Με μια πληρωμή λίγο πάνω από 50 εκατ. ευρώ, η οποία δρομολογείται για την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, ο ΕΛΓΑ θεωρεί ότι «κλείνει» για το 2021 τις υποχρεώσεις του απέναντι στους αγρότες σχετικά με τον παγετό της άνοιξης.

Ωστόσο, τόσο από τα δεδομένα των εκτιμήσεων στα κατά τόπους υποκαταστήματα όσο και από τις κατά καιρούς δεσμεύσεις των αρμοδίων προκύπτει ένα ποσό πάνω από 70 εκατ. ευρώ για την εξόφληση του συνόλου των παραγωγών.

Σημειώνεται ότι δεν είναι βέβαιο το κατά πόσο οι παραγωγοί που πήραν τελευταίοι προκαταβολές για τη ζημιές του παγετού, στην πληρωμή δηλαδή που πιστώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όπως είναι οι αμυγδαλοπαραγωγοί ή οι παραγωγοί βερίκοκων στη Θεσσαλία, ότι θα δουν ποσά να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους στην επερχόμενη πληρωμή.

Το ρεπορτάζ έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες αρκετών συντελεστών της παραγωγής, που περιστρέφονται γύρω από τη δυνατότητα του ΕΛΓΑ να διεκπεραιώσει τη διαδικασία -όπως πολλάκις είχε ανακοινωθεί – πριν την αλλαγή του έτους. Κι αυτό γιατί τα ποσά που φέρεται να έχει δεσμεύσει ο ΕΛΓΑ για την επερχόμενη πληρωμή, αφορούν ζημιές που έγιναν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι, τις οποίες η διοίκηση του ΕΛΓΑ δεν έχει ακουμπήσει μέχρι σήμερα. Πάντως, οι πληροφορίες που ήθελαν την προηγούμενη εβδομάδα τα ταμεία του ΕΛΓΑ να είναι μάλλον άδεια, επιβεβαιώνονται από τη σπουδή να μεταφερθούν στον φορέα με υπογραφή Σκυλακάκη, περίπου 30 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό το πρωί της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου, εν αναμονή της επερχόμενης καταβολής αποζημειώσεων.

Όπως μεταφέρουν στην Agrenda στελέχη του φορέα, ο ΕΛΓΑ εκτιμά πως μόνη εκκρεμότητα μετά και την πληρωμή της 23ης Δεκεμβρίου θα είναι ένα ποσοστό μόλις 10% των παραγωγών που ζημιώθηκαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς και «δικαιούνται αποζημίωση» – όπως  τονίζουν- την οποία και θα λάβουν στην πληρωμή που θα γίνει τον Ιανουάριο. Να σημειωθεί ότι σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι παραγωγοί κερασιών σε ορεινές περιοχές, των οποίων το ενδεχόμενο να πληρωθούν ακροβατεί μεταξύ του απίθανου και της υπόσχεσης να βρεθεί άλλος τρόπος αποζημίωσης.

Υπό αυτή την έννοια, πράγματι η τελευταία πληρωμή του ΕΛΓΑ, θυμίζει ρουλέτα. Όπου κάτσει η μπίλια, εκεί θα γίνει μια μικρή πληρωμή, που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που καλλιέργησαν οι πολιτικοί ιθύνοντες του ΕΛΓΑ και της Βάθη τους προηγούμενους μήνες. Για τους υπόλοιπους, ίσως σταθούν πιο τυχεροί στην πληρωμή του Ιανουαρίου, με βασική προϋπόθεση να μπουν λεφτά στους λογαριασμούς τους από το λαχείο του τσεκ, αφού θα πρέπει να έχουν πληρώσει μέχρι τότε τις εισφορές τους στον οργανισμό αποζημιώσεων.

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση