Το Δελτίο Τιμών Ελαιολάδου της εβδομάδας που μας πέρασε δημοσίευσε ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) στις 22 Φεβρουαρίου.

Το Δελτίο περιλαμβάνει ενδεικτικές τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου που δίνουν τα ελαιοτριβεία σε όλη την Ελλάδα. Από τους πίνακες που δημοσιεύτηκαν βλέπουμε ότι υπάρχει μια στασιμότητα στις τιμές καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, από τις 8 του μήνα μέχρι χθες.

Όσον αφορά τους τρεις τελευταίους διαγωνισμούς πώλησης ελαιολάδου: Ο διαγωνισμός του Αγροτικού Συνεταιρισμού Έμπαρου (17/2) για 55 τόνους κρίθηκε άγονος και η προσφερθείσα τιμή ήταν 3,377 ευρώ/κιλό. Ο διαγωνισμός του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπής (14/2) για 90 τόνους είχε ως αποτέλεσμα την προσφορά τιμής 3,51-3,53 ευρώ/κιλό και κρίθηκε ασύμφορος. Ο διαγωνισμός της Τάλως ΑΤΕ (11/2) κρίθηκε άγονος. Οι 4 προηγούμενοι, όμως, διαγωνισμοί, που κατέληξαν σε πώληση, είχαν ανώτατη τιμή προσφορά 3,65 ευρώ/κιλό.

Στον πίνακα με τις τιμές του παρθένου και του βιομηχανικού ελαιολάδου βλέπουμε επίσης μια στασιμότητα καθόλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου:

Ισπανία

Την εβδομάδα 16-22 Φεβρουαρίου, η τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην ισπανική περιφέρεια της Ανδαλουσίας κυμάνθηκε ως εξής:

– Η ανώτατη τιμή ήταν 3,7 ευρώ/κιλό μειωμένη κατά 1,33% σε σχέση με την εβδομάδα 9-15 Φεβρουαρίου

– Η μέση τιμή ήταν 3,27 ευρώ/κιλό αυξημένη κατά 1,24% σε σχέση με την εβδομάδα 9-15 Φεβρουαρίου

– Η κατώτατη τιμή ήταν 3,1 ευρώ/κιλό και παρέμεινε σταθερή σε σχέση με την εβδομάδα 9-15 Φεβρουαρίου

Τέλος, στην Ιταλία και στην Τυνησία είχαμε σταθερή μέση τιμή έξτρα παρθένου ελαιολάδου την εβδομάδα 16-22 Φεβρουαρίου, δηλαδή 4,2 ευρώ/κιλό στην Ιταλία και 3,38 ευρώ/κιλό στην Τυνησία. Να σημειώσουμε ότι υπήρξε μικρή μείωση σε μία μόνο περιοχή της Ιταλίας (Φότζια).

 

Πηγή: www.agro24.gr

Αφήστε μια απάντηση