Σπασμωδικές κινήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για να κλείσει τη φαύλη τρύπα των ψευδών δηλώσεων ΟΣΔΕ με τα λάθρα δικαιώματα, έρχονται να αιφνιδιάσουν εκ νέου χιλιάδες αγρότες που βρίσκονται μπλεγμένοι στην υπόθεση με το Κτηματολόγιο, αφού -με αναδρομική ισχύ- αγροτεμάχια που δηλώθηκαν την περασμένη άνοιξη και εμπίπτουν εντός περιοχών με κύριο το Ελληνικό Δημόσιο, μηδενίζονται και οι παραγωγοί έρχονται αντιμέτωποι με κυρώσεις.

Σε μια προσπάθεια να κοπεί η όρεξη όσων μέχρι σήμερα έστησαν το σκάνδαλο με τις κοινοτικές ενισχύσεις στις πλάτες των αγροτών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ σκαλίζει εκ νέου το ζήτημα με αμφισβητούμενες από το δημόσιο ιδιοκτησίες στο πλαίσιο διαμόρφωσης του Κτηματολογίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 30.000 περιπτώσεις αγροτών σε περιοχές όπου το Κτηματολόγιο έχει αναρτηθεί, εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή και βρίσκονται αντιμέτωποι με μηδενισμό των εκτάσεων και ποινές για τις δηλώσεις που έκαναν το 2021, χωρίς ακόμα να γνωρίζουν τις διαθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ για αιφνίδιες αποφάσεις και εγκυκλίους.

Η απόφαση αναφέρει ότι εν όψει του νεότερου διασταυρωτικού που θα λάβει χώρα τον Δεκέμβριο 2021 για την χορήγηση της βασικής ενίσχυσης έτους υποβολής αιτήσεων 2021, θα πραγματοποιηθούν γεωχωρικοί διασταυρούμενοι έλεγχοι με την βάση της ανάρτησης του Κτηματολογίου (Νοέμβριος 2021) και την βάση του λειτουργούντος Κτηματολογίου (Οκτώβριος 2021).

Σημειώνεται ότι εν προκειμένω ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν εστιάζει στην άδεια χρήσης της γης, αλλά στην κυριότητά της, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Στις περιπτώσεις αυτές, αγροτικές οικογένειες που δουλεύουν εκτάσεις παρουσιάζοντας τίτλους χρησικτησίας στις αρμόδιες υπηρεσίες που διαμόρφωναν τη βάση του Κτηματολογίου, βρέθηκαν να χάνουν το δικαίωμα καλλιέργειας της γης αυτής. Το ζήτημα περιπλέκεται περαιτέρω και στις περιπτώσεις αγροτών που νοικιάζουν μέχρι και σήμερα τέτοιες εκτάσεις οι οποίες βρίσκονταν σε μια γκρίζα ζώνη και με την ανάρτηση του Κτηματολογίου, πλέον εμπίπτουν εντός της ιδιοκτησίας του Δημοσίου.

Φυσικά, μέχρι στιγμής, ο Οργανισμός Πληρωμών που προσπαθεί πάση θυσία να αποποιηθεί των ευθυνών του για την κακοδιαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων όλα αυτά τα χρόνια και πλέον στρέφεται στο Κτηματολόγιο, δεν διευκρινίζει τι γίνεται στις περιπτώσεις ενστάσεων που εδώ και χρόνια δεν έχουν εξεταστεί ακόμα προκειμένου να τακτοποιηθούν. Να σημειωθεί, ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν τώρα οι αγρότες να αμφισβητήσουν το αναρτημένο κτηματολόγιο, είναι μέσω της δικαστικής οδού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει:

Για τον σκοπό της επιβεβαίωσης ή μη των δηλωθέντων στοιχείων από τους γεωργούς στην ΕΑΕ 2021, ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο πλαίσιο της υπάρχουσας συνεργασίας και διάδρασης με άλλους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, έλαβε τα πλέον πρόσφατα δεδομένα του φορέα “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΝΠΔΔ”. Η παροχή των εν λόγω δεδομένων έχει ως αποτέλεσμα την δυνατότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ να διευρύνει τους ελέγχους του και για πρώτη φορά να διασταυρώνει γεωχωρικά τις δηλούμενες εκτάσεις στην ΕΑΕ με τις εκτάσεις των πραγματικά κατόχων. Συγκεκριμένα και εν όψει του νεότερου διασταυρωτικού που θα λάβει χώρα τον Δεκέμβριο 2021 για την χορήγηση της βασικής ενίσχυσης έτους υποβολής αιτήσεων 2021, θα πραγματοποιηθούν γεωχωρικοί διασταυρούμενοι έλεγχοι με την βάση της ανάρτησης του Κτηματολογίου (Νοέμβριος 2021) και την βάση του λειτουργούντος Κτηματολογίου (Οκτώβριος 2021), στις εγγραφές των οποίων καταγράφονται ως κύριοι, διάφοροι Φορείς του Ελληνικού Δημοσίου. Αγροτεμάχια που εμπίπτουν εντός περιοχών ανάρτησης ή λειτουργούντος Κτηματολογίου, όπου οι εγγραφές εμφανίζουν ως κύριο, το Ελληνικό Δημόσιο και εντός αυτών βρίσκονται αγροτεμάχια ΕΑΕ που έχουν δηλωθεί ως ιδιόκτητα/ μισθωμένα από φυσικά πρόσωπα θα μηδενιστούν και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες μειώσεις/ κυρώσεις.

Η εν λόγω ενέργεια, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των ελεγκτικών μηχανισμών του Οργανισμού, αποσκοπεί στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου, στη μείωση του διοικητικού κόστους και στην αξιοπιστία των δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την χορήγηση των ενισχύσεων.

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση