Σε αδυναμία βρίσκονται οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι άμεσων ενισχύσεων να προχωρήσουν σε διορθωτικές πράξεις στις δηλώσεις τους, μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς ούτε τους λόγους για τους οποίους δεν είδαν τα ποσά της ενιαίας ενίσχυσης στους λογαριασμούς τους μπορούν να πληροφορηθούν.

Το γεγονός γεννά έντονές ανησυχίες καθώς δυνητικά οδηγείται σε καθυστέρηση η διορθωτική πληρωμή ενισχύσεων, που είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο, ενώ ιστορικά τον ίδιο μήνα ξεκινούν οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

 

Αιτία το γεγονός πως έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2021 η πιστοποίηση της εταιρίας που έχει αναλάβει τον συντονισμό και την τεχνική υποστήριξη του ΟΣΔΕ, καθώς και των ΚΥΔ.

Σχετικές δηλώσεις έκανε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, αναφέροντας πως μετά την πληρωμή της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης πριν από τα Χριστούγεννα, χιλιάδες δικαιούχοι διαπίστωσαν είτε μηδενική είτε ελλιπή καταβολή. Και ενώ υπήρχε η δέσμευση, ότι το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα παρέμενε ανοικτό μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, προκειμένου να διαπιστωθεί πού οφείλονται τα προβλήματα και να διορθωθούν, ώστε να καταβληθούν οι επιδοτήσεις στην επόμενη πληρωμή, στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, στην πραγματικότητα αυτό δεν άνοιξε ποτέ μετά την αλλαγή του έτους.

Αργά το μεσημέρι της Τρίτης, 4 Ιανουαρίου, έφτασε στα γραφεία της Ένωσης μια επιστολή του τεχνικού συμβούλου, δηλαδή της “Gaia Επιχειρείν”, προς τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την οποία ενημέρωνε ότι έληξε στις 31 Δεκεμβρίου η πιστοποίηση της εταιρίας ως φορέα συντονισμού και τεχνικής υποστήριξης, καθώς και των ΚΥΔ.

Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκαν το βράδυ τα μέλη της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, που συναντήθηκαν για τον απολογισμό της πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης, μετά τις κινητοποιήσεις του κλάδου τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Χιλετζάκης, το 9% των περίπου 50.000 δικαιούχων επιδότησης του νομού Ηρακλείου δεν πληρώθηκε καθόλου κατά την πληρωμή του Δεκεμβρίου. Κάποιοι από αυτούς υπόκεινται σε έλεγχο, ενώ σε άλλους έχουν επιβληθεί πολυετείς κυρώσεις. Επιπλέον, το 15% του συνόλου των δικαιούχων διαπίστωσε περικοπές στην ενιαία ενίσχυση που κυμαίνονται από 10% έως 80%. Με το κλείσιμο, ωστόσο, του συστήματος οι παραγωγοί αυτοί δε μπορούν ούτε να διαπιστώσουν γιατί δεν πληρώθηκαν ούτε και να προχωρήσουν σε διορθώσεις, οι οποίες θα τους επέτρεπαν να πάρουν τα χρήματα της επιδότησης στην επόμενη πληρωμή.

«Οι παραγωγοί έρχονται στα γραφεία μας και τους λέμε ότι δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τους βοηθήσουμε» δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διευθυντής Επιδοτήσεων της Ένωσης Ηρακλείου Δημήτρης Φιλιππάκης. «Ούτε εμείς, ούτε κανένα άλλο ΚΥΔ, έχουμε πρόσβαση στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο παραμένει κλειστό» πρόσθεσε.

Το πρόβλημα παραμένει άγνωστο πότε και με ποιον τρόπο θα επιλυθεί. «Είμαστε όμηροι, στη μέση, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να βοηθήσουμε τους παραγωγούς» ανέφερε ο κ. Χιλετζάκης, προσθέτοντας πως θα πρέπει Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ΟΠΕΚΕΠΕ και τεχνικός σύμβουλος να δώσουν λύση σε σύντομο χρόνο.

Έντονα επικριτική δήλωση Κόκκαλη

Παράλληλα, την τραγική η κατάσταση για τους δικαιούχους της Ενιαίας Ενίσχυσης για 2021, των προγραμμάτων και των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων, από την πρωτόγνωρη και ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα πληρωμών τους, επισημαίνει με δήλωσή του ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προειδοποιεί πως «είναι ορατός ο κίνδυνος απώλειας πλήθους πληρωμών του αγροτικού κόσμου με την πιθανή ακύρωση του προγραμματισμού πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόκκαλη έχει ως εξής: «Σύμφωνα με το έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ με θέμα : «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για παράταση της πιστοποίησης των υφιστάμενων ΚΥΔ, του Φορέα Συντονισμού της Τεχνικής Υποστήριξης καθώς και την πιστοποίηση νέων ΚΥΔ, στο πλαίσιο υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, για το έτος 2021» τροποποείται η υπ. αρ. 15210/04.03.2021 σχετική Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος παρέχοντας το δικαίωμα των υφιστάμενων ΚΥΔ και των νέων ΚΥΔ να επεκτείνουν την πιστοποίηση τους ή να πιστοποιηθούν ως φορείς υποβοήθησης των αγροτών για τη συμπλήρωση και υποβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης μόνο για το έτος 2021 και όχι για το χρονικό διάστημα 2021-2027 που αναφερόταν στην αρχική πρόσκληση.

Δυστυχώς με τη λήξη του ημερολογιακού έτους 2021 έληξε η πιστοποίηση των ΚΥΔ καθώς και του φορέα συντονισμού και τεχνικής υποστήριξης του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Από την πλευρά των ΚΥΔ είναι αδύνατη πλέον η είσοδος

σε οποιαδήποτε εφαρμογή του συστήματος για το σύνολο όλων των ετών αλλά και η διενέργεια οποιασδήποτε απαιτούμενης διοικητικής πράξης, ένστασης ή διόρθωσης στο ΑΤΑΚ των ενδιαφερομένων παραγωγών.

Παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις ουδεμία αναφορά έχει γίνει για την πορεία και εφαρμογή της διαδικασίας βασισμένη σε χρονοδιάγραμμα με σαφείς πληροφορίες , οδηγίες και συγκεκριμένο προσδιορισμό. Η ανησυχία και αναστάτωση είναι έκδηλη τόσο στο σύνολο του αγροτικού κόσμου όσο και στο χώρο των ΚΥΔ. Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι πολλά και δυσεπίλυτα ενώ τα χρονικά περιθώρια επίλυσης τους στενεύουν. Είναι ορατός ο κίνδυνος απώλειας πλήθους πληρωμών του αγροτικού κόσμου με την πιθανή ακύρωση του προγραμματισμού πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ.

Απαιτείται άμεση εξεύρεση λύσης του προβλήματος και ομαλοποίησης αυτής της πρωτόγνωρης και ανεξέλεγκτης κατάστασης με συγκεκριμένες προτάσεις και εφικτές λύσεις, ώστε να αποφευχθούν οι πιθανές καταστροφικές συνέπειες απώλειας πληρωμών που εγκυμονούν για τον αγροτικό κόσμο».

 

Πηγή: www.agro24.gr

Αφήστε μια απάντηση