Καταβάλλονται την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021, 46,2 εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΛΓΑ ως αποζημιώσεις τόσο για τον «Παγετό Άνοιξη 2021», ο οποίος έπληξε δενδροκαλλιέργειες σε όλη την επικράτεια, όσο και για ζημίες οι οποίες προκλήθηκαν από άλλες αιτίες σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο εντός του 2021.

Η τετραήμερη καθυστέρηση της πληρωμής που είχε εξαγγελθεί δια στόματος Ανδρέα Λυκουρέντζου την περασμένη εβδομάδα κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με αχλαδοπαραγωγούς του Τυρνάβου, οφείλεται σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΓΑ καθαρά σε τεχνικούς λόγους.

Η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ:

«Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, κατόπιν εισηγήσεως του Προέδρου  του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα. Θ. Λυκουρέντζου, καταβάλλονται την Τρίτη 7η Δεκεμβρίου 2021 46,2 εκατομμύρια ευρώ ως εξοφλήσεις αποζημιώσεων τόσο για τον ‘Παγετό Άνοιξη 2021’, ο οποίος έπληξε βαρύτατα δενδροκαλλιέργειες στο σύνολο σχεδόν της χώρας, όσο και για ζημίες οι οποίες προκλήθηκαν από άλλες αιτίες στις καλλιέργειες ζωικού και φυτικού κεφαλαίου εντός του έτους 2021. Η καθυστέρηση της πληρωμής αντί της 3ης Δεκεμβρίου 2021, οφείλεται σε καθαρά τεχνικούς λόγους.

Μέχρι σήμερα με τη διαδικασία πληρωμής προκαταβολών για  τις αποζημιώσεις του ‘ΠΑΓΕΤΟΣ ΑΝΟΙΞΗ 2021’ έχουν ήδη καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ 56,3 εκ € .

Η Κυβέρνηση, με δική της νομοθετική πρωτοβουλία, έχει για πρώτη φορά καθορίσει αφενός να πληρώνονται προκαταβολές στους δικαιούχους παραγωγούς μας και αφετέρου να εξοφληθούν πλήρως οι αποζημιώσεις μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.

Ο ΕΛΓΑ, χάριν της εμπράκτου στήριξης του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σε θέση να πληρώνει το σύνολο των αποζημιώσεων αμέσως μετά  την αποστολή των πορισμάτων στην Κεντρική Διοίκηση του Οργανισμού και την επεξεργασία τους από τα Πληροφοριακά Συστήματα.

Επιπροσθέτως, ο ΕΛΓΑ συνεχίζει να πληρώνει και αυτή τη χρονιά, αντίθετα με ό,τι  συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν , σε μία δόση στο 100 % της αξίας τις αποζημιώσεις που δικαιούνται αγρότες και κτηνοτρόφοι για οποιαδήποτε άλλες ζημίες».

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση