – Μακρυράχης – Πουρίου, σε ΚΑΣΤΑΝΑ – ΜΗΛΑ.

Καλούνται όσοι παραγωγοί, έπαθαν ζημιά από την Βροχόπτωση, μπορούν να κάνουν δήλωση μέχρι και σήμερα 25 Οκτωβρίου ημέρα Δευτέρα από ώρα 8.00 πρωινή μέχρι και 14.00 μεσημβρινής, στο γραφείο του Ανταποκριτή στην Ζαγορά (Δημαρχείο). Για την δήλωση, πρέπει ο παραγωγός να έχει την δήλωση ΟΣΔΕ 2020 ή 2021.

Δηλώσεις ζημιάς από χαλάζι στην ΤΚ Παντάνασσας της Δ.Ε. Βοιών, Μονεμβασίας

Όπως γνωστοποιήθηκε από τον κ. Γιώργο Βασιλείου, ανταποκριτή του ΕΛΓΑ στην ΤΚ Παντάνασσας, «…έγινε αναγγελία ζημιάς από χαλάζι της 11ης Οκτωβρίου 2021, που προκάλεσε ζημιές στην παραγωγή των ελαιοδέντρων στην Τ.Κ Παντάνασσας της Δ.Ε. Βοιών».

Έτσι, οι παραγωγοί που οι καλλιέργειές τους ζημιώθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% της συνολικής παραγωγής που περίμεναν να συγκομίσουν, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση ζημιάς στους κατά τόπους ανταποκριτές Ε.Λ.Γ.Α.

Προθεσμίες

Οι δηλώσεις ζημιάς μπορούν να υποβληθούν μέχρι και την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021 στο Δημαρχείο Νεάπολης.

Ο Ανταποκριτής ΕΛΓΑ θα βρίσκεται στις:

26 Οκτωβρίου (Τρίτη) και 27 Οκτωβρίου (Τετάρτη) στη Νεάπολη για την παραλαβή των δηλώσεων.

Προσοχή: Οι δηλώσεις υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά και την ημερομηνία λήξης της αναγγελίας το σύστημα κλειδώνει. Για το λόγο αυτό παρακαλούμε θερμά να τηρείτε τις προθεσμίες.

Επιπλέον

-Σύμφωνα με τον κανονισμό Ασφάλισης του Ε.Λ.Γ.Α (Κ.Υ.Α. 309891/2010) για την λήψη αποζημίωσης είναι υποχρεωτική η πληρωμή της ασφαλιστικής εισφοράς προς τον Ε.Λ.Γ.Α. για κάθε τμήμα που δηλώνεται.

-Ο Ε.Λ.Γ.Α. καλύπτει και αποζημιώνει μόνο άμεσες ζημιές που μειώνουν την παραγωγή, δηλαδή ζημιές στους καρπούς .

-Με την Κ.Υ.Α. 80/14270/31-1-2014 τα τέλη εκτίμησης που ισχύουν από 31/1/2014 έχουν αναπροσαρμοσθεί ως εξής

-Καρποφόρα δέντρα: 0,10 € ανά δέντρο.

-Καρποφόρα δέντρα: 10 € ανά στρέμμα (για πυκνή φύτευση άνω των 100 δέντρων ανά στρ.)

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δήλωσης ζημιάς:

-Φωτοαντίγραφο της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής ΕΛΓΑ έτους 2021,

-Ταυτότητα (σε περίπτωση πρόσφατης αλλαγής), και

-Αριθμός λογαριασμού τραπέζης και ΙΒΑΝ (σε περίπτωση αλλαγής)

Υποβολή δηλώσεων ζημιάς από βροχόπτωση στη Δ.Ε. Αποστόλου Παύλου, δήμου Βέροιας Ημαθίας

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ ενέκρινε την υποβολή δηλώσεων ζημιάς στη ΔΕ Αποστόλου Παύλου (Μακροχώρι, Διαβατό, Ν. Νικομήδεια και Π. & Ν. Λυκογιάννη) από τη ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ:

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης που βρίσκεται στο εν λόγω αγρόκτημα λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του covid 19, μπορούν να υποβάλουν δήλωση ζημιάς, με ραντεβού και κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης στα τηλέφωνα των ανταποκριτών: 2331351926 – 2331350910 – 2331350528.

 

Πηγή: www.agro24.gr

Αφήστε μια απάντηση