Πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι σύσκεψη των αγροτικών οργανώσεων μελών της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας.

Η απόφαση που ελήφθη από εκπροσώπους 11 ομοσπονδιών και δεκάδων αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων, από διάφορους νομούς όλης της χώρας, είναι να γίνουν κινητοποιήσεις παντού, με διάφορες μορφές, ακόμα και με κλείσιμο δρόμων, το τρίτο 10ήμερο του Ιανουαρίου. Τα αιτήματα προς την κυβέρνηση είναι δώδεκα, με σημαντικότερο το πρόβλημα του κόστους παραγωγής και ακολουθούν η ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην ύπαιθρο, η αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ (αποζημιώσεις) και οι χαμηλές τιμές παραγωγού σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων.

Για την οργάνωση των κινητοποιήσεων, τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών σ’ όλη τη χώρα και θα οργανωθούν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου.

Στην αρχή της σύσκεψης, σύμφωνα με το 902.gr, χαιρέτισε ο Γιάννης Κουκούτσης, αντιδήμαρχος Κιλελέρ και συνδικαλιστής αγρότης και ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο οποίος στάθηκε στον κοινό αγώνα που πρέπει να έχουν εργάτες και αγρότες, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τους μεγαλεμπόρους, βιομηχάνους, κυβερνήσεις, ΕΕ, «που οδηγούν στη φτώχεια τη μικρή αγροτιά και αντίστοιχα ισοπεδώνουν κάθε εργασιακό δικαίωμα, εξαθλιώνουν τους εργάτες για τα κέρδη τους.»

Το έναυσμα για την απόφαση αυτή, έφεραν οι υπέρμετρες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ, που είχαν αρχίσει να φτάνουν τις τελευταίες εβδομάδες στα αγροτικά νοικοκυριά με υπέρογκες αυξήσεις, κυρίως λόγω της επιβολής της «ρήτρας αναπροσαρμογής» από τις αρχές Αυγούστου. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε το Σάββατο κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά δεν έπεισε τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, οι οποίοι αντέδρασαν μ την παρακάτω ανάρτηση στο facebook μετά την κυβερνητική εξαγγελία:

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το 902.gr, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, επισήμανε στη σύσκεψη πως: «Βγαίνουμε στους δρόμους του αγώνα όχι εθιμοτυπικά, αλλά γιατί υπάρχουν και είναι οξυμένα τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, που δημιουργούν οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα ποτέ δεν κατέβασε τη σημαία του αγώνα, είναι διεκδικητικό, δεν είναι κίνημα συναλλαγής, δεν βγάζει φωτογραφίες με τον υπουργό για να εξυπηρετούνται κάποια ατομικά ιδιοτελή συμφέροντά μας, δεν επιλέγει αντίπαλο και κυβέρνηση για το πότε θα κάνει κινητοποιήσεις, επιλέγει μόνο να αντισταθεί απέναντι στη φτώχεια και το ξεκλήρισμά μας. Απέναντί μας έχουμε τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, τους τραπεζίτες, που εκμεταλλεύονται το μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους με τις πλάτες και τους νόμους της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ. Το πλαίσιο πάλης και η καθοριστική συμβολή Συλλόγων και Ομοσπονδιών στην οργάνωση της πάλης είναι τα «εφόδια» μας»

Το πλαίσιο αιτημάτων που συμφωνήθηκε στην σύσκεψη και έχει διαμορφωθεί μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

 

 

Πηγή: www.agro24.gr

Αφήστε μια απάντηση