Για αγροτικές επιχειρήσεις και οµάδες παραγωγών που θέλουν να κάνουν το µεγάλο βήµα προς την επεξεργασία, τη συσκευασία και το branding προϊόντων όπως τυρί και ελαιόλαδο, µε πρώτη ύλη που προέρχεται κυρίως από τις δικές τους εκµεταλλεύσεις ή από συµβολαιακή, ανοίγει στις 16 Μαΐου το πρόγραµµα «Καινοτοµία και πράσινη µετάβαση στη µεταποίηση αγροτικών προϊόντων».

Το συγκεκριµένο πρόγραµµα ύψους 180 εκατ. ευρώ θα επιδοτήσει µόνο έργα προϋπολογισµού άνω των 500.000 ευρώ και προσφέρει ποσοστό κάλυψης δαπανών από 30 έως 55%. Με το παραπάνω πρόγραµµα κάνουν πρεµιέρα οι δράσεις για τον πρωτογενή τοµέα που προκηρύσσονται µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης, ενώ θα ακολουθήσει στις 23 Μαΐου η διαδικασία αιτήσεων για το πρόγραµµα ενίσχυσης εκσυγχρονισµού αγροτικών επιχειρήσεων και συλλογικών σχηµάτων.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά το πρόγραµµα Μεταποίησης, δικαιούχοι του προγράµµατος είναι:

α) Συλλογικά Σχήµατα Αγροτών.

β) Εταιρείες του εµπορικού δικαίου, εκτός αυτών της ανωτέρω περίπτωσης α), οι οποίες κατ’ ελάχιστον το 40% κατ’ έτος, της αξίας των Α’ υλών που χρησιµοποιούνται στην ενισχυόµενη επένδυση είναι γεωργικό προϊόν συµβολαιακής γεωργίας. Η υποχρέωση εφαρµογής της συµβολαιακής γεωργίας ξεκινάει από την ηµεροµηνία ολοκλήρωσης της υλοποίησης της επένδυσης και τα συµβόλαια είναι τουλάχιστον 3-ετούς διάρκειας.

γ) Εταιρείες του εµπορικού δικαίου, εκτός αυτών της περίπτωσης α) πιο πάνω, οι οποίες εµφανίζουν βαθµό καθετοποίησης σε ποσοστό τουλάχιστον 40%, αξιοποιώντας ιδιοπαραγόµενα αγροτικά προϊόντα.

Επιλέξιµες δαπάνες

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση