Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πίστωσης από τον ΕΛΓΑ των 29.280.073 εκατ. ευρώ για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που έγιναν το 2021 και τον Ιανουάριο του 2022 στους λογαριασμούς 12.803 δικαιούχων. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις του Ιανουαρίου του 2022, αυτές αφορούν σε περιπτώσεις παραγωγών που είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγγελίας ζημιών και οι υπόλοιπες διαδικασίες που προηγούνται της πίστωσης αποζημίωσης.

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΛΓΑ, υποστηρίζει ότι με την εν λόγω πληρωμή, κλείνουν οι περισσότερες εκκρεμότητες από τις ζημιές του 2021 και ξεκινά πλέον σταδιακά η καταβολή αποζημιώσεων της τρέχουσας χρονιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί παραγωγοί ήδη έχουν πρόσβαση στα ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους, ενώ εντός των επόμενων ωρών η διαδικασία πληρωμής αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για ένα ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ περίπου, το οποίο εγκρίθηκε και μπήκε στο ταμείο του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό την περασμένη Παρασκευή 15 Απριλίου.

Η πληρωμή αφορά κυρίως αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου και φυτικής παραγωγής από διάφορα ζημιογόνα αίτια, ασφαλιστικά καλυπτόμενα από τον ΕΛΓΑ (παγετό άνοιξης, καύσωνα, χαλάζι, βροχοπτώσεις κ.λπ. έτους 2021 και παγετό Ιανουαρίου 2022).

Βασική εκκρεμότητα πάντως παραμένει η υπόθεση των παραγωγών των οποίων οι εκμεταλλεύσεις υπέστησαν πλήγμα κατά το προανθικό στάδιο πέρυσι. Το προσεχές διάστημα, αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση και να προχωρήσουν και οι αποζημιώσεις σε παραγωγούς οι οποίοι επλήγησαν από τους παγετούς της περασμένης άνοιξης του 2021, των οποίων όμως οι καλλιέργειες βρίσκονταν στο προανθικό στάδιο, κάτι το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν καλύπτει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Μεγάλη Τρίτη πληρωμές ΕΛΓΑ 30 εκατ. για ζημιές 2021 λέει ο Λυκουρέντζος

Πληρωμή αποζημιώσεων για ζημιές του 2021 προγραμματίζει ο ΕΛΓΑ την Μεγάλη Τρίτη, 19 Απριλίου, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ.

Στην εν λόγω πληρωμή δεν προβλέπεται κάτι για παραγωγούς της Δ. Μακεδονίας, τα δέντρα των οποίων επλήγησαν κατά το προανθικό στάδιο με τον παγετό του 2021, ένα ζήτημα το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα και αναμένεται να διευθετηθεί το επόμενο διάστημα.

Για την επερχόμενη πληρωμή και την μεταφορά ποσού 30 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ΕΛΓΑ «γράφει» σε ανάρτηση στο Facebook ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος. «Πληρωμή αποζημιώσεων την Μεγάλη Τρίτη. Μεταφέρθηκαν σήμερα στους λογαριασμούς του ΕΛΓΑ 30 εκ.€,το σύνολο της ετήσιας κρατική επιχορήγησης του 2022,κατόπιν έγκρισης του Πρωθυπουργού κ.Κυριάκου Μητσοτάκη και των Υπουργών  κ.κ.Γ.Γεωργαντά και Θ.Σκυλακάκη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

30 εκατ. ευρώ κρατική επιχορήγηση στον ΕΛΓΑ κατόπιν έγκρισης του πρωθυπουργού

«Μεταφέρθηκαν σήμερα στους λογαριασμούς του ΕΛΓΑ 30 εκ. €, της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης του 2022, κατόπιν έγκρισης του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και των Υπουργών,  κ.κ. Γ. Γεωργαντά και Θ. Σκυλακάκη. 

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι η πρώτη, η οποία από το 2020, καταβάλει με συνέπεια την νόμιμη κρατική επιχορήγηση σύμφωνα με το νόμο 3877/2010 και επιτρέπει στον Οργανισμό να διαθέτει το σύνολο της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς, μόνον για αποζημιώσεις. 

Η πληρωμή των υπολοίπων του ΕΛΓΑ θα γίνει τη Μεγάλη Τρίτη».Σε 1.164.472,86 ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ στη Μαγνησία

Σε πληρωμές προχωρά ο ΕΛΓΑ μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη για τις αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου και φυτικής παραγωγής από διάφορες ζημιές που προκλήθηκαν εντός του 2021 (παγετός άνοιξης, καύσωνας, χαλάζι, βροχοπτώσεις κ.τ.λ.), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Οι αποζημιώσεις περιλαμβάνουν επίσης και τις ζημιές που προκλήθηκαν και από τον παγετό του Ιανουαρίου της τρέχουσας χρονιάς. Το ποσό των αποζημιώσεων για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας ανέρχεται συγκεκριμένα σε 1.164.472,86 ευρώ.

Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ο κ. Τριαντόπουλος, δήλωσε σχετικά:

«Σε συνέχεια επικοινωνίας και σχετικής ενημέρωσης από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο ΕΛΓΑ ολοκληρώνει, σχεδόν, την εξόφληση των οφειλόμενων αποζημιώσεων για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο εξαιτίας διάφορων δυσμενών συμβάντων που εκδηλώθηκαν το 2021, αλλά και του παγετού του περασμένου Ιανουαρίου. Οι πληρωμές στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους αναμένεται να εκτελεστούν μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη. Ειδικότερα για τη Μαγνησία, το ποσό ανέρχεται σε 1,16 εκατ. ευρώ και σε αυτό περιλαμβάνονται και οι ζημιές στην παραγωγή των κάστανων Πηλίου. Θερμές ευχαριστίες στον ΕΛΓΑ και στον πρόεδρό του, που χάρη στις εντατικές ενέργειές του ολοκλήρωσε ταχύτατα το εκτιμητικό του έργο και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, στηρίζοντας έγκαιρα και δίκαια τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους».

Ανοίγει ο δρόμος των αποζημιώσεων για καλλιέργειες που επλήγησαν στο προανθικό στάδιο

Ο Βουλευτής Πέλλας της ΝΔ Λάκης Βασιλειάδης σχολίασε την υπογραφή από τον Αν. Υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη την περασμένη Παρασκευή της απόφασης έγκρισης 20 εκατ. ευρώ, μετά από αίτημα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά για την αποζημίωση καλλιεργειών που επλήγησαν από το φαινόμενο Παγετός Άνοιξης 2021 και βρίσκονταν σε προανθικό στάδιο.

Ο Λάκης Βασιλειάδης δήλωσε σχετικά:

«Η απόφαση, η οποία για την ΠΕ Πέλλας αφορά κυρίως καλλιέργειες όψιμου κερασιού στις ορεινές περιοχές, κοινοποιήθηκε στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή σήμερα -το στάδιο αυτό υποχρεωτικά διαρκεί 10 ημέρες- και έπειτα αναμένεται Κοινή Υπουργική Απόφαση. Η ημερομηνία πληρωμής αναμένεται να καθοριστεί εντός του Μαΐου. Η Κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στις δεσμεύσεις της, ολοκληρώνει βήμα-βήμα την εξόφληση όλων των αποζημιώσεων του φαινομένου του παγετού, συμπεριλαμβανομένων όσων ήταν εκτός κανονισμού.»

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση