«Ηλεκτροσόκ» προκαλούν στους παραγωγούς οι λογαριασμοί ρεύματος που έχουν αρχίσει να φτάνουν στα χέρια τους τις τελευταίες μέρες από τη ∆ΕΗ και αφορούν τις χρεώσεις για τη λειτουργία ποµονών άρδευσης.

Τα ποσά που αντικρίζουν είναι «φουσκωμένα», σε σημείο «παραζάλης» µε κύριο «υπεύθυνο» τη ρήτρα αναπροσαρμογής, που αντιστοιχεί στις περισσότερες περιπτώσεις περίπου το 1/3 της συνολικής χρέωσης. Σε ανάλογα δυσμενή θέση θα περιέλθουν, όμως, και όσοι αγρότες που εξυπηρετούνται από τους ΤΟΕΒ, καθώς η ισχυρή πίεση που ασκείται από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, φέρνει αυξήσεις – «φωτιά» και στις εισφορές ανά στρέμμα, ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου του 2022.

Οι αυξήσεις στο ρεύμα περνάνε στους αγρότες και από εισφορές στους ΤΟΕΒ, ηλεκτροσόκ από  τους λογαριασμούς

«Είναι ένας σύγχρονος κεφαλικός φόρος στο αγροτικό ρεύμα. Μιλάμε για κανονική δίωξη των παραγωγών», ανέφερε στην Agrenda o Γιώργος Καραγκιοζόπουλος, αγρότης από τη Μελίκη Ημαθίας, ο οποίος ακόμη δεν μπορεί να συνέλθει από το «σοκ» που υπέστη όταν είδε το λογαριασμό της ∆ΕΗ για µία από τις τρεις ποµόνες που διατηρεί για να αρδεύει τις καλλιέργειές του.

«Βλέπω τα νούμερα και έχω λαχταρήσει. Ο συνολικός λογαριασμός που µου ήρθε είναι 2.921 ευρώ και από αυτά τα 1.040 ευρώ, είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής, το νέο φασούλι µε το οποίο επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής», εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ανάλογα δυσάρεστες εκπλήξεις δέχονται και οι άλλοι παραγωγοί στην περιοχή, που διαθέτουν γεωτρήσεις.

Σύμφωνα µε το συνομιλητή µας οι αυξήσεις είναι υπέρογκες και για τη συντριπτική πλειονότητα των αγροτών, υπάρχει αδυναμία πληρωμής της οφειλής τους. «Εδώ είχαμε επιδοτούμενο το αγροτικό ρεύμα και αγκομαχούσαμε να το πληρώνουμε, πόσω µάλλον τώρα, που τα ποσά έχουν εκτοξευτεί. Δηλαδή, τί κάνουν; Μας δίνουν μια έκπτωση από τη μια πλευρά και µας την παίρνουν τρεις φορές επάνω από την άλλη;», διερωτήθηκε ο αγανακτισμένος παραγωγός, σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρξει στήριξη.

Για τρομερά υψηλά κόστη, μιλά και ο Τάσος Λιολιόπουλος παραγωγός από την περιοχή. «Οι αυξήσεις είναι αδικαιολόγητα μεγάλες. Μιλάμε για νούμερα που πραγματικά ζαλίζουν. Μ’ αυτά τα δεδομένα για να μπορέσει κάποιος να αρδεύσει επαρκώς την καλλιέργειά του, είτε πρόκειται για βαμβάκι, είτε για φρούτα, το κόστος από τα 30-40 ευρώ το στρέμμα που ήταν ως τώρα, θα ξεπεράσει τα 60 ευρώ το στρέμμα, μεσοσταθµικά για τα επιφανειακά ύδατα. Γιατί αν μιλάμε για τα υπόγεια που πρέπει να αντληθούν, εκεί πραγματικά θα είναι να παρατήσεις το χωράφι», µας είπε ο κ. Λιολιόπουλος, επισημαίνοντας πως «ομοίως ακριβά στοιχίζει πλέον και το πετρέλαιο».

Ανήσυχος δηλώνει κι ο παραγωγός κηπευτικών Γιώργος Κατσικίνης από την Επανομή Θεσσαλονίκης. «Σε εμάς οι λογαριασμοί δεν έχουν έρθει ακόμη, παρότι θα έπρεπε να τους έχουμε παραλάβει πριν από 1-2 μήνες. Φοβάμαι πως κάτι μαγειρεύουν και θα µας έρθει καµιά μεγάλη κατραπακιά», τόνισε χαρακτηριστικά ο συνομιλητής µας.

Μέχρι τώρα ο κ. Κατσικίνης, που καλλιεργεί γύρω στα 40 στρέμματα υπαίθρια και θερµοκηπιακά κηπευτικά, πληρώνει το χρόνο γύρω στα 5.000 – 6.000 ευρώ για αγροτικό ρεύμα, αλλά όπως σημειώνει «αν πάµε στα 8.000 -9.000 ευρώ το χρόνο, είναι να το κλείσουμε το μαγαζί ή να δουλεύουμε για τη ∆ΕΗ και την Εφορία».

Η «µπάλα» ωστόσο, αναπόφευκτα θα πάρει και τους παραγωγούς οι οποίοι εξυπηρετούνται από τους ΤΟΕΒ, καθώς οι αυξήσεις στο ρεύμα θα μετακυλιστούν και σε εκείνους, προκαλώντας ντόμινο. «Με αυτά που συμβαίνουν στις αυξήσεις του ρεύματος είναι λογική εξέλιξη να πάµε και σε αυξήσεις των εισφορών στους ΤΟΕΒ», σημειώνει ο πρόεδρος του Οργανισμού ΤΟΕΒ Βασίλης Κανάκας, για να προσθέσει πως είναι μια γενικευμένη τάση, αλλά στο κατά πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στις αρχές του χρόνου.

«Σκεφτόµαστε να πάµε σε αυξήσεις για την επόµενη σεζόν. Φέτος ήταν η χειρότερη χρονιά, µε το κόστος να αυξάνει στα 180.000 ευρώ, από τα περίπου 150.000 ευρώ πέρυσι. Η πρόταση που συζητάµε, αλλά µένει να αποφασιστεί και από τη γενική συνέλευση, είναι να πάµε από 28 ευρώ το στρέµµα που βρίσκεται σήµερα η εισφορά, στα 40 ευρώ το στρέµµα, για να ανταπεξέλθουµε στις υποχρεώσεις µας», είπε ο πρόεδρος του τοπικού ΤΟΕΒ Πρέσπας, Μιχάλης Ναλµπαντίδης.

Υποχρεωµένοι να πάνε σε αυξήσεις εισφορών, δηλώνουν και από τον ΤΟΕΒ Γιαννιτσών, όπου η άρδευση γίνεται µε κλειστό υπόγειο δίκτυο. «Λόγω των αυξήσεων της ∆ΕΗ, αλλά και της εκτεταµένης χρήσης του δικτύου, συνεπεία των καυσώνων που είχαµε το καλοκαίρι, το κόστος ανέβηκε στα 700.000 ευρώ, από τα 500.000 ευρώ πέρυσι. Άρα πρέπει να ανεβάσουµε και εµείς το κόστος εισφοράς για να καλύψουµε τις ανάγκες µας», σηµειώνει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γιαννιτσών, Νίκος Κουµαρτζούδης. Σύµφωνα µε τον ίδιο αποφάσεις θα ληφθούν την άνοιξη, αλλά «για να µπορέσουµε να ανταπεξέλθουµε, το λιγότερο απαιτείται να αυξηθεί η εισφορά κατά 3-4 ευρώ το στρέµµα, από τα 24 ευρώ, που τιµολογείται σήµερα. Το κακό είναι πως οι αυξήσεις αυτές θα έρθουν να προστεθούν σε εκείνες στα λιπάσµατα, τους σπόρους και τα σκευάσµατα, που θα διπλασιάσουν το κόστος παραγωγής και δεν ξέρω πώς θα καλλιεργήσει ο κόσµος».

Αυξήσεις που µπορεί να είναι µεγάλες εάν δεν δοθεί κάποια επιδότηση στο αγροτικό ρεύµα, προβλέπει και ο Στέργιος Τόπης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σκυλιτσίου στη Βέροια, όπου φέτος η δαπάνη για το ηλεκτρικό του Οργανισµού εκτοξεύτηκε στα 225.000 ευρώ, από τα 145.000 ευρώ πέρυσι. «Κρατούσαµε τις εισφορές µε νύχια και µε δόντια στα 22 ευρώ το στρέµµα, αλλά φέτος δεν θα µπορέσουµε να καλύψουµε το κόστος για τη ∆ΕΗ και για το 2022 υπολογίζουµε να τις αυξήσουµε στα 26-27 ευρώ το στρέµµα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και το ΤΟΕΒ Νησίου, στην Ηµαθία προσανατολίζεται να αυξήσει την εισφορά κατά 1 ευρώ το στρέµµα ενόψει της αρδευτικής σεζόν του 2022, που σηµαίνει πως από τα 25 ευρώ που είναι σήµερα, θα πάει στα 26 ευρώ το στρέµµα, ώστε να αντιµετωπιστούν οι αυξήσεις της ∆ΕΗ, αλλά και της κατανάλωσης νερού, που καταγράφηκε φέτος συνεπεία του καύσωνα. «Μέχρι πέρυσι πληρώναµε γύρω στα 60.000 ευρώ για ρεύµα στη ∆ΕΗ και φέτος το ποσό εκτοξεύτηκε στα 150.000 ευρώ, καθώς το καλοκαίρι το δίκτυο δεν σταµάτησε ούτε µέρα να δουλεύει», ανέφερε ο παραγωγός και µέλος του ∆.Σ. του ΤΟΕΒ Νησίου, Παναγιώτης Μεσαλάς, προβλέποντας πως «όλα τα ΤΟΕΒ θα προβούν σε αυξήσεις για το 2022.

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση