Αλλαγές στα Στρατηγικά Σχέδια της νέας ΚΑΠ για χάρη συνδεδεμένων επιφυλάσσει η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται κάτω από τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, με την Κομισιόν και τους Ευρωπαίους υπουργούς Γεωργίας ομόφωνα να δίνουν πλέον προτεραιότητα στην εντατικοποίηση της παραγωγικότητας έναντι των πολιτικών πρασινίσματος.

Η προβληματική που αφορά στα Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολλά κονδύλια έχουν δεσμευτεί για τις ανάγκες της Πράσινης Συμφωνίας, με την σύνδεση να γίνεται λίγο έως πολύ στο πεδίο του νέου πρασινίσματος που καλύπτει το 25% του προϋπολογισμού του φακέλου των άμεσων ενισχύσεων. Οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που έγινε την Τετάρτη 2 Μαρτίου, δεν είναι απίθανο να ανατρέψουν έστω και προσωρινά τις ισορροπίες, ειδικά στον τομέα των άμεσων ενισχύσεων, με καθεστώτα όπως τα ecoschemes (νέο πρασίνισμα) να παραγκωνίζονται για χάρη των συνδεδεμένων, ειδικά στον τομέα των δημητριακών, των οσπρίων και των ζωοτροφών.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Επανεξετάζει Πράσινη Γεωργία και καθεστώς αγρανάπαυσης η ΕΕ για να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή

Μεγάλες ανατροπές στην αγροτική ατζέντα της Ευρώπης φέρνει ο πόλεμος της Ουκρανίας, αρχής γενομένης από της εαρινές σπορές που ξεκινούν αυτές τις ημέρες, αφού εξετάζεται το ενδεχόμενο να βγουν εκτάσεις από την υποχρεωτική αγρανάπαυση που ορίζεται ως όρος για το πρασίνισμα.

Δεδομένη θεωρείται και η αναβολή της εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας, καθώς προφανώς πλέον προτεραιότητα έχει η επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης, που ανατρέπεται από την δίνη του πολέμου.  

Οι ζυμώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, με τους υπουργούς Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε έκτακτη Συνεδρίαση το απόγευμα της 2ας Μαρτίου, από κοινού με την Κομισιόν να θέτουν τρεις κομβικούς στόχους για το άμεσο μέλλον οι οποίοι θα ορίσουν την αγροτική παραγωγή του μπλοκ για τουλάχιστον ένα έτος:

Μένει να φανούν και οι επιπτώσεις που οι αποφάσεις αυτές θα έχουν στα στρατηγικά σχέδια της νέας ΚΑΠ, αφού πολλά κονδύλια έχουν δεσμευτεί για τις ανάγκες της Πράσινης Συμφωνίας. Δεν είναι απίθανο να αλλάξουν οι ισορροπίες, ειδικά στον τομέα των άμεσων ενισχύσεων, με καθεστώτα όπως τα ecoschemes να παραγκωνίζονται για χάρη των συνδεδεμένων, ειδικά στον τομέα των δημητριακών, των οσπρίων και των ζωοτροφών.

Το βασικό μήνυμα που θέλησαν να περάσουν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, είναι ότι «πρέπει να θρέψουμε τους λαούς της Ευρώπης, αλλά και της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο προεδρεύων, υπουργός γεωργίας της Γαλλίας, Ζουλιέν Ντενορμαντί. Την ερχόμενη Τρίτη 8 Μαρτίου η επιτροπή θα ανακοινώσει μέτρα για την εισαγωγή των ζωοτροφών και των λιπασμάτων. «Σκεφτόμαστε να λάβουμε μέτρα παρέμβασης για τον τομέα της χοιροτροφίας, όπως είναι η ιδιωτική αποθεματοποίηση και η αξιοποίηση του αποθεματικού κρίσης» συμπλήρωσε ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, 10,5 δισ. ευρώ εισαγωγών σιτηρών βρίσκονται στον αέρα, εξαιτίας της πολιορκίας που υφίστανται τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί της Ουκρανίας, όσο παράλληλα η Θάλασσα του Αζόφ είναι αποκλεισμένη από το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας.  

Από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι είναι ανάγκη να αναληφθούν άμεσα δράσεις που θα διασφαλίζουν:

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Οικονομική ενίσχυση και πόρους για εαρινές σπορές και φροντίδες ζητά ο Γεωργαντάς από το συμβούλιο γεωργίας

Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις μεγάλες επιπλοκές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της ΕΕ η διαδικτυακή σύσκεψη των υπουργών γεωργίας της ΕΕ, κατά την οποία η Ελλάδα ζητά μεταφορά κοινοτικών πόρων για την εξασφάλιση νέων ενισχύσεων προς τους αγρότες.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης 2 Μαρτίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του στο λαό της Ουκρανίας και επιβεβαίωσε την αποφασιστική συμβολή της χώρας μας στις πρωτοβουλίες και δράσεις της Επιτροπής και του Συμβουλίου.

Ο κ. Γεωργαντάς κατέθεσε τρεις προτάσεις και ζήτησε να αναλάβει η Ε.Ε. πρωτοβουλίες προκειμένου να εξισορροπηθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής, να στηριχθούν οι παραγωγοί και να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στις εξαγωγές.

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι είναι ανάγκη να αναληφθούν άμεσα δράσεις που θα διασφαλίζουν:

«Διεκδικούμε την αποδέσμευση ενωσιακών κονδυλίων προς την εκτόνωση αυτής της κατάστασης για τα κράτη μέλη. Άλλωστε, η οποιαδήποτε ευελιξία στον ενωσιακό προϋπολογισμό υφίσταται, ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις», είπε ο κ. Γεωργαντάς και πρότεινε να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις ή προσαρμογές στο εμπόριο, με τον ΠΟΕ να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Στην σκιά της Ουκρανίας έκτακτο συμβούλιο γεωργίας για εφόδια και εμπορεύματα 

Με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος συνεδριάζουν το απόγευμα της Τετάρτης 2 Μαρτίου οι υπουργοί γεωργίας της ΕΕ, με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στις αγορές αγροτικών πρώτων υλών και εμπορευμάτων που έχει επιφέρει η ρωσοουκρανική κρίση και η πληθωριστική συγκυρία που προηγήθηκε αυτής.
Η προγραμματισμένη για τις 2 Μαρτίου παρουσίαση του πλαισίου ενίσχυσης της αγοράς λιπασμάτων από την Κομισιόν, λόγω των γεγονότων, μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα. 

Στο μεταξύ ανησυχίες εκφράζονται για μια γενικότερη διατάραξη της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων με τον ΟΗΕ, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα να εστιάζουν έντονα σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, χώρες οι οποίες εξαρτώνται άμεσα από την παραγωγή σιτηρών της εμπόλεμης πλέον Μαύρης Θάλασσας, σε μια εξέλιξη που κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε πυροδοτήσει κοινωνικές αναταράξεις (Αραβική Άνοιξη) στην ευρύτερη ευρωπαϊκή γειτονιά.   

Αναλυτικά η ανακοίνωση ενόψει του Συμβουλίου των υπουργών γεωργίας της ΕΕ αναφέρει τα εξής:

«Η κατάσταση της αγοράς για τα αγροδιατροφικά προϊόντα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς και η αύξηση των αγροεφοδίων θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, οι οποίοι σήμερα 2 Μαρτίου έχουν συγκαλέσει άτυπη τηλεδιάσκεψη.

Η εισβολή στην Ουκρανία κινδυνεύει να διαταράξει τις παγκόσμιες αγορές γεωργικών προϊόντων και εμπορευμάτων που απαιτούνται για την αγροτική παραγωγή, όπως η ενέργεια και τα λιπάσματα. Από την αρχή της σύγκρουσης, έχει ήδη σημειωθεί απότομη αύξηση των παγκόσμιων τιμών. Αυτό επηρεάζει περαιτέρω τις αγορές, οι οποίες πρόσφατα γνώρισαν ιστορικά υψηλές τιμές για βασικά εμπορεύματα», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στόχος της άτυπης τηλεδιάσκεψης είναι:

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης τον εφοδιασμό τροφίμων και την ασφάλεια για τον ουκρανικό λαό».

 

 

Πηγή:www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση