Προκαταβολή έως 60% της εκτιμηθείσας αποζημίωσης θα δοθεί από τον ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό του Ιανουαρίου του 2022, δηλαδή μόλις τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας, την Δευτέρα 9 Μαΐου, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Πουλά, με θέμα «Πότε θα δοθούν οι προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ στους πληγέντες αγρότες της Αργολίδας».

Για να δοθεί η αποζημίωση, είπε ο κ. Γεωργαντάς, κατετέθη τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στον Οργανισμό, με στόχο να καταβάλει προκαταβολές εντός του Μαΐου, ενώ, στη συνέχεια, έως 30 Ιουνίου, αναμένονται τα πλήρη πορίσματα των εξατομικευμένων ελέγχων για να ακολουθήσει η εξόφληση. Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, για να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι εκτιμήσεις, αυξάνεται το ποσό των αποζημιώσεων των εκτιμητών από 2.400 ευρώ σε 4.800 ευρώ. και τους δίνεται η δυνατότητα εργασίας και το Σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Α. Πουλάς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απάντηση του υπουργού, σημειώνοντας ότι «οι αγρότες δεν επαιτούν, έχουν πρόβλημα [..] και ειδικά οι Αργολιδείς. Όταν έχει καταστραφεί όλη η σοδειά τους, πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να καλλιεργήσουν. Και για αυτό, ερχόμενοι εσείς και δίνοντάς τους την προκαταβολή, όπως αναφέρατε, θεωρώ ότι δίνετε λύση σε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της Αργολίδας».

Ολόκληρη η συζήτηση

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα πρακτικά της βουλής γη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Πάμε στην επόμενη ερώτηση. Θα συζητηθεί η τρίτη με αριθμό 626/3-5-2022 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Αργολίδας του Κινήματος Αλλαγής κ. Ανδρέα Πουλά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Πότε θα δοθούν οι προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ στους πληγέντες αγρότες της Αργολίδας».

Κύριε Πουλά, έχετε δύο λεπτά για το ξεκίνημά σας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, όπως είναι γνωστό στα τέλη του Ιανουαρίου του 2022 σημειώθηκε ένας πολύ ισχυρός παγετός στο Αργολικό πεδίο με οδυνηρά αποτελέσματα για τους παραγωγούς των εσπεριδοειδών, αλλά και των κηπευτικών. Μετά από επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και του Προέδρου του ΕΛΓΑ στην Αργολίδα, αλλά και σε συσκέψεις που έγιναν στο Υπουργείο με τους αρμόδιους φορείς, αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε αποζημίωση των παραγωγών που επλήγησαν από τον παγετό.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις ανακοινώσεις αποφασίστηκε να δοθεί προκαταβολή 300 ευρώ το στρέμμα στους πληγέντες παραγωγούς της Αργολίδας και μάλιστα μέχρι το Πάσχα, ενώ η εξόφληση των αποζημιώσεων προσδιοριζόταν να γίνει μέχρι το καλοκαίρι, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις των ζημιών. Οι εν λόγω υποσχέσεις της Κυβέρνησης δεν υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα. Οι πληγέντες παραγωγοί της Αργολίδας δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ από τον ΕΛΓΑ πριν το Πάσχα με αποτέλεσμα να είναι έντονα απογοητευμένοι, προβληματισμένοι από τον εμπαιγμό της Κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ.

Δεδομένου ότι για άλλη μια φορά οι αγρότες της Αργολίδας βρίσκονται στο σκοτάδι σχετικά με το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των αποζημιώσεών τους με ευθύνη της Κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ και δεδομένου ότι η παραγωγή των εσπεριδοειδών αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας και στηρίζει οικονομικά χιλιάδες οικογένειες στην Αργολίδα και αυτή τη στιγμή αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα ολοκληρωτικής οικονομικής καταστροφής και εξαθλίωσης, σας ερωτώ: Σκοπεύει τελικά η Κυβέρνηση να δώσει προκαταβολές των 300 ευρώ το στρέμμα στους πληγέντες από τον παγετό του Ιανουαρίου παραγωγούς της Αργολίδας ή όχι;

Η πληρωμή αυτή αφορά μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και όχι όλους τους πληγέντες παραγωγούς ανεξαιρέτως; Και δεν ισχύσει αυτό, ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εξατομικευμένων εκτιμήσεων των ζημιών στην Αργολίδα από τον παγετό του Γενάρη του 2022 και πότε θα εξοφληθούν οι σχετικές αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς;

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κι εμείς ευχαριστούμε.

Θα απαντήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τρία λεπτά για την πρωτολογία σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, είναι πραγματικά από τις λίγες φορές που ένας Υπουργός χαίρεται για μια ερώτηση η οποία του υποβάλλεται για να μπορέσει να έρθει στη Βουλή και να καταδείξει πραγματικά σε τι ενέργειες έχει ήδη προχωρήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Κυβέρνηση προκειμένου να αποζημιώσει παραγωγούς που πραγματικά έπαθαν μεγάλη ζημία περί τα τέλη Ιανουαρίου του 2022.

Για να καταλάβουν όσοι μας ακούνε, δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια -και αυτές τις προθεσμίες ευτυχώς αυτή η Κυβέρνηση τις έχει ελαχιστοποιήσει- ο μέσος χρόνος πληρωμής των ζημιών ήταν πάνω από έναν χρόνο, ήταν δεκαπέντε, δεκαέξι, δεκαεπτά μήνες και νομίζω το γνωρίζετε όλοι, το γνωρίζουμε όλοι εδώ.

Με τις πρωτοβουλίες αυτής της Κυβέρνησης και προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των αγροτών, ειδικά σε περιοχές που είναι πολύ μεγάλη η ζημία, έχει θεσπιστεί μια διαδικασία που δεν υπήρχε ποτέ άλλοτε, αυτή των προκαταβολών του ΕΛΓΑ. Οι προκαταβολές δίνονται ακριβώς για να εξυπηρετηθούν οι αγρότες που έχουν πάθει πολύ μεγάλη ζημιά μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, τα πορίσματα και ο εξατομικευμένος έλεγχος που είναι αναγκαστικό να γίνει.

Δύο φορές μέχρι σήμερα έχει γίνει χρήση αυτού του μέσου από την παρούσα Κυβέρνηση -και μόνο από αυτήν- γιατί απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Η μία έγινε για τον παγετό της άνοιξης του 2021 σε δενδρώδεις καλλιέργειες κατά βάση, η άλλη έγινε για την αντιμετώπιση των συνεπειών του «Ιανού» και η τρίτη, η οποία έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που ψηφίζεται αύριο, στο άρθρο 2, αφορά τον παγετό του Ιανουαρίου του 2022, ο οποίος κατά βάση έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και Λακωνίας.

Οπότε, έρχεται πραγματικά αυτή η Κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση η οποία είναι αναγκαία, με ένα μέτρο και με ένα εργαλείο το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ άλλοτε, να δώσει τη δυνατότητα των προκαταβολών κατά 60% της ζημίας τους έτσι όπως αυτή υπολογίζεται -αυτό προβλέπει η ρύθμιση που είναι ήδη κατατεθειμένη και θα τη δείτε και θα την υπερψηφίσουμε είτε αύριο είτε μεθαύριο, όταν ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας- για να μπορέσουν να πάρουν άμεσα μια πρώτη ανάσα οι αγρότες αυτοί και το αμέσως επόμενο διάστημα να γίνει η ολοκλήρωση της εκτίμησης των ζημιών τους για να αποζημιωθούν.

Και να πω και κάτι πάνω σε αυτό το οποίο σαφώς δεν το γνωρίζετε, αλλά δείχνει το ενδιαφέρον του ΕΛΓΑ και βεβαίως και του Υπουργείου για την άμεση αποζημίωση των αγροτών. Προβλέπεται στην τροπολογία η οποία κατετέθη στο άρθρο 2 ότι για τους εκτιμητές, τους γεωτεχνικούς, τους γεωπόνους οι οποίοι χρησιμοποιούνται στη συγκεκριμένη διαδικασία της εκτίμησης των ζημιών, γιατί έχουν γίνει πάνω από 5.000 δηλώσεις ζημιάς, ότι αυξάνεται το ποσοστό των αποζημιώσεών τους από 2.400 σε 4.800 ευρώ και μάλιστα χωρίς μηνιαίο όριο και μάλιστα με συμπερίληψη δυνατότητας εργασίας και Σαββάτου και Κυριακής. Και αυτό με ένα μόνο σκοπό να ολοκληρωθούν πολύ γρήγορα τα πορίσματα, έτσι ώστε να γίνει το αργότερο έως 30 Ιουνίου, που το προβλέπει και η τροπολογία, η αποζημίωση των ανθρώπων αυτών.

Νομίζω λοιπόν ότι πραγματικά η ερώτησή σας έρχεται σε μια πολύ καλή στιγμή.

Να πω μία μόνο κουβέντα πριν κλείσω την πρωτολογία μου. Ο λόγος για τον οποίο δεν μπόρεσε δυστυχώς να ολοκληρωθεί νωρίτερα είναι καταλαβαίνετε γιατί υπήρχε η υποχρέωση αποπληρωμής όλων των ζημιών του 2021, που έγινε πριν από ένα μήνα όπως γνωρίζετε με 30 εκατομμύρια τα οποία δόθηκαν. Έχουν μείνει λίγα ποσά που αφορούν τις ενστάσεις. Και ουσιαστικά η πρώτη πληρωμή η οποία θα γίνει για το 2022 είναι αυτή και γίνεται τέσσερις μόλις μήνες μετά την επέλευση του άσχημου αυτού γεγονότος. Μακάρι να μπορούσαμε να πληρώσουμε στους δύο μήνες. Πάντως στους τέσσερις μήνες από την ημέρα της ζημιάς μέχρι την αποζημίωση καταλαβαίνετε ότι είναι ένας χρόνος που δεν συνηθίζεται.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.

Τον λόγο έχει ο κ. Πουλάς για τρία λεπτά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ: Κύριε Υπουργέ, πραγματικά χαίρομαι που άκουσα την απάντησή σας. Όπως καταλαβαίνετε ασκήθηκε πίεση τόσο από εμένα όσο και από τους συναδέλφους μου και ειδικά από τον κ. Ανδριανό για το θέμα της προκαταβολής της αποζημίωσης. Γιατί είναι ουσιαστικό αυτό που σας λέω. Γιατί οι αγρότες δεν επαιτούν, έχουν πρόβλημα. Και το πρόβλημα το ξέρετε και όλος ο κόσμος το γνωρίζει. Οι αγρότες έχουν πραγματικά πρόβλημα αυτή τη στιγμή και ειδικά οι Αργολιδείς. Όταν έχει καταστραφεί όλη η σοδειά τους πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να καλλιεργήσουν. Και για αυτό ερχόμενοι εσείς και δίνοντάς τους την προκαταβολή, όπως αναφέρατε, θεωρώ ότι δίνετε λύση σε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της Αργολίδας.

Τώρα θέλω να μου ξεκαθαρίσετε κάτι. Είπατε ότι θα αποζημιωθούν στο 60% της παραγωγής τους. Αυτό αφορά το συνολικό ή αφορά μόνο για τα 300 ευρώ; Και περισσότερο θέλω να σας ρωτήσω, πότε προβλέπετε να έχει τελειώσει η όλη περίοδος των εκτιμήσεων ώστε να πάρουν και τα υπόλοιπα χρήματα αυτοί που πρέπει να τα πάρουν;

Και μία υποσημείωση, θα υπάρξουν επιστρεφόμενα; Δηλαδή αν κάποιοι από τις εκτιμήσεις αποδειχθεί ότι δεν συμπληρώνει το ποσό, θα επιστραφεί πίσω; Είναι κάποια θέματα τα οποία οι παραγωγοί τα γνωρίζουν πολύ καλά. Και για αυτό θέλω και εσείς να μου δώσετε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πέρα από την προκαταβολή, η οποία πιστεύω ότι μέσα στο μήνα να υπάρξει. Και από εκεί και πέρα να δούμε και το επόμενο που είναι, δηλαδή, σε τι χρονικό ορίζοντα θα αποζημιωθεί όλη η ζημία.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Εμείς ευχαριστούμε.

Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα ήθελα να ξεκινήσω πρώτα από τα διαδικαστικά όλης αυτής της υπόθεσης.

Αυτό το οποίο θα καταβληθεί είναι το 60% της ζημιάς επί της παραγωγής όπως την υπολογίζει ο ΕΛΓΑ με βάση τα δεδομένα τα οποία έχει για την περιοχή. Μεσοσταθμικά όπως το υπολογίζουμε, αυτό είναι περίπου 300 ευρώ. Και αυτό θα γίνει άμεσα. Το άμεσα, για να μην το προσδιορίσουμε επακριβώς, θεωρώ ότι θα είναι μέσα σε αυτό το μήνα βεβαίως.

Και βεβαίως όπως είπα η τροπολογία προϋποθέτει και τη στήριξη από τους γεωτεχνικούς και από τους γεωπόνους για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν τα πορίσματα και προβλέπεται μέχρι 30 Ιουνίου η ολοκλήρωση των πορισμάτων έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει η εξόφληση.

Και πάνω σε αυτό μου δίνετε την ευκαιρία να πω το εξής. Εγώ κατανοώ και το δικό σας ενδιαφέρον και βεβαίως το ενδιαφέρον όλων των Βουλευτών και θα αναφερθώ και στον κ. Ανδριανό ειδικά. Αλλά δυστυχώς παρατήρησα και εγώ δημοσιεύματα σε βάρος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατηγορούμαστε επειδή δεν ήρθαμε στους τρεισήμισι μήνες αλλά στους τέσσερις τελικά να προχωρήσουμε στη διαδικασία αυτή, όταν κατανοείται ότι αυτός είναι ένας χρόνος ο οποίος δεν έχει ξανασυμβεί στον ΕΛΓΑ και προϋποθέτει μια νομοθετική πρόβλεψη και παρέμβαση για να δοθεί η προκαταβολή.

Είναι πολύ άδικο για τον κ. Ανδριανό ο οποίος πραγματικά ήταν ιδιαίτερα πιεστικός ως όφειλε μετά τις πιέσεις των αγροτών, όπως κάνατε και εσείς σήμερα, και όπως έκαναν και άλλοι Βουλευτές από τη Λακωνία σε μένα, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα τη διαδικασία αυτή. Αλλά νομίζω ότι το να ερχόμαστε και να λέμε ότι το Υπουργείο σε μια ζημιά που έγινε τέλος Ιανουαρίου αντί να φέρει την τροπολογία πριν από το Πάσχα την έφερε μετά το Πάσχα, αυτό δείχνει ότι υπηρετείται άλλη σκοπιμότητα. Δεν θέλω να μείνω σε αυτή.

Εμένα με ενδιαφέρει ένα πράγμα, να πάνε να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες. Ψηφίζεται αύριο ή μεθαύριο η τροπολογία, καταβάλλεται το 60% της ζημίας τους και μέσα στον Ιούνιο ολοκληρώνονται τα πορίσματα και γίνεται και η εξόφληση. Είναι η πρώτη ζημιά που πληρώνεται για το 2022 πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Το ξέρετε ότι είναι πολλών εκατομμυρίων συνολικά η ζημία αυτή. Έχει πληρώσει ο ΕΛΓΑ για το 2021 μέχρι αυτή τη στιγμή 320 εκατομμύρια. Και βεβαίως έχουν απομείνει από τις ενστάσεις οι οποίες εκκρεμούν να δοθούν και άλλα χρήματα.

Ολοκληρώθηκαν πριν από το Πάσχα οι πρώτες πληρωμές για το 2021. Η πρώτη πληρωμή για το 2022 είναι αυτή. Οι αγρότες που μας ακούνε να ξέρουν ότι εντός του Μαΐου θα εισπράξουν το 60% της ζημιάς τους και βεβαίως θα ακολουθήσει και αποπληρωμή.

Θέλω να πιστεύω ότι με συνεργασία, με συνεννόηση και αξιοποιώντας και νομοθετικά εργαλεία που ποτέ άλλοτε δεν αξιοποιήθηκαν. Σας είπα ότι είναι η τρίτη φορά – ο Ιανός ήταν η πρώτη, δενδρώδεις καλλιέργειες παγετού άνοιξη του 2021 στην βόρεια Ελλάδα κατά βάση- που με νόμο πέρα από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ δίνουμε τη δυνατότητα στους αγρότες να λάβουν αυτή τη σημαντική προκαταβολή.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Και εμείς ευχαριστούμε.

 

 

Πηγή:www.agro24.gr

Αφήστε μια απάντηση