Νέα μέτρα αναμένεται να εξαγγείλει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που θα αφορούν στην επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, κάτι για το οποίο έγραφε η Agrenda και το Agronews από την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα εξετάζεται μόνη έκπτωση στη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Την πρόθεση διεύρυνσης του μέτρου για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο αποκάλυψε ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους αγροτών από τη Μακεδονία, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας 21 Φεβρουαρίου. Η διεύρυνση του μέτρου επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι πολύ κοντά στα 160 εκατ. ευρώ τα οποία πραγματεύεται πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda. Στη συνέχεια απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απάντησε από το βήμα της βουλής, ότι θα γίνουν ανακοινώσεις για να εξειδικευθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ώστε να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι παραγωγοί. Ανάλογες διευκρινίσεις θα γίνουν και για το 7% για τις ζωοτροφές. Πρόσθεσε δε ότι θα υπάρξουν και θεσμικές παρεμβάσεις ώστε ο αγρότης, ως σύγχρονος επιχειρηματίας της υπαίθρου, να έχει και ο ίδιος και η ελληνική οικονομία, το μεγαλύτερο όφελος.

Αναφορικά με την έκπτωση στο ρεύμα, φαίνεται ότι το επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει καταλήξει ακόμα στο μέγεθος που θα έχει αυτή, ωστόσο βάσει των έως τώρα δεδομένων, θα κυμαίνεται κάπου ανάμεσα στο 80% που ίσχυσε (συνδυαστικά με παλαιότερες εκπτώσεις) για την περίοδο Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2021 και το 50% που θα ισχύσει για τους μήνες Ιανουάριος- Φεβρουάριος 2022.

Η επίσημη ανακοίνωση των νέων μέτρων ελάφρυνσης του κόστους παραγωγής προγραμματίζεται σύμφωνα με πληροφορίες για την ερχόμενη εβδομάδα, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά να ενημερώνει σχετικά εκπροσώπους αγροτών που βρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 21 Φεβρουαρίου στο υπουργείο.

Στην σύσκεψη που είχε ο υπουργός με εκπροσώπους αγροτών από περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, των Σερρών και των Γιαννιτσών, συζητήθηκε και η πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει σε ρύθμιση αναφορικά με τα ηλέκτρονικά μισθωτήρια.

Εντός του Μαρτίου οι ανακοινώσεις για την στήριξη
των σταφιδοπαραγωγών

Η σταφίδα αποτελεί ένα εμβληματικό προϊόν για τη χώρα μας και θα στηριχθεί από το ΥπΑΑΤ με όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του και είναι συμβατά με το Ενωσιακό Δίκαιο, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Χαρίτση.

Ο κ. Γεωργαντάς επανέλαβε στον κ. Χαρίτση τη διαβεβαίωση που είχε δώσει προ λίγων ημερών σε συνάντησή του στο υπουργείο με βουλευτές της ΝΔ, ότι οι παραγωγοί δεν πρόκειται να ζημιωθούν και ότι θα στηριχθεί η απώλεια του εισοδήματός τους. Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι μόλις λήξει η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τη συνδεδεμένη ενίσχυση (25η Φεβρουαρίου), εντός του Μαρτίου θα κάνει ανακοινώσεις ώστε με συμβατό τρόπο με το Ενωσιακό Δίκαιο να υπάρξει ουσιαστική  στήριξη των παραγωγών.


Απαντήσεις του ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντά σε Ερώτηση στη Βουλή


Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειασθεί και θα λάβει τα μέτρα που πρέπει για να κρατήσει όρθιο τον πρωτογενή τομέα, τόνισε ο ΥπΑΑΤ κ. Γιώργος Γεωργαντάς απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Νικ. Καραθανασόπουλου σχετικά με την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Ο κ. Γεωργαντάς αναγνώρισε ότι λόγω εξωγενών παραγόντων και ιδιαίτερα λόγω της ενεργειακής κρίσης, έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής. Υπενθύμισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση και στην περίοδο της πανδημίας και στην κλιματική κρίση στάθηκε και στέκεται στο πλευρό των παραγωγών. Με τον ίδιο τρόπο, τόνισε, στέκεται στο πλευρό των παραγωγών και στην περίπτωση της ενεργειακής κρίσης.

Σε επισήμανση του κ. Καραθανασόπουλου ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά μόνο υποσχέσεις, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι τα 50 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι «θα». Ούτε η μείωση του ΦΠΑ είναι «θα», ούτε οι πέρα από κάθε προηγούμενο αποζημιώσεις που έχει πληρώσει ο ΕΛΓΑ το 2021 είναι «θα».

Τις επόμενες μέρες, όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, θα γίνουν ανακοινώσεις για να εξειδικευθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ώστε να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι παραγωγοί. Ανάλογες διευκρινίσεις θα γίνουν και για το 7% για τις ζωοτροφές. Πρόσθεσε δε ότι θα υπάρξουν και θεσμικές παρεμβάσεις ώστε ο αγρότης, ως σύγχρονος επιχειρηματίας της υπαίθρου, να έχει και ο ίδιος και η ελληνική οικονομία, το μεγαλύτερο όφελος.


Δέσμευση Γεωργαντά ότι εντός Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις
στους παραγωγούς πορτοκαλιών στην Αργολίδα

Εντός του Απριλίου οι εκτιμητές γεωτεχνικοί θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους στην Αργολίδα, είπε ο ΥπΑΑΤ κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρέα Πουλά σχετικά με τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς πορτοκαλιών στην Αργολίδα.

Ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι ήδη από 14 Φεβρουαρίου, υπεγράφη από τον ΕΛΓΑ η πρόσληψη 35 γεωτεχνικών  οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ήδη πιάσει δουλειά κάνοντας εκτιμήσεις.


Γ. Γεωργαντάς: Το ΥπΑΑΤ θα ανταποκριθεί στα αιτήματα των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που υπέστησαν ζημιά από το σεισμό της 27/9/21 στην Κρήτη, σύμφωνα με το νόμο

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ανταποκριθεί κατά το λόγο της αρμοδιότητάς του, στην έκδοση ΚΥΑ που αφορά την κάλυψη ζημιών από το σεισμό της 27/9/21 στην Κρήτη, σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εφόσον υποβληθούν σχετικά αιτήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία του Ν.4797/21 .

Αυτό τόνισε ο ΥπΑΑΤ κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο κ. Γεωργαντάς διευκρίνισε ότι η ΚΥΑ θα εκδοθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετά την αξιολόγηση των αιτημάτων που θα υποβάλλουν στην Περιφέρεια οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση