Άδοξα καταλήγει για µια ακόµη φορά η υπόθεση των µπλόκων, µε τη συνάντηση της περασµένης Πέµπτης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων να ρίχνει αυλαία στις φετινές κινητοποιήσεις των αγροτών, χωρίς να αφήνει κάποιο στίγµα για τις µελλοντικές εξελίξεις στον αγροτικό χώρο.

Θα µπορούσε να πει κανείς ότι ο τρόπος µε τον οποίο προσέγγισε αυτή τη φορά το αγροτικό ζήτηµα ο υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας, είναι το µόνο καινούργιο στοιχείο που αναδεικνύεται στα όσα µέχρι σήµερα ήταν γνωστά.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο «τσάρος», αυτόν τον καιρό, της ελληνικής οικονοµίας ξεκαθάρισε στους αγρότες ότι για τη συµβολή της τάξεως του 2,5% που έχουν στο ΑΕΠ της χώρας αυτά που εισπράττουν ως συνεισφορά από το κράτος µάλλον είναι πολλά.

Άλλωστε, κατά τον υπουργό, ο πρωτογενής τοµέας, πέρα από τη βοήθεια της πολιτείας, επέδειξε – από µόνος του- εξαιρετική ανθεκτικότητα στην κρίση. Σύµφωνα µάλιστα µε τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Σταϊκούρας, οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στον πρωτογενή τοµέα ξεπέρασαν τις 30.000 το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 127%. Ο δε τζίρος όλων των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τοµέα αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση µε το 2019.

Οι παραπάνω επισηµάνσεις και δη το πνεύµα υπό το οποίο αυτές έγιναν, σε ένα φάσµα συνοµιλητών που αποτελεί εδώ και χρόνια τη ραχοκοκαλιά των µπλόκων, δείχνουν µια σπουδή από την πλευρά της κυβέρνησης να… κόψει όσο είναι νωρίς την όρεξη των παριστάµενων, αυτόκλητων κατά βάση εκπροσώπων των αγροτών, από τη στιγµή που η συγκρότησή τους δεν υπακούει σε θεσµοθετηµένο πλαίσιο. Ταυτόχρονα βέβαια θέλησε να περάσει µε ευθύτητα τη… γραµµή που λέει ότι όσοι είναι σε θέση να δραστηριοποιηθούν στο χώρο µε όρους αγοράς, έχει καλώς, οι υπόλοιποι, µάλλον θα πρέπει να εγκαταλείψουν την αγροτική δραστηριότητα.

Μια ψύχραιµη ανάλυση όλων των παραπάνω, εκτός του ότι εξηγεί τη γενικότερη κυβερνητική στάση στα αγροτικά, κάνει ακόµα πιο καθαρό αυτή τη φορά ότι µέλλον στον πρωτογενή τοµέα θα έχουν εκείνοι που αντιλαµβάνονται τους κανόνες των αγορών, παρακολουθούν στενά τις κοινοτικές κατευθύνσεις και τη νέα ΚΑΠ και αξιοποιούν κατά τον καλύτερο τρόπο τα αναπτυξιακά προγράµµατα.

«Ή γίνεστε επιχειρηµατίες ή δεν έχετε τύχη», το µήνυµα Σταϊκούρα

Ειδικά η αναφορά Σταϊκούρα σε εγγραφές νέων επιχειρήσεων και όχι σε έκδοση νέων ΑΦΜ αγροτών, στέλνει το µήνυµα ή γινόσαστε επιχειρηµατίες ή δεν έχετε τύχη. Ακούγεται σκληρό, αποτελεί ωστόσο αδήριτη πραγµατικότητα. ∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονοµικών απέφυγε να αναφερθεί στους αγρότες που εγκατέλειψαν το αγροτικό επάγγελµα τα τελευταία χρόνια ή έχουν ατονήσει πλήρως τη δραστηριότητά τους. Φαίνεται να αποδέχεται πως η συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσµού είναι µονόδροµος και ότι επ’ αυτού η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της, κάνοντας µάλιστα την εκτίµηση ότι αυτή η «έξοδος» γίνεται µε οµαλό τρόπο και δεν οδηγεί στην κοινωνική περιθωριοποίηση και σε ανεξέλεγκτες εντάσεις. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που δεν καλλιεργούνται πλέον ελπίδες για ένα µεγάλο µέρος του αγροτικού κόσµου που βλέπει τη δραστηριότητά του να παρακµάζει και την οικονοµική του θέση να επιδεινώνεται.

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση