Στους δρόμους, με στήσιμο μπλόκων με τα τρακτέρ, τα αγροτικά τους μηχανήματα και αυτοκίνητα, βγαίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι σε διάφορες περιοχές της χώρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα τους, συντασσόμενοι στο πλευρό των συναδέλφων τους σε όλη τη χώρα.

Το ισχυρό μπλόκο της Νίκαιας, που έχει ήδη στηθεί και ενισχύεται με νέα τρακτέρ που φτάνουν καθημερινά εκεί από χωριά της Θεσσαλίας, αποτελεί σημείο αναφοράς σε πανελλαδικό επίπεδο.

Μεταξύ των άμεσων διεκδικήσεων βρίσκονται τα εξής αιτήματα, που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την παραγωγή, να μπορέσουν να ζουν από τον μόχθο τους:

–Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

–Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

–Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Την Κυριακή, στήθηκε μπλόκο στη θέση Χαλίκι της Αιτωλοακαρνανίας όπου η αποφασιστικότητα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, νίκησε την προσπάθεια καταστολής που επιχείρησε να στήσει η Αστυνομία, από νωρίς το πρωί.

Στην Αργολίδα, παραμένει κι ενισχύεται το μπλόκο στον δρόμο των αρχαιοτήτων, στο ύψος του Αγ. Γεωργίου, μετά την Γενική Συνέλευση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας (ΑΚΣΥΝΑ).

Παράλληλα, σημαντικό στοιχείο, είναι οι εκδηλώσεις στήριξης του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών, από σωματεία εργαζομένων και άλλους μαζικούς φορείς.

Αναλυτικά, τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται τα εξής:

Τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου

-Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κεφαλονιάς – Ιθάκης καλεί σε συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στις 12 το μεσημέρι, στην Παλική, στον περιφερειακό δρόμο, στο ύψος του γηπέδου και την Τετάρτη 9 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στη Σάμη στο ύψος του Γυμνασίου της κωμόπολης.

– Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας δίνει αγωνιστικό «ραντεβού», στο ύψος της Μαραθιάς στην Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου στις 11 π.μ.

– Η Επιτροπή Αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων Ζακύνθου καλεί σε συγκέντρωση και στήσιμο μπλόκου με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στις 9 το πρωί στη «Λούμπα», σημειώνοντας πως «μόνο στο άκουσμα των μπλόκων που στήθηκαν στη Θεσσαλία την Παρασκευή 4 Φλεβάρη, η κυβέρνηση έβγαλε φιρμάνι με δήθεν μέτρα για τους αγρότες που όμως είναι ψίχουλα μπροστά στη ζημιά που έχουμε».

– Ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» καλεί σε στήσιμο μπλόκου με αγροτικά οχήματα και τρακτέρ, στις 11 π.μ. με προσυγκέντρωση στον κόμβο του ΓΝ Αιγίου.

– O Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στις 4 μ.μ. έξω από τα γραφεία της Ένωσης Συνεταιρισμών στη Σκάλα για τη δημιουργία μπλόκου.

– O Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας προχωρά σε μπλόκο στον κόμβο της Στροφυλιάς στις 11 π.μ..

– Ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του (αίθουσα συνελεύσεων ΕΑΣ Αμυνταίου), θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση και λήψη αποφάσεων, σχετικά με την έναρξη των κινητοποιήσεων.

– Στις πλατείες των χωριών τους, με τα τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται από την Δευτέρα, οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης, συντονίζοντας της δράση τους με τους συναδέλφους τους που παλεύουν να επιβιώσουν μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και επιδεινώνονται εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής, αλλά και του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου

– Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων καλεί σε μαζική συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων με αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ, στον κόμβο των Μουρνιών, στις 11 π.μ.

– Οι αγρότες του Αμυνταίου προχωρούν στην συγκέντρωση των αγροτικών μηχανημάτων, στον κόμβο Αντιγόνου, στην Ε.Ο. Φλώρινας-Θεσσαλονίκης, στις 10 π.μ..

 

Πηγή: www.agro24.gr

Αφήστε μια απάντηση