Στα 2 δισ. € ανέρχονται τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία προγραμματίζει η χώρα μας να ενεργοποιήσει για την στήριξη του πρωτογενή τομέα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται 670 εκ. € για τον Οικονομικό Μετασχηματισμό του Αγροτικού Τομέα, εκ των οποίων:

-100 εκ. € για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα

-100 εκ. € για τον πράσινο αγρο-τουρισμό

-217 εκ. € για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών

-18 εκ. € για τη γενετική βελτίωση ζώων και

-235 εκ. € για καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, συμμετέχοντας σε διαδοχικές εκδηλώσεις στο Αγρίνιο την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Νοεμβρίου.

Ακόμα στο ίδιο πρόγραμμα, όπως είπε ο κ. Λιβανός, περιλαμβάνονται,

-70 εκ. € για την Υδατοκαλλιέργεια

-47 εκ. € για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Αγροδιατροφικού

-1 δισ. € για το Εθνικό Δίκτυο Άρδευσης

Παράλληλα ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα αρδευτικών έργων «Ύδωρ 2.0», το μεγαλύτερο, όπως σημείωσε, ολοκληρωμένο πρόγραμμα αρδευτικών έργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Συνολικά περιλαμβάνονται 21 έργα κόστους κατασκευής 1,6 δισ. € και συνολικού κόστους (λειτουργίας και κατασκευής) σε βάθος 25ετίας που ξεπερνά τα 4 δισ. €.

Για την υλοποίηση αυτού του τεράστιου προγράμματος συμπληρωματικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρησιμοποιηθούν πόροι του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και χρήματα από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ θα κινητοποιηθούν και ιδιωτικοί πόροι, από τους ιδιώτες που συμμετέχουν με την άντληση δανεισμού.

Εκτίμηση του κ. Λιβανού είναι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο χαρακτήρισε νέο σχέδιο Marshall θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που διαθέτουμε για να πετύχουμε τον απαιτούμενο μετασχηματισμό του παραγωγικού μας μοντέλου και την επούλωση των πληγών από την πανδημία. Μαζί με την ΚΑΠ των 19,3 δις, συνιστούν, όπως είπε, τα δύο βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία της Ελλάδας, για τον επανακαθορισμό του αγροτικού τομέα και τη μετάβασή του στη νέα εποχή σε ένα πρότυπο περισσότερο βιώσιμο, πράσινο, ψηφιακό, καινοτόμο, συνεργατικό και ανανεωμένο.

«Έχουμε πρόγραμμα, έχουμε στρατηγική και όραμα για να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε δυναμική αναπτυξιακή τροχιά, με τον πρωτογενή τομέα σε πρωταγωνιστικό ρόλο και να ξαναβρούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αγρότες, τη θέση που τους αξίζει», κατέληξε ο κ. Λιβανός.

Οι εκδηλώσεις

Η εκδήλωση της Παρασκευής διοργανώθηκε από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), για την ενημέρωση των Αγροτικών Οργανώσεων, σχετικά µε το Πρόγραμμα Ανάκαμψης της Αγροτικής Οικονομίας, στο Εµπορικό Επιμελητήριο Αγρινίου, παράλληλα με δήλωση στήριξης της κυβέρνησης στο συνεταιριστικό και συνεργατικό κίνημα ζήτησε από τις τράπεζες πρέπει να αναπτύξουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας.

«Πιστεύω βαθιά στη συνεργατικότητα και στην υγιή συνεταιριστικότητα για τον αγροτικό χώρο. Τα συλλογικά αγροτικά σχήματα μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα στην αναδόμηση του αγροτικού τομέα και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας. Μέσω της επίτευξης οικονομιών κλίμακας, της προώθησης της καινοτομίας, της αξιοποίησης της τεχνολογίας, οδηγούν στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και, τελικά, στη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος.

Γι΄ αυτό, άλλωστε, η ενίσχυση του πνεύματος του συνεταιρίζεσθαι και η δημιουργία ισχυρών και υγειών συνεταιρισμών αποτελεί σαφή προτεραιότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε ο ΥπΑΑΤ, σημειώνοντας ότι η στήριξη προς το συνεταιριστικό κίνημα γίνεται με πράξεις και όχι με λόγια, και υπενθύμισε ότι:

-Εφαρμόζουμε το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου για το 2022, για τους αγρότες που μετέχουν σε ομάδες παραγωγών, σε συνεταιρισμούς, στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας (και για νέους αγρότες).

-Μειώσαμε τη φορολογία στο 10% των κερδών των συλλογικών σχημάτων.

Με αφορμή την παρουσία στην εκδήλωση και διευθυντικών στελεχών της Τραπέζης Πειραιώς, ο κ. Λιβανός, κάλεσε και πάλι τις τράπεζες να δείξουν εμπιστοσύνη στον αγροτικό τομέα και τον αγροτικό κόσμο και τις προέτρεψε, να προωθήσουν ακόμα περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία στοχευμένα στον αγροτικό τομέα. Γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε «πρέπει να αναδείξουμε όλοι μαζί τον πρωτογενή τομέα σε πρωταγωνιστή ανάπτυξης στη νέα εποχή. Γιατί έτσι μόνο θα κερδίσουμε όλοι. Ισχυρός αγροτικός τομέας σημαίνει ισχυρή οικονομία, σημαίνει ισχυρή κοινωνία».

Αναφερόμενος στην Τράπεζα Πειραιώς είπε ότι βοηθά στο να γίνει πιο τεχνοκρατικός ο χώρος και στη δημιουργία νέων επενδύσεων. Όπως είπε έτσι θα δημιουργηθεί πλούτος. Και όταν δημιουργείται πλούτος, δημιουργείται πλούτος και για τους παραγωγούς με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο πρωτογενής τομέα και η αγροτική επιχειρηματικότητα.

Σε αυτήν την προσπάθεια, εκτιμά ο κ. Λιβανός, καταλυτικός είναι και ο ρόλος της ΕΘΕΑΣ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέφρασε τη στήριξή του και προς τις διεπαγγελματικές οργανώσεις ενώ, όπως σημείωσε, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, η κυβέρνηση παρέχει κίνητρα για συνεργασίες και συνεργατικά σχήματα με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Συνέδριο Δυτικά Επιχειρείν

Η εκδήλωση του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στον συνεδριακό πολυχώρο EMILEON, από την AgrinioMedia και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης, με τον υπουργό να αναφέρεται στις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα ώστε το αγροτικό επάγγελμα να αποτελέσει για τους νέους διέξοδο ζωής, τονίζοντας ότι η ενίσχυση και στήριξη των νέων μας, αποτελεί βασική προτεραιότητα του ιδίου και της κυβέρνησης.

Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στη νέα πραγματικότητα, με ανατροπές και ευκαιρίες, που δημιουργείται για την επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα μέσα από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η νέα ψηφιακή πραγματικότητα, η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση λόγω του covid και η κλιματική κρίση.

Πεποίθηση του κ. Λιβανού είναι ότι στη νέα αυτή πραγματικότητα ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, καθώς θεωρεί δεδομένο ότι η ανάπτυξη θα έρθει από την περιφέρεια και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αυτό μπορεί να συμβεί, είπε ο κ. Λιβανός, αν «αξιοποιήσουμε τις σπουδαίες δυνατότητες της περιφέρειάς μας, να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματά της, να επενδύσουμε στις παραγωγικές της δυνάμεις», κάτι το οποίο, όπως τόνισε, οφείλουμε να κάνουμε «όλοι μαζί, ενώνοντας δυνάμεις και συνθέτοντας προτάσεις».

Σχολιάζοντας την έκκληση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρ. Μπούρα για στήριξη της προσπάθειάς του να δημιουργηθεί στα επόμενα χρόνια Κτηνιατρική Σχολή στην Αιτωλοακαρνανία, ο κ. Λιβανός είπε ότι στηρίζει την προσπάθεια ώστε η ίδρυση της τρίτης Κτηνιατρικής Σχολής στην Ελλάδα να υλοποιηθεί άμεσα με έδρα στο Αγρίνιο και με στόχο να συνδεθεί με το campus της Γεωπονικής με έδρα το Μεσολόγγι.

Ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε μοναδική ευκαιρία για τη χώρα και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την αξιοποίηση του πακέτου των 22 δις που διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσα από την ΚΑΠ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΠΑλΘ, χαρακτηρίζοντάς το «όχημα για τον εκσυγχρονισμό και την επανατοποθέτηση του πρωτογενούς τομέα».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε και στα ευρωπαϊκά προγράμματα που δίνουν:

-490 εκατ. € για τους βιοκαλλιεργητές και εκτροφείς,

-80 εκατ. € για τους Γεωργικούς Συμβούλους.

-180 εκατ. € για τα σχέδια βελτίωσης εκ των οποίων τα 37 εκ. αφορούν την εξοικονόμηση ύδατος.

-43 εκατ. € για την Αγροτική Οδοποιΐα.

– 41 εκατ. € για την ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή 150 εκατ. € για την Απονιτροποίηση των εδαφών

-90 εκατ. € για τη Δάσωση Γεωργικών Γαιών

-45 εκατ. € για την Ευζωία Ζώων

-420 εκατ. € για τους νέους αγρότες. Η πλατφόρμα άνοιξε ήδη όπως είχαμε δεσμευτεί, από την προηγούμενη Παρασκευή.

«Η ενίσχυση και στήριξη των νέων μας, αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Θέλουμε ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια μια σοβαρή επαγγελματική διέξοδο για τους νέους μας. Μια διέξοδο ζωής! Γι΄ αυτό και επενδύουμε στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού των αγροτικών περιοχών, και κυρίως των παραγωγών, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαιτούμενες νέες δεξιότητες και γνώσεις για την άσκηση σύγχρονης γεωργίας», τόνισε ο ΥπΑΑΤ υπενθυμίζοντας ότι από τη Δευτέρα λειτουργούν 6 Δημόσια ΙΕΚ με 7 ειδικότητες και έμφαση στην εργαστηριακή άσκηση.

Ανακοίνωσε επίσης ότι με πρωτοβουλία του εισάγονται σύντομα νέες ειδικότητες για τη λειτουργία ΔΙΕΚ και στην Αιτωλοακαρνανία.

Στον προγραμματισμό του ΥπΑΑΤ είναι η ίδρυση ειδικοτήτων όπως αυτές του τεχνικού ελαιοκομίας, της μελισσοκομίας και του διαχειριστή συστημάτων υδατοκαλλιέργειας

Μέσα από ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ο κ. Λιβανός τόνισε ότι το ΥπΑΑΤ έχει ως στόχο να ενισχύσει τους πραγματικούς, τους αληθινούς κτηνοτρόφους και γεωργούς, όσους πραγματικά μοχθούν στη γη και στα ζώα τους και να ελαχιστοποιήσει τους λίγους που δρουν σε βάρος των πολλών εκμεταλλευόμενη τα «παράθυρα» του συστήματος.

Και τόνισε δε ότι αυτόν ακριβώς τον σκοπό εξυπηρετούν οι αλλαγές στο σύστημα κατανομής ενωσιακών επιδοτήσεων, καθώς και η εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της αύξησης του κόστους παραγωγής είπε ότι το ΥπΑΑΤ και η κυβέρνηση δεν μένουν αδρανείς και θύμισε τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για το 2022 για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς, τους μετέχοντες στη συμβολαιακή γεωργία και τους νέους αγρότες

Όσον αφορά ειδικά στους παραγωγούς της Δυτικής Ελλάδας, υπενθύμισε τις εξής αποφάσεις:

-Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για τους νέους αγρότες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τα 30.000.000 ευρώ σε 44.000.000 ευρώ

-Εντάξαμε την πράξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προώθηση των αλιευμάτων στην εσωτερική αγορά και τρίτες Χώρες στο μέτρο 3.4.3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020, με προϋπολογισμό 983.344,00 €.

Αυξήσαμε το πρόγραμμα LEADER/CLLDQ κατά 50 εκατομμύρια ευρώ, ενισχύοντας τα τοπικά προγράμματα με θετικά αποτελέσματα στις ιδιωτικές επενδύσεις και την τοπική επιχειρηματικότητα.

-Παραχωρήσαμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έκταση 1300 στρεμμάτων, για τη δημιουργία του μεγαλύτερου πράσινου ενεργειακού πάρκου στη χώρα. Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 90 εκ. ευρώ, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους άρδευσης των καλλιεργειών και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

-Πετύχαμε την ένταξη του έργου για τον βιολογικό καθαρισμό και τη σωτηρία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Αιτωλικού στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, με αναβαθμισμένο προϋπολογισμό, μάλιστα, που πλέον ανέρχεται στα 21.450.000 ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών στη Λιμνοθάλασσα, που θα αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον και θα συνδράμει στην ανάπτυξη της περιοχής.

-Για την ενίσχυση των παραγωγών, κτηνοτρόφων και αλιέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που επλήγησαν από την πανδημία covid καθώς και άλλα αίτια, δώσαμε συνολικά πάνω από 42 εκ. €

-Στηρίξαμε τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς του νομού μας. Διορθώσαμε την αδικία που είχαν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί του νομού μας, χωρίς να φταίνε, καθώς είχαν εξαιρεθεί από γραφειοκρατικό λάθος από την αποζημίωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας από τον Covid-19. Δώσαμε 8 εκ. ευρώ για την καταβολή αποζημίωσης 70 ευρώ ανά στρέμμα σε 8000 ελαιοπαραγωγούς του νομού μας.

-70 ευρώ το στρέμμα για τους παραγωγούς κλιμεντίνης

-15,5 εκατ. ευρώ για τους χοιροτρόφους

-40 εκατ. ευρώ για μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα

Κλείνοντας ο κ. Λιβανός τόνισε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στον με σίγουρα βήματα και αποφασιστικότητα στον πρωτογενή τομέα. «Το τοπίο στον αγροτικό τομέα στην πατρίδα μας αλλάζει ριζικά. Πρέπει να συνδέσουμε την αγροτική παραγωγή με την επιχειρηματικότητα. Και αυτό υλοποιούμε», τόνισε.

 

 

Πηγή: www.agro24.gr

Αφήστε μια απάντηση