Ολοκληρώθηκε µέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα η πληρωµή των συνδεδεµένων στη ζωική παραγωγή, µαζί µε κάποια άλλα ψιλά, συνολικού ύψους περί τα 100 εκατ. ευρώ, αλλά και η πίστωση της ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Στο αµέσως επόµενο διάστηµα οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών θα κινηθούν στα βήµατα της συνηθισµένης διαδικασίας, προκειµένου µέχρι το τέλος Ιουνίου να κλείσουν όλα τα υπόλοιπα της περσινής χρονιάς τόσο όσον αφορά την ενιαία ενίσχυση, αλλά και τα προγράµµατα. Οι πιστώσεις θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήµατα, ανάλογα µε το πως προχωρούν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, µε περιθώριο µέχρι τις 30 Ιουνίου, όπως ορίζει ο κοινοτικός κανονισµός, προς αποφυγή καταλογισµών.

Οι µεγαλύτερες εκκρεµότητες αφορούν τα Βιολογικά, για τα οποία ακόµα δεν έχουν εγκριθεί οι σχετικές πιστώσεις, αλλά όσα έχουν µείνει απλήρωτα σχετικά µε την ενιαία, που µπλέκονται και µε το Εθνικό Απόθεµα. Χρήµατα περιµένουν ακόµα και οι κτηνοτρόφοι χωρίς γη για τα ειδικά δικαιώµατα, µε ποσό 2,7 εκατ. ευρώ για βοοτροφικές εκµεταλλεύσεις και 550.000 ευρώ περίπου για αιγοπροβατοτρόφους, κάποιες τελευταίες συνδεδεµένες στη φυτική παραγωγή, αλλά και όσοι βαµβακοπαραγωγοί δεν έπιασαν το πλαφόν και δεν πληρώθηκαν την ειδική ενίσχυση στα τέλη Μαρτίου.

Εν τω µεταξύ, πριν λίγες ηµέρες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε αναλυτικό προγραµµατισµό των επερχόµενων πληρωµών από τα καθεστώτα της βασικής ενίσχυσης, των συνδεδεµένων και των προγραµµάτων, δια στόµατος του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά, ο οποίος απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Πουλά.

Ειδικότερα, το πλάνο των επόµενων πληρωµών µέχρι τα τέλη Μαΐου δείχνει: υπόλοιπα βασικής, πράσινης ενίσχυσης, ενίσχυσης γεωργών νεαρής ηλικίας και πληρωµές για συνδεδεµένες ρυζιού, κορινθιακής σταφίδας, µεταξοσκωλήκων, Βοοτρόφων (Μέτρο 1), Αιγοπροβατοτρόφων (Μέτρο 2) και ενισχύσεις ΜΝΑ: µαστίχα Χίου, VQBRD, παραγωγή γάλακτος για τυρί ΜΝΑ.

Όσον αφορά τα προγράµµατα προς πληρωµή µένουν ακόµα: Κοµφούζιο, 1η εκκαθάριση – 1η πρόσκληση, προστασία άγριας ορνιθοπανίδας, 1η εκκαθάριση – 1η πρόσκληση, προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άµφισσας, 1η εκκαθάριση – 1η πρόσκληση, διατήρηση αµπελοκοµικής πρακτικής στον αµπελώνα Θήρας, 1η εκκαθάριση – 1η πρόσκληση, Κοµφούζιο 1η εκκαθάριση – 2η, 3η πρόσκληση, καταπολέµηση ζιζανίων στους ορυζώνες – 1η εκκαθάριση – 1η πρόσκληση και εξισωτική – 2η εκκαθάριση.

Ενώ για τις αρχές Ιουνίου τοποθετείται η πληρωµή της 1ης εκκαθάρισης στη ∆ιατήρηση απειλούµενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων και για τα τέλη Ιουνίου η 1η εκκαθάριση για όλες τις προσκλήσεις στα Βιολογικά.

Για Ιούνιο η ειδική βάµβακος για όσους δεν έπιασαν το πλαφόν

Το πρώτο αρχείο µε τους παραγωγούς βαµβακοπαραγωγούς που υπέστησαν ζηµιές από τις βροχοπτώσεις – πληµµύρες του περασµένου φθινοπώρου, µε αποτέλεσµα να µην πιάσουν το πλαφόν των κιλών που απαιτείται για να λάβουν την ειδική ενίσχυση των 70 ευρώ ανά στρέµµα απέστειλε ο ΕΛΓΑ στον ΟΠΕΚΕΠΕ, σύµφωνα µε σχετικό έγγραφο του φορέα. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, εντός των επόµενων ηµερών αναµένεται να στείλει και τα στοιχεία για τους υπόλοιπους, προκειµένου ο Οργανισµός Πληρωµών να προχωρήσει τη διαδικασία.

Σχετικά µε το χρόνο πίστωσης, στο χρονοδιάγραµµα πληρωµών του ΥπΑΑΤ, η ειδική ενίσχυση βάµβακος, µαζί µε υπόλοιπα συνδεδεµένων και άλλη µια παρτίδα βασικής, πράσινης ενίσχυσης και ενίσχυσης γεωργών νεαρής ηλικίας δροµολογείται για τα τέλη Ιουνίου.

Έγκριση 20 εκατ. ευρώ για τον παγετό σε προανθικό στάδιο

Με την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Θ. Σκυλακάκη πίστωσης ποσού 20 εκατ. ευρώ, λύνεται μετά από 13 μήνες, πολλές παλινωδίες και πιέσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων το ζήτημα που αφορά τις αποζημιώσεις από τον παγετό του 2021, στις καλλιέργειες που επλήγησαν στο προανθικο στάδιο. Σύμφωνα με τον βουλευτή Πέλλας της ΝΔ Λάκη Βασιλειάδη, η σχετική απόφαση κοινοποιήθηκε στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, στάδιο το οποίο υποχρεωτικά διαρκεί 10 ημέρες, ενώ κατόπιν αναμένεται η σχετική ΚΥΑ.
Αυτό σημαίνει ότι η πίστωση των λογαριασμών των  πληγέντων παραγωγών τοποθετείται μέσα στον Μάιο. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω απόφαση αφορά κυρίως καλλιέργειες όψιμου κερασιού στις ορεινές περιοχές.

Εν τω μεταξύ, τη Μεγάλη Τρίτη πιστώθηκαν 29.280.073 εκατ. ευρώ για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στους λογαριασμούς 12.803 δικαιούχων από διάφορα ζημιογόνα αίτια, ασφαλιστικά καλυπτόμενα από τον ΕΛΓΑ (παγετό άνοιξης, καύσωνα, χαλάζι, βροχοπτώσεις κ.λπ. έτους 2021 και παγετό Ιανουαρίου 2022).

Πρόκειται για ποσό 30 εκατ. ευρώ περίπου, το σύνολο της ετήσιας κρατική επιχορήγησης του 2022, κατόπιν έγκρισης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών  κ.κ. Γ.Γεωργαντά και Θ. Σκυλακάκη, το οποίο εγκρίθηκε και μπήκε στο ταμείο του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό στις 15 Απριλίου.

Τον Μάιο η ειδική ενίσχυση των χοιροτρόφων

Μέσα στον Μάιο και σίγουρα µετά το Πάσχα µεταφέρεται, σύµφωνα µε τις πληροφορίες η πληρωµή της ειδικής ενίσχυσης λόγω κορωνοϊού στους χοιροτρόφους. Και µπορεί ο αρχικός προγραµµατισµός των αρµοδίων να τοποθετούσε την εν λόγω πίστωση πριν το Πάσχα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, λόγω τεχνικών ζητηµάτων. Μεγάλο πρόβληµα προέκυψε µε τους χοιροτρόφους που είχαν δηλώσει τα ζώα τους στην Κτηνιατρική βάση, αλλά όχι και στο ΟΣ∆Ε. Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Πρέβεζας Κων. Μπάρκα µε αφορµή επιστολή διαµαρτυρίας της Οµάδας Χοιροτρόφων Ηπείρου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε πως θα επανέλθει µε νέα ρύθµιση. Να σηµειωθεί ότι οι απλήρωτοι παραγωγοί ανέρχονται σε 118 µε το σύνολο των ζώων τους στα 22.637, ενώ τα χρήµατα υπάρχουν στα ταµεία του υπουργείου και
η πληρωµή των δικαιούχων τοποθετείται µέσα στον Μάιο.

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση