Από την πρώτη µέρα ανακοίνωσης των «7 µέτρων» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την κάλυψη του κόστους παραγωγής στις εκµεταλλεύσεις, οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσµου αποκάλυψαν το µέγεθος της πλάνης που επιχειρεί η Βάθη, όσο οι ανατιµήσεις σε ζωοτροφές, ηλεκτρικό ρεύµα και λιπάσµατα εξακολουθούν να παραλύουν τους συντελεστές του κλάδου.

Η συστάδα των παρεµβάσεων, µια εβδοµάδα µετά την ανακοίνωσή τους, έχει πλέον απαξιωθεί πλήρως στα µάτια των αγροτών, ειδικά µετά τις εξελίξεις στην ηγεσία του υπουργείου που πυροδότησε η καρατόµηση Λιβανού.

Οι άνθρωποι που ζουν καθηµερινά το βάρος των ανατιµήσεων στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής επισηµαίνουν στην Agrenda ότι οι ανακοινώσεις των «µέτρων» έρχονται περισσότερο για να θολώσουν τα νερά παρά για να δώσουν λύση στο πρόβληµα που δηµιουργεί η δραµατική αύξηση του κόστους παραγωγής. 

Όπως δεν λειτούργησε -τονίζουν- η µείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, έτσι δεν θα έχει αντίκρισµα και η µείωση του ΦΠΑ για τα λιπάσµατα από το 13% στο 6%, απορώντας µε τη σηµασία που η κυβέρνηση αποδίδει στα µέτρα αυτά. Κι αυτό γιατί, πρώτον, η εν λόγω ελάφρυνση  από το ΦΠΑ είναι πολύ µικρή σε σχέση µε την πραγµατική ανατίµηση στα λιπάσµατα τον τελευταίο χρόνο. ∆εύτερον, γιατί, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι οι περισσότεροι αγρότες παίρνουν πίσω το ΦΠΑ µε τη γνωστή διαδικασία του συµψηφισµού. Αντίστοιχα κενού περιεχοµένου και επίδρασης η επιστροφή του 7% του τζίρου των κτηνοτρόφων που δεν λαµβάνει υπόψιν της πραγµατικά οικονοµικά µεγέθη, καθώς και οι εκπτώσεις στη ρήτρα της ∆ΕΗ που αφήνουν φουσκωµένους κατά 100% τους λογαριασµούς. Επιπλέον προβληµατίζει η επιµονή της στάσης της κυβέρνησης να κατευθύνει την επιστροφή του ΕΦΚ µόνο στο 1/3 των αγροτών.

Κουρεµένη η επιστροφή στους συνεταιρισµένους κτηνοτρόφους

Εκεί που οι εντυπώσεις περισσεύουν είναι στην επιστροφή του 7% επί του τζίρου των κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων, καθώς κανείς δεν ξέρει αν το τρίµηνο για το οποίο γίνεται λόγος υπάρχουν έσοδα και αν αυτά αντιπροσωπεύουν την πραγµατική δραστηριότητα µιας κτηνοτροφικής µονάδας στη διάρκεια της χρονιάς. Για παράδειγµα, αν κάποιος κτηνοτρόφος έσφαξε αρνιά στις 20 ∆εκεµβρίου και µετά ξανασφάξει αρνιά το Πάσχα δεν έχει να λαβαίνει καµιά ειδική ενίσχυση για τα κόστη του συγκεκριµένου χρονικού διαστήµατος, δηλαδή του τριµήνου (Ιανουάριος – Μάρτιος) για το οποίο η κυβέρνηση ορίζει ενίσχυση επί των εσόδων (και όχι των εξόδων).

Περίπτωση συνεταιρισµένων κτηνοτρόφων

Μη αντιπροσωπευτική των πραγµατικών εσόδων είναι και η ενίσχυση αυτή στην περίπτωση συνεταιρισµένων κτηνοτρόφων. Ο τρόπος µε τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί που παραδίδουν γάλα σε συνεταιρισµούς, ως γνωστό περιλαµβάνει µια προκαταβολή και ένα εκκαθαριστικό τιµολόγιο στο τέλος της περιόδου. ∆ηλαδή κτηνοτρόφοι που παραδίδουν κατά το τρίµηνο που εστιάζει το µέτρο της επιστροφής τζίρου, εµφανίζουν έσοδα που ανταποκρίνονται σε µια τιµή πέριξ των 85 ή 90 λεπτών στο αιγοπρόβειο γάλα για παράδειγµα, όταν η πραγµατική τιµή είναι πάνω από 1,20, µε την διαφορά να την πιστώνονται στο τέλος της γαλακτοκοµικής περιόδου.

«Είµαστε περίεργοι να µάθουµε, ποιος είναι αυτός ο αρρωστηµένος νους, που σκέφτηκε αυτό τον τρόπο ενίσχυσης, µε τα ψίχουλα του 7%!» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση των κτηνοτροφικών συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το εν λόγω µέτρο.

Αιγοπρόβατα σε ορεινές και µειονεκτικές περιοχές

Για τα αιγοπρόβατα στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στις ορεινές και µειονεκτικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η πώληση της παραγωγής ξεκινά λίγο πριν την περίοδο του Πάσχα, διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση, που περιγράφει αντίστοιχο χρονοδιάγραµµα πωλήσεων και για άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αλλά και των νησιών της Θάσου και της Σαµοθράκης.

Τέλος, να σηµειωθεί ότι για τα βοοειδή κρεατοπαραγωγής ελευθέρας βοσκής, που έχουν αυτή την περίοδο γέννες, τα πρώτα έσοδα της χρονιάς τοποθετούνται µε σιγουριά από τους πρώτους µήνες του καλοκαιριού και µετά.

 

Τον Μάιο µε τα τριφύλλια  η πληρωµή για τους τυχερούς

Βάσει της δήλωσης εσόδων που συντάσσεται κάθε δύο ή τρεις µήνες, ανάλογα µε το µέγεθος της επιχείρησης, θα υπολογιστεί η εξαγγελθείσα ενίσχυση 7% επί του τζίρου περιόδου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022  για τις κτηνοτροφικές µονάδες, µε το σύνολο των δικαιούχων να εκτιµάται κοντά στους 70.000 σύµφωνα µε υπολογισµούς του υπουργείου.

Πρόκειται ουσιαστικά για µια επιστροφή 7% επί των συνολικών εισόδων που θα δηλώσουν οι κτηνοτρόφοι στις δηλώσεις Απριλίου, µε την πληρωµή να δροµολογείται κατά πάσα πιθανότητα για τον προσεχή Μάιο του 2022, σύµφωνα µε πληροφορίες. Το ποσό που θα προκύψει θα πιστωθεί στους λογαριασµούς των δικαιούχων είτε µέσω της ΑΑ∆Ε, είτε µέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε απευθείας από το υπουργείο, µε σχετική ΚΥΑ που αναµένεται ότι θα εκδοθεί τις επόµενες ηµέρες να ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά µε τον τρόπο της πίστωσης. 

Οι επόµενες δύο ρυθµίσεις που περιλαµβάνονται στις εξαγγελίες της πλατείας Βάθη, αφορούν τα εξής:

Για ηµίµετρα µιλούν οι παραγωγοί

Στον απόηχο των ανακοινώσεων και εν µέσω ρυθµού µπλόκων, αγρότες – συνοµιλητές της εφηµερίδας Agrenda έκαναν λόγο για ηµίµετρα, σχολιάζοντας πως η Βάθη δείχνει ότι είναι µακριά από τα προβλήµατα και τις ανάγκες του πρωτογενή τοµέα και επιµένει στην τακτική της να αντιµετωπίζει τα ζητήµατα µόνο ως επικοινωνία. 

Μια πιο ψύχραιµη ανάγνωση των µέτρων δείχνει ότι η Βάθη καλεί τους αγρότες να ξεχάσουν την αύξηση του πετρελαίου κίνησης, τον τριπλασιασµό της τιµής του φυσικού αερίου, τους εξοντωτικούς λογαριασµούς ρεύµατος που λαµβάνουν, τον τριπλασιασµό της αύξησης τις τιµής των λιπασµάτων και την εξοντωτική για τους κτηνοτρόφους αύξηση των ζωοτροφών που καίνε τα εισόδηµά τους.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος εξηγεί ότι η εφαρµογή θα γίνει άµεσα, ενώ όπως συµπλήρωσε ο ίδιος, το πακέτο των µέτρων που ανακοινώθηκε το πρωί της περασµένης  Παρασκευής 4 Φεβρουαρίου «είναι δεµένο» και δεν τίθεται ζήτηµα να υπάρξουν επιπλοκές από την πλευρά των Βρυξελλών.

Μειώνεται η έκπτωση για τον Φλεβάρη

Προβλήµατα παρουσιάζει και το µέτρο της ελάφρυνσης (µείωση 80%) επί της ρήτρας αναπροσαρµογής στα τιµολόγια της ∆ΕΗ.

Εδώ το πρώτο ζήτηµα είναι ότι οι λογαριασµοί που φτάνουν στα χέρια των παραγωγών παραµένουν διπλάσιοι ακόµα και µετά τη µείωση της ρήτρας, ενώ την ίδια στιγµή, κανείς δεν ξέρει αν αυτή η µείωση θα εφαρµοσθεί και κατά τους θερινούς µήνες, όταν δηλαδή θα υπάρχει µεγάλη κατανάλωση ρεύµατος από τα αγροτικά αντλιοστάσια.

∆ύο ξεχωριστές περίοδοι

Συγκεκριµένα, στο πακέτο που ανακοινώθηκε από την πλατεία Βάθη περιλαµβάνονται δύο αναφορές στην υπόθεση της ρήτρας αναπροσαρµογής.

Υπενθυµίζεται εν τω µεταξύ ότι επί του παρόντος  είχαν εκφραστεί ενδοιασµοί από πλευράς Βρυξελλών περί αθέµιτων κρατικών ενισχύσεων.

Εν αναµονή ολιστικής ρύθµισης οι αγρότες, πριν τις αποφάσεις για τις εαρινές σπορές

Σηµειώνεται ότι όσο µένει αναπάντητη η πρόθεση της κυβέρνησης να ρυθµίσει ολιστικά το ζήτηµα της ενέργειας στις µονάδες, ενόψει της επερχόµενης ποτιστικής περιόδου, τόσο πιο περίπλοκη και τόσο µεγαλύτερο το ρίσκο που καλούνται να πάρουν τις επόµενες εβδοµάδες οι αγρότες ενόψει των εαρινών σπορών. Μεγάλο είναι και το πρόβληµα µε τις κτηνοτροφικές µονάδες, όπου ακόµα και µε 300 πρόβατα στον στάβλο ο λογαριασµός στον κτηνοτρόφο φτάνει τις 3.000 ευρώ.

Πετρέλαιο και ΦΠΑ στα λιπάσµατα 6%

Επιµένουν οι ιθύνοντες της πλατείας Βάθη για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου µόνο σε συνεταιρισµένους και νέους αγρότες, µε τις πρόσφατες εξαγγελίες να µην περιλαµβάνουν κάποια διεύρυνση του µέτρου, κατά το πάγιο αίτηµα αγροτών και κτηνοτρόφων. Μάλιστα, επίµονη προβολή της εν λόγω ρύθµισης, έδωσε σε ορισµένους την εντύπωση ότι έστω θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε η επιστροφή του φόρου να γίνει εντός του 2022 προς διευκόλυνση της κατάστασης, κάτι που όµως δεν υπάρχει στα πλάνα του υπουργείου. Από την πλευρά τους, ως «ψίχουλα» µετρούν οι µπλοκατζήδες την εξαγγελία για αγροτικό πετρέλαιο, αποτιµώντας το µέτρο σε «µια, δύο το πολύ ηµέρες δουλειάς στο χωράφι». Χαρακτηρίζουν παράλληλα την εν λόγω απόφαση «εµπαιγµό», και διεκδικούν το µέτρο να επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες αγροτών. Υπενθυµίζεται ότι το 2015 η επιστροφή για το αγροτικό πετρέλαιο ήταν 185 εκατ. ευρώ τον χρόνο «και βέβαια τότε µε πολύ χαµηλότερη τιµή το λίτρο πετρελαίου, συνολικά πιο φθηνά τα µέσα και εφόδια, η ενέργεια, το κόστος ζωής» όπως επισηµαίνουν.

Οι εξαγγελίες αυτές σε κάθε περίπτωση, εξακολουθούν να διχάζουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, χωρίζοντάς τους σε νέους και παλιούς, µεµονωµένους και συµµετέχοντες σε συλλογικά σχήµατα, µικρούς και µεγάλους.

Για τη µείωση του ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσµατα, από 13% σε 6%, θα χρειαστεί να υπάρξει συντονισµός µεταξύ των αρµόδιων υπηρεσιών στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονοµικών και των εταιρειών, όπως µεταφέρουν πηγές από το υπουργείο, ωστόσο θα επιχειρηθεί η διαδικασία να γίνει σύντοµα, ώστε να προλάβουν όσους παραγωγούς θα βγουν στην αγορά ενόψει των εαρινών εργασιών.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριµένη µείωση έρχεται µε µηδενικό οικονοµικό όφελος για κτηνοτρόφους και αγρότες, γιατί ο ΦΠΑ που πληρώνουν σε όλα τα εφόδια που αγοράζουµε, τον συµψηφίζουν µε τον ΦΠΑ από την πώληση των προϊόντων τους.

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση