Ως κυματοθραύστες προσπαθούν να λειτουργήσουν οι αγροτοσυνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας, που έχουν στενές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κυρίως στα Χανιά και στο Ηράκλειο. Η κατάσταση μετά τη σημερινή επαναληπτική συνάντηση με τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπερβολικά τεταμένη μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των Κρητικών αγροτών.

Επίσης, το κλίμα δυναμίτισαν και οι διαρροές των προηγούμενων ημερών με δημοσίευμα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που ουσιαστικά υπονοούσε ότι στην Κρήτη έγιναν ψευδείς δηλώσεις νεαρών αμνοεριφίων, προκειμένου να καρπωθούν ορισμένοι – κυρίως νεοεισερχόμενοι – κτηνοτρόφοι παραπάνω επιδοτήσεις.

Κανένα αίτημα δεν έγινε δεκτό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, που αποτελούν το 17μελές Συντονιστικό, κανένα από τα αιτήματά τους, από την εφαρμογή της Νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης και τον αντίκτυπο στις επιδοτήσεις, έως τη διόρθωση των δασικών χαρτών που προσδίδουν τον χαρακτηρισμό «Natura» στο 80% της κρητικής γης, δεν ικανοποιήθηκε.

Μιλώντας στο σημερινο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του “Ράδιο Κρήτη”, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, είπε ότι σε όλα τα βασικά ζητήματα οι απαντήσεις ήταν αρνητικές. Αναφορικά με τις επιδοτήσεις είπε ότι “οι μειωμένες επιδοτήσεις θα παραμείνουν όπως έχουν”, ενώ -όπως είπε- “άνοιξε ένα μικρό παράθυρο” για καλλιεργητές όσον αφορά τις περιοχές Natura.

Η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών θα συνεδριάσει εκ νέου για να γίνει αξιολόγηση της νέας κατάστασης.

Ουσιαστικά τινάζεται στον αέρα η συμφωνία με τον Λιβανό και τον Κεδίκογλου της Παρασκευής

«Η συμφωνία που κάναμε σαν επιτροπή αγώνα Κρήτης και η πρόταση που καταλήξαμε σε ό,τι έχει να κάνει με τις πληρωμές, είναι να σταματήσουν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και να ολοκληρωθούν οι πληρωμές μέχρι τον Δεκέμβριο» δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης της Παρασκευής με τον υφυπουργό, Σ. Κεδίκογλου, ο πρόεδρος συντονιστικού Μανώλης Ορφανουδάκης, προσθέτοντας: «Από εκεί και πέρα, μια τετραμελής επιτροπή με τεχνοκράτες από τις ενώσεις και από αυτούς που χειρίζονται τα συστήματα επιδοτήσεων από τις πύλες, θα καθίσουν να συζητήσουν τα τεχνικό πρόγραμμα που γνωρίζουν και είναι υπαρκτά για να μπορέσουν να τα διορθώσουν οι επιτελείς του ΟΠΕΚΕΠΕ». Όλο αυτό, βέβαια, συμφωνήθηεκ σε άμεση συνεννόηση με τον υπουργό, Σπήλιο Λιβανό, ο οποίος είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις και βρισκόταν εκτός του Υπουργείου.

Διχασμένη η υπόλοιπη Ελλάδα

Με το βλέμμα στραμμένο στην Κρήτη μετρούν τις επόμενες κινήσεις τους οι κτηνοτρόφοι της υπόλοιπης Ελλάδας. Γνωρίζοντας ότι τόσο οι Κρητικοί όσο και αυτοί που τους υποστηρίζουν (π.χ. ο βουλευτής της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης) έχουν στοχοποιηθεί από τα ΜΜΕ, περιμένουν να δουν μέχρι πού θα φτάσει η κόντρα. Έχουν, εξάλλου, διαπιστώσει ότι όντως κάτι δεν πάει καλά με τις επιδοτήσεις στην Κρήτη και αισθάνονται αδικημένοι σε σχέση με τους συναδέλφους τους, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί κάποια πρωτοβουλία για να έρθουν στο προσκήνιο οι κτηνοτρόφοι της υπόλοιπης Ελλάδας, πέρα από το αίτημα για έκτακτη ενίσχυση λόγω του υψηλού κόστους των ζωοτροφών. Για το θέμα του Εθνικού Αποθέματος, πάντως, ο Παύλος Σατολιάς της Ένωσης Καλαβρύτων και της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ έχει αποφασίσει να το φτάσει μέχρι τέλους, τουλάχιστον όσον αφορά την οδό της δικαιοσύνης και δεν θεωρεί μοναδική πηγή του προβλήματος τους νεοεισερχόμενους της Κρήτης.

Το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης -που έχει στην διάθεσή του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), στο νησί της Κρήτης τα τελευταία έξι χρόνια παρουσιάζεται μια αύξηση κατά 708,7% στους αμνούς (178.216 το 2015 έναντι των 1.441.168 το 2021), όταν το ίδιο διάστημα, στην υπόλοιπη Ελλάδα υπήρξε μείωση -3,2% (828.958 το 2015 έναντι των 796.025 το 2021). Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα στοιχεία που αφορούν τα ερίφια της Κρήτης, όπου εκεί παρουσιάστηκε αύξηση 537% (38.109 το 2015 έναντι των 242.741 το 2021), ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα παρουσιάζει μείωση σχεδόν 11,9% (312.972 το 2015 έναντι των 268.591 το 2021).

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στην Π.Ε. Ρεθύμνου ενώ ακολουθούν και συγκεκριμένες περιοχές της Π.Ε. Χανίων. Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, η περιοχή αυτή στα Χανιά είναι τα Σφακιά.

Δολοφονία χαρακτήρα του Βολουδάκη από τα “Παραπολιτικά”

Με το παρακάτω κείμενό της η ενημερωτική σελίδα που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία parapolitika.gr προχωρά σε ολομέτωπη επίθεση εις βάρος του βουλευτή Χανίων της Νεάς Δημοκρατίας κ. Μανούσου Βολουδάκη λόγω της στάσης που έχει τηρήσει στις διεκδικήσεις των κτηνοτρόφων.

Με αφορμή τα (παράλογα) αιτήματα των κτηνοτρόφων της Κρήτης, πήρε χαμπάρι το ευρύ κοινό ότι υπάρχει ένας βουλευτής που φέρει το επώνυμο Βολουδάκης.

Πρόκειται για έναν τύπο που έλκει την καταγωγή του από τα ηρωικά Σφακιά, κατά συνέπεια έχει επηρεαστεί από το τοπικό DNA, που έγινε γνωστό ανά την επικράτεια από τα κείμενα, μα κυρίως από τη δημόσια συμπεριφορά του Παυλή του Πολάκη.

Ο Μανούσος (αυτό είναι το μικρό του όνομα) έχει βγει στο αντάρτικο, υπερασπιζόμενος τους ψηφοφόρους του, για κάτι που είναι απολύτως παράνομο. Και αναφέρομαι στα πλαστά στοιχεία των δηλώσεων για τα αιγοπρόβατα. Δεν θα μπω στην ουσία της υπόθεσης, για να μη σας κουράσω. Θα περιοριστώ στους λόγους της (δημόσιας) οργής του Βολουδάκη.

Πριν από τις εκλογές κυκλοφορούσε στα Χανιά με ένα επιχείρημα: ότι, από τη στιγμή που ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι δεν θα αξιοποιήσει στην κυβέρνηση συγγενικά του πρόσωπα (σ.σ.: Αναφερόμενος προφανώς στην Ντόρα), σχεδόν αυτοδικαίως θα γινόταν εκείνος υπουργός.

Τελικά, και υπουργός δεν έγινε και τους Διγαλάκη και Φραγκάκη, που ήταν συνυποψήφιοί του, είδε να αξιοποιούνται. Μάλιστα, όσοι γνωρίζουν κάτι παραπάνω αποκλείουν και στο μέλλον να υπάρξει αξιοποίηση του Μανούσου.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, είπε να περάσει στο αντάρτικο εναντίον του συμμαθητή του στο Κολλέγιο Σπήλιου Λιβανού. Βλέπετε, και τότε ήταν σε αντίπαλα στρατόπεδα, αφού ο μεν υπουργός ήταν Νεοδημοκράτης, ο δε βουλευτής φλέρταρε με το ΠΑΣΟΚ.

Μιλάμε για πολύ παλιά, γιατί τώρα ο Μανούσος είναι πολλά βαρύς και ασήκωτος δεξιός.

 

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων εναντίον προέδρου Κτηνοτροφικού Συλλόγου: “Με τα κεράσματα, τις τσικουδιές, τη λύρα και το θέατρο που παίχτηκε στο υπουργείο έγινε ¨σασμός¨ και ξεπούλημα σε βάρος μας;”

Για διχαστικές πρακτικές και ξεπούλημα των συμφερόντων των αγροτών από τη νέα ηγεσία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων στις πρόσφατες κινητοποιήσεις κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων.

Καταφέρεται ευθέως κατά του προέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων, Γιάννη Βερυκάκη, κατηγορώντας τον για θέατρο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ρωτώντας ποια είναι τα αποτελέσματα.

Αναρωτιέται ακόμα αν με τις τσικουδιές και τις λύρες στο υπουργείο, έγινε “σασμός” και ξεπούλημα των συμφερόντων των αγροτών, ουσιαστικά κατηγορώντας δηλαδή τον νέο πρόεδρο ότι οι κινητοποιήσεις ήταν για το θεαθήναι.

Δείτε την ανακοίνωση:

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, όπως λέει και το όνομα της, δεν χωρίζει τους αγρότες ανάλογα με την κομματική τους προτίμηση για τη συμμετοχή τους στους αγώνες. Οργανώνει και συντονίζει τους αγώνες των μικρομεσαίων αγροτών με βάση τα κοινά τους προβλήματα και τις αιτίες που τα προκαλούν.

Σε αυτή τη βάση έστειλε εκπροσώπους της στο Παγκρήτιο Συλλαλητήριο στην Αθήνα που ήταν παναγροτικό για μην πούμε παλλαϊκό λόγω και των δασικών χαρτών. Φαίνεται όμως ότι ο νέος πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου άλλα θέλει να εξυπηρετήσει αφού από την πρώτη κιόλας εμφάνιση του χωρίζει τους αγρότες και κτηνοτρόφους με βάση τα πολιτικά τους πιστεύω. Προκλητικά αρνήθηκε να δώσει σε εκπροσώπους μας χαρτί για το δωρεάν εισιτήριο στο καράβι για την Αθήνα, με την δικαιολογία ότι οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας δεν ήταν μέλη του κτηνοτροφικού συλλόγου.

Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν απλά ένα πρόσχημα αφού όπως παραδέχτηκε σε άλλο συνάδελφο, το αρνήθηκε λόγω της κομματικής τους τοποθέτησης. Είναι γελασμένος ο νεοφώτιστος πρόεδρος και οι πολιτικοί καθοδηγητές του αν νομίζει ότι με τέτοιες πρακτικές θα μας γυρίσει χρόνια πίσω του πάλε ποτέ κραταιού κυβερνητικού συνδικαλισμού στα Χανιά.

Παρόλα αυτά αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων βρέθηκε στην Αθήνα πλάι στους αγωνιζόμενους συναδέλφους τους οποίους και καλούμε να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα από την παραπάνω ενέργεια. Ταυτόχρονα να βγάλουν συμπεράσματα από την όλη εξέλιξη της κινητοποίησης στην Αθήνα και το θέατρο που παίχτηκε μέσα στο υπουργείο.

Αλήθεια όλοι αυτοί που ηγήθηκαν αυτής της κινητοποίησης μαζί τους και ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων τι απάντηση έφεραν από την συνάντηση τους με τον υφυπουργό για τα προβλήματα που έχουν και ιδιαίτερα για την καταστροφική και με αναδρομική ΚΥΑ για τους βοσκοτόπους; Μήπως με τα κεράσματα, τις τσικουδιές, τη λύρα και το θέατρο που παίχτηκε στο υπουργείο έγινε ¨σασμός¨ και ξεπούλημα σε βάρος μας;

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων δηλώνει ότι όπως έκανε από τότε που δημιουργήθηκε θα συνεχίσει να είναι πλάι σε όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους συναδέλφους χωρίς διαχωρισμούς και ταμπέλες. Θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην οργάνωση και συλλογική πάλη των αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής μας, στην ενίσχυση της δράσης των Αγροτικών Συλλόγων, στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στην πολιτική της ΚΑΠ και των κυβερνήσεων που μας έχουν φέρει σε αδιέξοδο. Να διεκδικεί λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Διεκδικώντας:

• Να παρθεί εδώ και τώρα πίσω η ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια.

• Να παρθούν άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής όπως αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες όπως και στους εφοπλιστές, μείωση κατά 50% της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα.

• Να δοθεί έκτακτη χρηματική επιχορήγηση για αγορά ζωοτροφών, καθώς και τα 4 ευρώ ανά ζώο, λόγω covid σε όλους τους κτηνοτρόφους

• Να επιδοτηθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για τις θαλάσσιες μεταφορές στα προϊόντα τους και τις ζωοτροφές

• Να γίνουν όλες οι αναγκαίες διορθώσεις στους δασικούς χάρτες με ευθύνη και έξοδα της κυβέρνησης και να διασφαλιστούν τα βοσκοτόπια και οι περιουσίες τους.

Για το ΔΣ

Ο ΠρόεδροςΣταυριανουδάκης Μανούσος

Ο Γενικός ΓραμματέαςΜπομπολάκης Νεκτάριος

 

Πηγή: www.agro24.gr

Αφήστε μια απάντηση