Με μία δέσμη πέντε ξεκάθαρων και κοστολογημένων μέτρων θα αντιμετώπιζε ο ΣΥΡΙΖΑ την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, που ροκανίζει το φετινό εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

«Αν ήμασταν κυβέρνηση θα καταργούσαμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής τουλάχιστον για το τιμολόγιο του αγροτικού ρεύματος», λέει σε συνέντευξή του στο Agro24, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Ο ίδιος, εξάλλου, γνωρίζοντας πολύ καλά τα αγροτικά προβλήματα, θέτει εκ νέου τους προβληματισμούς του για το μέλλει γενέσθαι με τη νέα ΚΑΠ, ιδιαίτερα λόγω των χειρισμών της νυν κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, Σπήλιου Λιβανού, μετά τη συζήτηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη. Ο κ. Αραχωβίτης λέει στο Agro24 ότι ο Έλληνας αγρότης «προτιμά να του πεις μια ωμή αλήθεια, παρά να παίζεις με όρους επικοινωνίας στην πλάτη του».

Agro24: Το καλλιεργητικό κόστος επί ΝΔ έχει εκτοξευτεί κατά 40-100% σε σχέση με πέρυσι. Έχετε ίδια εικόνα; Σε τι οφείλεται η αύξηση;

Σταύρος Αραχωβίτης: Η τεράστια αύξηση της ενέργειας, δηλαδή του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, έχει συμπαρασύρει σε τεράστια αύξηση όλα τα αγροεφόδια, ζωοτροφές, λιπάσματα, όλα. Αυτή τη στιγμή απειλείται επισιτιστική κρίση. Με αυτό το κόστος παραγωγής ο Έλληνας αγρότης δεν μπορεί να παράξει και τα ελληνικά προϊόντα είναι μη ανταγωνιστικά, είτε στο ράφι του σούπερ-μάρκετ, είτε στις εξαγωγές. Άρα την επόμενη χρονιά είναι πολύ πιθανό πολλά στρέμματα να μην καλλιεργηθούν. Αν δεν υπάρξει έγκαιρη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση τώρα, είναι πολύ πιθανό η Άνοιξη να είναι πολύ άσχημη και για την ελληνική οικονομία και για τους Έλληνες παραγωγούς.

Agro24: Καταθέσατε και σχετική ερώτηση η οποία συζητήθηκε σήμερα.

Σταύρος Αραχωβίτης: Ναι έγινε σήμερα, αλλά δεν δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Υπουργό.

Agro24: Τι προτείνετε ως ΣΥΡΙΖΑ να γίνει; Ή τι θα κάνατε αν ήσασταν κυβέρνηση;

Σταύρος Αραχωβίτης: Έχουμε καταθέσει και προτάσεις για αυτό το πρόβλημα, για να παίρνει και ιδέες η κυβέρνηση, αλλά έχει μια αλλεργία στο να ακούει τις προτάσεις. Μόνο ζητάει. Για επικοινωνιακούς λόγους. Τα πάντα τα διαχειρίζεται με επικοινωνιακούς όρους. Όταν καταθέτουμε προτάσεις, που η ίδια ζητά, δεν τις ακούει. Και στην Υγεία και στην Παιδεία και στα Αγροτικά και στην Οικονομία, παντού, καταθέτουμε προτάσεις και λέμε συγκεκριμένα πράγματα:

1. Θα κατεβάζαμε τους συντελεστές ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα στα ελάχιστα επιτρεπόμενα ευρωπαϊκά επίπεδα.

2. Θα καταργούσαμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής τουλάχιστον για το αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος.

3. Δεν θα ξεπουλάγαμε τη ΔΕΗ.

4. Θα χορηγούσαμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών, προκειμένου να καλύψουμε το επιπλέον κόστος που έχει προκύψει.

5. Επιστροφή του ΕΦΚ σε όλους τους αγρότες ανεξαιρέτως και θα ίσχυε από το 2021.

Agro24: Συνεχώς ακούμε ότι οι έλεγχοι στο γάλα και στη φέτα επί ΝΔ αποδίδουν με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του γάλακτος για τους κτηνοτρόφους. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Σταύρος Αραχωβίτης: Αυτό είναι ό,τι πιο ανεδαφικό μπορεί να ισχυριστεί η ΝΔ. Γιατί δεν έχει γνώση το πώς λειτουργεί η αγορά γάλακτος. Υπάρχει ένας κύκλος περιοδικής καθόδου και ανόδου των τιμών, που συνήθως είναι πενταετής. Ξεκίνησε το 2016 με κάθοδο της τιμής του γάλακτος, έκλεισε αυτός ο κύκλος και τώρα είμαστε στη φάση της ανόδου. Αν δει κανείς τα στοιχεία, που είναι στη διάθεσή σας, της πτώσης στην Ευρώπη της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος και της πτώσης στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 2016-2019, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα καταφέραμε να συγκρατήσουμε αυτή την πτώση. Δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στην Ευρώπη. Ωστόσο, τώρα που είμαστε στη φάση της ανόδου, η Ελλάδα δεν ακολουθεί την ισχυρότερη ανοδική τάση που υπάρχει στην Ευρώπη. Δηλαδή με το ΣΥΡΙΖΑ συγκρατήσαμε την πτώση, με τη ΝΔ δεν ακολουθούμε την ίδια ανοδική πορεία.

Όσον αφορά το θέμα των ελέγχων, ο ισχυρός ρόλος του ΕΦΕΤ φάνηκε κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με τα αποτελέσματα που είχε από ελέγχους. Γιατί αυτά που παρουσιάζει τώρα η ΝΔ, δεν είναι αποτελέσματα ελέγχων, είναι αποτέλεσμα αλληλοκαρφωμάτων μεταξύ των εταιρειών, ξεκαθάρισμα λογαριασμών των εταιρειών είναι αυτό που ζούμε. Κι έρχεται η κυβέρνηση και κάνει τον διαιτητή. Ουσιαστικοί έλεγχοι που να αποδίδουν, δεν υπάρχουν σήμερα.

Βέβαια, να συμπληρώσουμε σε αυτό ότι μεγάλη συνεισφορά και απόδειξη ήταν η αλλαγή στην ΚΥΑ για τα Μέτρα της Αγοράς Γάλακτος, όπου τότε, μαζί με την Ολυμπία Τελιγιορίδου, αυστηροποιήσαμε τις ποινές, ορίσαμε τι είναι κάθε παράβαση και πάνω σε αυτό κινήθηκαν τα πρόστιμα, λειτουργώντας αποτρεπτικά. Αυτό ήταν βασικό εργαλείο στα χέρια των ελεγκτικών μηχανισμών μας.

Agro24: Την Πέμπτη έγινε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η συζήτηση για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ. Οι περισσότεροι αγρότες θεωρούν ότι δεν τους δόθηκε το βήμα, για να εκφράσουν την άποψή τους. Αν ήσασταν κυβέρνηση τι θα είχατε κάνει;

Σταύρος Αραχωβίτης: Η αλήθεια είναι ότι οι προσκλήσεις που έστελνε το Υπουργείο, όλο αυτό το διάστημα, ήταν πρόσκληση σε «παρουσίαση», δεν ήταν πρόσκληση σε διάλογο. Κι αυτό λένε ευλόγως οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα. Κλήθηκαν, λέει, να τους παρουσιαστεί τι; Και δικαιωνόμαστε ως ΣΥΡΙΖΑ που είπαμε ότι «σε φιέστες δεν μπορούμε να συμμετέχουμε». Από 17 Φλεβάρη του 2021 είχαμε καλέσει την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου να συνεδριάσει για συζήτηση με τους βουλευτές για τη νέα ΚΑΠ, τις λεπτομέρειές της και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο. Από τον Φλεβάρη! Και φτάσαμε Δεκέμβρη.

Η νέα ΚΑΠ υπερβαίνει τη θητεία της κυβέρνησης. Τώρα θα στείλει η νυν κυβέρνηση το Στρατηγικό Σχέδιο στην Κομισιόν, άλλη κυβέρνηση θα κληθεί να την εφαρμόσει, ενδεχομένως μέχρι το 2027, συν την παράτασή της, θα υπάρξει και επόμενη κυβέρνηση. Άρα θα πρέπει να προκύψει μέσα από έναν μεγάλο διάλογο μέσα στη Βουλή, θεσμικά και όχι με περιφερόμενες συνεδριάσεις, που αποτελούν «φιέστες».

Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες έχουν δίκιο, γιατί πρέπει πρώτα να τους εξηγηθεί ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει η ΚΑΠ. Και μετά να δούμε πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και να προσαρμοστούν οι ίδιοι στις αλλαγές. Η βασική αλλαγή που φέρνει είναι ότι οι άμεσες ενισχύσεις, δηλαδή η βασική και η πράσινη που πληρώνονται αυτές τις μέρες, από το 2023 και μετά θα είναι οι μισές.

Είδαμε, βέβαια, φέτος τη χειρότερη πληρωμή προκαταβολής όλων των εποχών. Έχω την εντύπωση ότι έρχεται και η χειρότερη εξόφληση όλων των εποχών. Θα περάσει σε ρεκόρ και την περσινή του κυρίου Βορίδη.

Αυτό λοιπόν το σύνολο των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ, το άθροισμα βασικής και πράσινης ενίσχυσης σήμερα είναι 1,6 δισ. ευρώ, το 2023 θα πέσουν στα 850 εκατ. ευρώ. Άρα οι αγρότες και ιδιαίτερα οι πολύ ευάλωτοι, δηλαδή οι πολύ μικρές εκμεταλλεύσεις, η ελαιοκομία, οι ορεινές νησιωτικές περιοχές και η ποιμενική αιγοπροβατοτροφία, θα υποστούν ένα πολύ μεγάλο πλήγμα. Γιατί το εισόδημά τους και η επιβίωσή τους στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις άμεσες ενισχύσεις. Τις συνέπειες από τη μείωση δεν τις έχει μετρήσει η κυβέρνηση.

Agro24: Στο θέμα του ΕΛΓΑ, η μόνιμη επωδός των αγροτών είναι ότι «και ο ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο έκανε ή και χειρότερα». Είχατε υποσχεθεί αλλαγή του ασφαλιστικού κανονισμού ουκ ολίγες φορές, η οποία όμως δεν έγινε ποτέ. Παραδέχεστε ότι έγιναν λάθη και τι θα προτείνατε να γίνει από σήμερα;

Σταύρος Αραχωβίτης: Παραδέχομαι ότι στο θέμα του ΕΛΓΑ ήμασταν λίγο άτολμοι. Την αναλογιστική μελέτη την παραγγείλαμε το 2019. Θα μπορούσαμε να την είχαμε ολοκληρώσει νωρίτερα. Για να μην τη σταματήσει στη συνέχεια η ΝΔ. Ωστόσο, κάναμε αλλαγές και παρεμβάσεις προς το καλύτερο στον ΕΛΓΑ. Μία βασική βελτίωση ήταν ότι στις ελιές και στις φιστικιές, δέντρα που παρενιαυτοφορούν, κατεβάσαμε το ασφάλιστρο από 3% το έτος στο 1,5% από το 2015. Επίσης, επιταχύναμε τον χρόνο πληρωμής των αποζημιώσεων. Αν θυμάται κάποιος πότε δίνονταν οι αποζημιώσεις μέχρι το 2014 και πότε εξοφλούνταν επί ΣΥΡΙΖΑ, θα δει μια θεαματική βελτίωση. Το τρίτο ήταν αυτό που φαίνεται από τις ενστάσεις, όπου βλέπουμε ότι υπήρξε θεαματική βελτίωση στην αντικειμενικότητα και την ακρίβεια κατά τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών.

Σήμερα, αυτό που θα κάναμε αν ήμασταν κυβέρνηση είναι να τρέξουμε την αναλογιστική μελέτη. Γιατί οι αγρότες έχουν ένα μεγάλο δίκιο: Ο ΕΛΓΑ πρέπει να παραμείνει αλληλέγγυος, αλλά πρέπει πρωτίστως να παραμείνει κοινωνικά δίκαιος. Δηλαδή δεν μπορούν κάποιες περιοχές και κάποιες καλλιέργειες να συνεισφέρουν πάντα στο σύστημα και να μην παίρνουν πίσω αυτά που τους αναλογούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κτηνοτροφία, που συνεισφέρει με 15 περίπου εκατομμύρια ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα και παίρνει πίσω γύρω στα 7-8 εκατ. Αυτό είναι ένα στοιχείο κοινωνικής αδικίας, θα το αλλάζαμε από σήμερα. Κι αυτό όμως θα το κάναμε με βήματα μετρημένα κι όχι με ιδεοληψίες και άλματα στο κενό τύπου Βορίδη. Θα το κάναμε μέσα από μία αναλογιστική μελέτη και πραγματική διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Η ΝΔ και ο κ. Βορίδης πίστευαν ότι αυτά τα ζητήματα θα τα επιλύσει η ιδιωτική ασφάλιση. Όταν βγήκαν και ζήτησαν από τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης να μπουν στη γεωργική παραγωγή, οι εταιρείες τους έβαλαν δύο επιλογές: Ή θα αυξήσουν το ασφάλιστρο του ΕΛΓΑ, για να βγαίνει κέρδος, ή να μειώσουν τις ασφαλιστικές καλύψεις. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, αυτά δεν γίνονται. Κι έτσι τους πέρασαν οι ιδεοληψίες…

Έκτοτε όμως δεν έκαναν τίποτα.

Agro24: Συμφωνείτε με τη νομοθετική πρωτοβουλία για τις προκαταβολές των αποζημιώσεων; Πώς θα είχατε προχωρήσει εσείς μετά τον Ιανό;

Σταύρος Αραχωβίτης: Είχαμε καυτηριάσει στον Ιανό, ότι, παρόλο που σίγουρα χρειάζονται οι προκαταβολές και άμεση εκταμίευση χρημάτων ιδιαίτερα σε όσους έπαθαν 100% ζημιά, η νομοθέτηση θα πρέπει να είναι οριζόντια. Δηλαδή να αφορά όλους τους αγρότες. Δεν μπορείς να νομοθετείς κατά περίπτωση. Οι άνθρωποι έπαθαν ζημιά με τον Ιανό, γι’ αυτό και δεν καταψηφίσαμε την τροπολογία. Οι άνθρωποι που έπαθαν ζημιά με τη Μήδεια, γιατί να μην έχουν αυτόματα την ίδια μεταχείριση; Ή νομοθετείς για όλους το ίδιο πλαίσιο ή δημιουργείς αγρότες δύο ταχυτήτων. Η κυβέρνηση είναι της λογικής του διαίρει και βασίλευε. Αλλά η βασιλεία της, ευτυχώς για τον τόπο, φτάνει στο τέλος της.

Agro24: Ο ρατσισμός και η βία στην ελληνική ύπαιθρο εναντίον των παράτυπων εργατών γης είναι κάτι για το οποίο δεν μιλάμε γενικά (βλ. Μανωλάδα, επεισόδια στην Κρήτη, επιθέσεις στον Απρόπυργο, βασανισμός Αιγύπτιου στη Σαλαμίνα). Η νέα ΚΑΠ θα ζητά κοινωνική δικαιοσύνη απέναντι στους μετανάστες εργάτες γης, προκειμένου να παίρνουν οι αγρότες τις επιδοτήσεις. Ποια είναι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό και πώς θα το εφάρμοζε στην πράξη;

Σταύρος Αραχωβίτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή προσπαθώντας να λύσει γενικότερα το θέμα των μεταναστών και όχι μόνο των εργατών γης, προχώρησε στη χορήγηση ΑΜΚΑ σε όλους. Αυτό ήταν ένα βασικό στοιχείο έτσι ώστε και οι εργάτες γης να εμφανιστούν «στον ήλιο», αλλά και οι αγρότες, από την άλλη, να παρουσιάζουν τα έξοδά τους. Ήταν καλό και για τις δύο πλευρές. Υπακούοντας στις ιδεοληψίες της, το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ, ο κ. Βρούτσης, ήταν να καταργήσει την απόδοση ΑΜΚΑ στους μετανάστες. Γυρνώντας μας χρόνια πίσω. Μόλις γίνουμε κυβέρνηση, για τους εργάτες γης θα ακολουθήσουμε μια πιο δυναμική στρατηγική.

Η εγκατάλειψη της υπαίθρου από τη μία, το κόστος παραγωγής από την άλλη, καθιστούν τους μετανάστες – κι αυτό το βλέπουν κι όσοι κάποτε ήταν πολέμιοι των μεταναστών – απαραίτητους. Τώρα παρακαλάνε για εργατικά χέρια, βλέπουν ότι οι ιδεοληψίες δεν είναι καλό πράγμα. Έχουμε προτείνει άλλωστε με τον συνάδελφο, Γιώργο Ψυχογιό, Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής, να δώσουμε τη δυνατότητα στους αιτούντες άσυλο να μπορέσουν να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα. Να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία, έτσι ώστε να μην ερημώσουν τα χωριά και να συνεχιστεί η αγροτική παραγωγή. Μην ξεχνάμε ότι τα σχολεία στα χωριά μένουν ανοιχτά ακριβώς επειδή υπάρχουν τα παιδιά των μεταναστών από το 1990-2000.

Agro24: Αν δοθεί μία καλύτερη θέση στους εργάτες γης, πιστεύετε ότι θα πυροδοτούσε ακροδεξιά αντανακλαστικά στην ύπαιθρο, τα οποία μέχρι τώρα είχαμε δει να εκφράζονται μόνο σε εθνικά θέματα; Το φοβάστε αυτό;

Σταύρος Αραχωβίτης: Οι κάτοικοι της υπαίθρου νομίζω ότι βλέπουν την αναγκαιότητα ύπαρξης εργατικών χεριών. Γιατί τους λείπουν από τα χωράφια τους. Κάποια κέντρα που συνθηματολογικά πυροδοτούν διακρίσεις, για δικιά τους πολιτική επιβίωση, νομίζω ότι απομονώνονται από τον κόσμο. Είδαμε και πώς χάθηκε από το προσκήνιο η εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή». Έτσι θα καταλήξουν και οι άλλοι.

Agro24: Η εικόνα που επικρατεί στις τάξεις των αγροτών για την κυβέρνηση και για τον Υπουργό, Σπήλιο Λιβανό, είναι ότι αντιλαμβάνονται τα θέματα μόνο επικοινωνιακά. Συμφωνείτε; Τι θα έπρεπε να γίνεται στην άσκηση της γεωργικής πολιτικής κατά τη γνώμη σας;

Σταύρος Αραχωβίτης: Αυτό είπα στην έναρξη της δευτερολογίας μου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη συζήτηση για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο. Το ότι δεν γίνεται να αντιλαμβανόμαστε τα ζητήματα με όρους επικοινωνίας. Ο αγρότης θέλει να του μιλήσεις με καθαρή γλώσσα κι ας είναι σκληρή. Να ξέρει όμως ότι αυτό που του λες είναι η αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι. Δεν συγχωρεί πια το ψέμα. Έχει πάθει πολλά τα 45 τελευταία χρόνια. Προτιμά να του πεις μια ωμή αλήθεια, παρά να παίζεις με όρους επικοινωνίας στην πλάτη του. Οι αγρότες έχουν αισθητήριο, μπορούν να καταλάβουν ποιος κατανοεί τα ζητήματα, ποιος προσπαθεί και στο βαθμό που το περιβάλλον και οι συνθήκες το επιτρέπουν, λύνει τα προβλήματα. Καταλαβαίνουν ποιος τα διαχειρίζεται επιδερμικά.

Agro24: Το έχει καταλάβει, πιστεύετε αυτό, όσον αφορά τη νέα ΚΑΠ;

Σταύρος Αραχωβίτης: Πιστεύω ότι το έχει καταλάβει, από τις έντονες αντιδράσεις και τη νίκη που είχε στο θέμα των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Το 2015 και το 2017, με εφαρμοστικές αποφάσεις του, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε συνολικά 19 προϊόντα. Τώρα, το Υπουργείο θέλησε να τις περικόψει σε 8, με βάση το αρχικό στρατηγικό σχέδιο και τις εισηγήσεις. Έτσι, ο αγροτικός κόσμος ξεσηκώθηκε, πίεσε τους βουλευτές, τους τοπικούς παράγοντες, το Υπουργείο κι έτσι ο Υπουργός έκανε μία μεγάλη… κυβίσθηση. Αποφάσισε να διατηρήσει τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Agro24: Τι πιστεύετε ότι φέρνει το πρόγραμμα ΥΔΩΡ της κυβέρνησης για την άρδευση των καλλιεργειών τα επόμενα χρόνια; Θα λύσει το πρόβλημα;

Σταύρος Αραχωβίτης: Κατ’ αρχάς, για να συγκρίνουμε νούμερα – εμείς θεωρούμε ότι εδώ κρύβεται ένα σκάνδαλο – η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε στο ΠΑΑ 2014-2020 31 αρδευτικά έργα με κόστος 448 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση της ΝΔ προτείνει 21 αρδευτικά έργα με τελικό κόστος 4 δισ. ευρώ. Δεκαπλάσιο κόστος και μάλιστα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, που, όπως καταλαβαίνετε, εκχωρεί στους ιδιώτες την κερδοφόρα εκμετάλλευση των μελλοντικών αυτών δικτύων άρδευσης. Θα είναι σαν διόδια, που θα πληρώνουν οι καλλιεργητές, για να μπορούν να χρησιμοποιούν αυτές τις υποδομές.

Ένα ποσοστό από τα 4 δισ. θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, γύρω στα 250 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ή θα το πληρώσει σε βάθος 25ετίας ο αγρότης με ένα τέλος χρήσης, όπως στα διόδια, ή θα το πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός, μέσω του ΠΔΕ. Θα πληρώνουμε 4 δισ. όλοι οι φορολογούμενοι – και τα παιδιά μας – για 21, υπερκοστολογημένα, αρδευτικά έργα. Είναι πραγματικό σκάνδαλο. Η υπερκοστολόγηση είναι τρομερή.

Τα έργα πρέπει να γίνουν, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο. Είναι απαραίτητα και για τη θωράκιση απέναντι στην κλιματική αλλαγή και για την παραγωγή ενέργειας μέσω Υδροηλεκτρικών Σταθμών, που μπορεί να τα συνοδεύουν, καθώς και τη μείωση του κόστους παραγωγής προς όφελος του ίδιου του αγρότη.

Όπως είναι απαραίτητη και η ολοκλήρωση ήδη κατασκευασμένων εγγειοβελτιωτικών έργων και η σύνδεσή τους με το αρδευτικό δίκτυο. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την Τάκα στην Τρίπολη. Εδώ και 12 χρόνια έχει τελειώσει το φράγμα, η λίμνη είναι γεμάτη νερό και δεν έχει αρδευτικό δίκτυο, για να ποτιστεί το οροπέδιο της Τρίπολης.

Το άλλο πρόβλημα είναι ο χρόνος κατασκευής που απαιτείται και το επίπεδο ωρίμανσης. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει προθεσμία υλοποίησης των έργων μέχρι το 2025. Πώς θα ολοκληρωθούν όλα αυτά τα έργα μέσα στο χρονοδιάγραμμα; Ή θα απενταχτούν τα μισά, αν όχι όλα, και θα τα πληρώνουμε στο 100%; Πρόκειται για ανώριμα έργα. Μέχρι το 2025 ούτε τις μελέτες δεν θα έχουμε τελειώσει.

 

 

Πηγή: www.agro24.gr

Αφήστε μια απάντηση