Με νομοθετική βελτίωση υπάγονται πλέον στο καθεστώς της Αγροδιατροφής του νέου αναπτυξιακού νόμου και οι ατομικές επιχειρήσεις, με ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης 200.000 ευρώ.

Πρόκειται για μία από σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων στο νέο αναπτυξιακό νόμο που υπερψηφίστηκε χθες από την Βουλή, στις οποίες προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία είναι ένα από τα 13 συνολικά θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων που θεσπίζει το σχέδιο νόμου «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη», προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, από την πλευρά του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, ανακοινώθηκε η παροχή δυνατότητας εκσυγχρονισμού των εκκοκκιστηρίων με χρηματοδότηση μέσω του αναπτυξιακού, μεγαλύτερη ευελιξία στα επενδυτικά σχέδια θερμοκηπιακών επιχειρήσεων και η ένταξη των Ομάδων Παραγωγών στους δικαιούχους των ευεργετημάτων του νέου νόμου.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

«Σπήλιος Λιβανός: Παρέχουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού των εκκοκκιστηρίων με χρηματοδότηση μέσω του Αναπτυξιακού

Ο νέος Αναπτυξιακός, μαζί με τα προγράμματα του ΠΑΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο Εγγυοδοσίας, το Ταμείο Μικρών Δανείων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπως είπε ο κ. Λιβανός, διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά ευνοϊκό και ελπιδοφόρο πλαίσιο επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση των προϊόντων του ενισχύοντας συνολικά την αγροτική οικονομία, δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός.

Συγκεκριμένα με τον νέο Αναπτυξιακό:

-Ικανοποιούμε, σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης κ. Νικόλαο Παπαθανάση, ένα χρόνιο αίτημα του κλάδου του βάμβακος και για πρώτη φορά παρέχουμε τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού των εκκοκκιστηρίων με χρηματοδότηση μέσω του Αναπτυξιακού.

-Παρέχουμε τη δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας στα επενδυτικά σχέδια θερμοκηπιακών επιχειρήσεων, αυξάνοντας από 45% στο 60% τη συμμετοχή των εγκαταστάσεων στο συνολικό προϋπολογισμό του επενδυτικού σχεδίου, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα αυτών των επενδυτικών, όπου το κόστος των δαπανών εγκατάστασης του θερμοκηπίου είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος των υπολοίπων δαπανών.

-Τέλος, συμπεριλαμβάνουμε τους δικαιούχους των ευεργετημάτων του Αναπτυξιακού και τις Οργανώσεις παραγωγών γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μέσω του «συνεταιρίζεσθαι» ο πρωτογενής τομέας μπορεί να ανταπεξέλθει σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επεσήμανε ο κ. Λιβανός, με την πρόβλεψη εξειδικευμένου καθεστώτος για την «Αγροδιατροφή», σε αντίθεση με την εφαρμογή του αναπτυξιακού ν. 4399/2016 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τις επενδυτικές ανάγκες των παραγωγών μας, παρέχει σήμερα στους αγρότες μας, τους αλιείς μας και τους μεταποιητές μας ένα επενδυτικό καθεστώς προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους».

 

Πηγή: www.agro24.gr