Διελκυστίνδα μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και αγροτών για το ζήτημα των ηλεκτρονικών μισθωτήριων στα αγροτεμάχια, που απασχολεί πολλούς ενόψει των επικείμενων δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2022, ενώ όπως όλα δείχνουν δεν αποκλείεται να αναβληθεί η υποχρέωση αυτή υπό τις πιέσεις αντιδράσεων αλλά και πρακτικών δυσκολιών.

Τις νέες φωτιές που άναψε προ ολίγων εβδομάδων η απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ να εισάγει το ηλεκτρονικό μισθωτήριο ως προαπαιτούμενο για την υποβολή δήλωσης ΟΣΔΕ το 2022, έρχονται να σβήσουν τώρα επίσημα χείλη από τον Οργανισμό Πληρωμών, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναβληθεί η υποχρέωση αυτή ως τις δηλώσεις του 2023.

Αν και πρόκειται θεωρητικά για μια κίνηση εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού της όλης διαδικασίας, μια βεβιασμένη εφαρμογή της απόφασης έρχεται να αφήσει εκτός επιλεξιμότητας εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. Μάλιστα το ζήτημα διαμορφώνει μια εκ των διεκδικήσεων που προβάλουν οι αγρότες ενόψει των επικείμενων κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί για μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Ο λόγος είναι απλός: τα περισσότερα μισθωτήρια είναι χειρόγραφα και η γραφειοκρατία που απαιτείται για την ανάρτησή τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ειδικά σε περιπτώσεις πολλών κληρονόμων, καθιστά άθλο την προετοιμασία μέσα σε έναν κοντινό χρονικά ορίζοντα. Συνεπώς ο εκνευρισμός των παραγωγών που τοποθετούν το ζήτημα ψηλά στις διεκδικήσεις τους ενόψει των επερχόμενων κινητοποιήσεων είναι δικαιολογημένος. Για ακόμα μια φορά αιφνιδιάζονται από τους ιθύνοντες που διοικούν με αποφάσεις σχεδόν εκδικητικές για τη μεγαλύτερη μερίδα των αγροτών.

Χρειάζεται συνεννόηση με ΑΑΔΕ

Η εν λόγω ΥΑ επισημαίνει ότι η µη δήλωση του συνόλου της έκτασης που κατέχει ένας γεωργός επισύρει κυρώσεις/µειώσεις από τη χορήγηση των ενισχύσεων. Αξίζει να σημειωθεί ακόμα μια παράμετρος, την οποία επισημαίνουν λογιστές και η οποία αποκαλύπτει πως πρόκειται για ακόμα μια απόφαση γραμμένη στο πόδι. Το 2014 υπήρχε υποχρέωση όλα τα µισθωτήρια να γίνονται ηλεκτρονικά. Το 2015 µε νεότερη απόφαση της ΑΑ∆Ε, εξαιρέθηκαν τα µισθωτήρια αγροτεµαχίων έως 960 ευρώ. Το θέµα της υποχρέωσης ή όχι, ηλεκτρονικής σύνταξης είναι απόφαση της ΑΑ∆Ε. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία ανάµεσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ΑΑ∆Ε και να λυθεί άµεσα το θέµα, πολύ πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύνταξης της δήλωσης καλλιέργεια του 2022.

Προς ακύρωση το τέλος επιτηδεύματος αγροτών και για το 2021

Εν τω μεταξύ σε κύκλους λογιστών συζητείται πλέον το ενδεχόμενο αναστολής και για το φορολογικό έτος 2021 της υποχρέωσης καταβολής από τους αγρότες του τέλους επιτηδεύματος, χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει κάτι επίσημα. Σημειώνεται ότι Το συγκεκριμένο μέτρο τέθηκε σε ισχύ και κατά τα προηγούμενα δύο φορολογικά έτη (2019 και 2020) στο πλαίσιο να υπάρξει μια φορολογική ελάφρυνση για τους αγρότες. Σημειώνεται ότι αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, οι οποίοι αν δεν υπάρξει τελικά κάποια σχετική ρύθμιση, θα επιβαρυνθούν με 650 ευρώ όταν ανοίξει η περίοδος συμπλήρωσης και υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Στις 60 δόσεις έναντι της πρόωρης εξόφλησης

Σε ένα ακόμα φορολογικού ενδιαφέροντος ζήτημα που θα απασχολήσει τις επόμενες εβδομάδες, συγκαταλέγεται η παράταση που δόθηκε για την εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολής για έξι μήνες. Υπενθυμίζεται ότι τέλη Ιανουαρίου οι αγρότες που εντάχθηκαν σε κάποιον από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα καλούνταν να πληρώσουν τη πρώτη δόση για το ποσό που μένει να επιστραφεί. Με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προ ολίγων ημερών, η ημερομηνία μετατίθεται για τέλη Ιουνίου, ενώ παράλληλά δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης 15% σε όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν σε μια πληρωμή το επιστρεπτέο ποσό μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στην Agrenda ο φοροτέχνης, Γιώργος Παπαδημητρίου, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι αγρότες έλαβαν 1.000 ή 1.500 ευρώ από το μέτρο αυτό, η επιλογή των 60 δόσεων τους εξασφαλίζει μεγαλύτερη ρευστότητα.

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση