Τρίτη εβδομάδα ανόδου συμπληρώνει η αγορά της Φότζια για την τιμή στο σκληρό σιτάρι, σχηματίζοντας νέα κορυφή στα 570 ευρώ ο τόνος για την πρώτη κατηγορία, με κέρδη 10 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επικυρώσει την ανοδική τάση στην αγορά σκληρού σίτου, σε μια περίοδο κατά την οποία ετοιμάζονται οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές για είσοδο στα χωράφια. Η ανανέωση της λίστας τιμών στη Φότζια, ανέβασε στη ζώνη των 565 με 570 ευρώ ο τόνος την τιμή για την πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου με ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12%. Για την δεύτερη ποιότητα σκληρού σίτου µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 555 με 560 ευρώ ο τόνος, ενώ για το βιολογικό σιτάρι, η τιμή διαμορφώνεται στα 580 ευρώ ο τόνος.

Από την άλλη, η τιμή που διαμορφώνεται στο γαλλικό χρηματιστήριο αγροτικών εμπορευμάτων για το σκληρό σιτάρι, υποχώρησε ελαφρά στα 510 ευρώ ο τόνος, έπειτα από μια συνολική πίεση της εκεί αγοράς, στον απόηχο της εξέλιξης που θέλει τη Ρωσία να εξετάζει από κοινού με τον ΟΗΕ την διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών από τα σιλό της Ουκρανίας. Σημειώνεται όμως ότι σε αντίθεση με το μαλακό σιτάρι που υποχώρησε κατά έψς και 20 ευρώ ο τόνος, οι έως τώρα πιέσεις στο σκληρό ήταν μικρότερη, της τάξης των 5 ευρώ ο τόνος.

Στην φυσική αγορά της Ελλάδας πάντως, η κινητικότητα εντείνεται τα τελευταία 24ωρα, με αρκετούς εμπόρους στον Θεσσαλικό κάμπο να προσεγγίζουν παραγωγούς προσφέροντας 47 λεπτά το κιλό, έπειτα από τον τόνο που έδωσε ο Μάρκου, ανακοινώνοντας τα 46 λεπτά μια εβδομάδα νωρίτερα.

Με το ιδιωτικό εμπόριο να προσφέρει από τώρα τιμές σε αυτά τα επίπεδα, φαίνεται ότι μεγαλώνει η πίεση στη μεταποιητική βιομηχανία αλλά και τους μύλους και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να ακουστούν υψηλότερες τιμές. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda, για το σκληρό σιτάρι, έντονο ενδιαφέρον για δέσμευση ποσοτήτων εκδηλώνεται από  την μεταποιητική βιομηχανία ζυμαρικών και από τους μύλους, με την πρώτη να… κρατάει χαμηλά τη μπάλα, μη θέλοντας να είναι αυτή που θα πυροδοτήσει περαιτέρω ανοδική κίνηση της αγοράς. Σημειωτέον ότι οι εταιρείες ζυμαρικών τιμολογούν επιπρόσθετα στην τιμή ένα έως τρία λεπτά για την ποικιλία και την κάλυψη μιας βάσης σε επίπεδο πρωτεϊνών.

Εκεί που υπάρχει μεγάλος προβληματισμός, είναι στο ιδιωτικό εμπόριο, γι’ αυτό και σχολιάσθηκε ποικιλοτρόπως η πρωτοβουλία των επιχειρήσεων Μάρκου να προσφέρουν σήμερα συγκεκριμένη τιμή.  Σε κάθε περίπτωση, το ρίσκο που αναλαμβάνουν φέτος οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλες εποχές, καθώς οι τιμές είναι ήδη ψηλά, ωστόσο τα θεμελιώδη διεθνώς, μάλλον δικαιολογούν αυτό το ρίσκο.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Με 46 λεπτά σκληρό νέας σοδειάς και 32  κριθάρι, αγοράζει στη Θεσσαλία ο Μάρκου,  ανοδική είναι η τάση

Πρωτοφανής είναι κινητικότητα στην πραγματική αγορά σιτηρών πριν καλά – καλά μπουν στα χωράφια οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές, με τις τιμές να μην απέχουν από αυτές που γράφει το «ταμπλό» στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Τον τόνο φαίνεται να έχει δώσει από την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλία ο Μάρκου, προσφέροντας 46 και 32 λεπτά το κιλό αντίστοιχα για σκληρό σιτάρι και κριθάρι, τιμή την οποία οι παραγωγοί μπορούν να φιξάρουν για ποσότητες τις οποίες θα παραδώσουν από το χωράφι τις επόμενες μέρες. Εν τω μεταξύ, την Τρίτη 31 Μαΐου, τιμή για το κριθάρι στα 32 λεπτά κλειστά ανακοίνωσε και ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγη, ο οποίος δίνει και τη δυνατότητα στους παραγωγούς να παραδώσουν με ανοιχτή τιμή και να φιξάρουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Εννοείται ότι οι τιμές που ακούγονται σε απ’ ευθείας συζητήσεις των παραγωγών με κτηνοτροφικές μονάδες για κριθάρι είναι σαφώς υψηλότερες και ήδη κλείνουν ποσότητες στα 37 λεπτά το κιλό. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένας ενθουσιασμός που κάνει τους αγρότες να μην θέλουν να δεσμευθούν προς το παρόν για κλείσιμο  τιμής, την ίδια στιγμή ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κινήσεις οι οποίες θα αλλάξουν την εικόνα της αγοράς, όταν η συγκομιδή προχωρήσει.

Γενικά η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή, με όλες τις πλευρές (μεταποιητική βιομηχανία, μύλους, εμπόριο, ζωοτροφάδικα, κτηνοτρόφους) να θέλουν να δεσμεύσουν ποσότητες. Στο κριθάρι οι κτηνοτρόφοι είναι βεβαίως αυτοί που προσφέρουν αυτές τις μέρες καλύτερη τιμή, μόνο που οι συναλλαγές σ’ αυτή την περίπτωση είναι «άτυπες» και χαρακτηρίζονται από ένα επίπεδο ανασφάλειας.

Στο σκληρό, έντονο ενδιαφέρον για δέσμευση ποσοτήτων εκδηλώνεται από  την μεταποιητική βιομηχανία ζυμαρικών και από τους μύλους, με την πρώτη να… κρατάει χαμηλά τη μπάλα, μη θέλοντας να είναι αυτή που θα πυροδοτήσει περαιτέρω ανοδική κίνηση της αγοράς. Σημειωτέον ότι οι εταιρείες ζυμαρικών τιμολογούν επιπρόσθετα στην τιμή ένα έως τρία λεπτά για την ποικιλία και την κάλυψη μιας βάσης σε επίπεδο πρωτεϊνών.

Εκεί που υπάρχει μεγάλος προβληματισμός, είναι στο ιδιωτικό εμπόριο, γι’ αυτό και σχολιάσθηκε ποικιλοτρόπως η πρωτοβουλία των επιχειρήσεων Μάρκου να προσφέρουν σήμερα συγκεκριμένη τιμή.  Σε κάθε περίπτωση, το ρίσκο που αναλαμβάνουν φέτος οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλες εποχές, καθώς οι τιμές είναι ήδη ψηλά, ωστόσο τα θεμελιώδη διεθνώς, μάλλον δικαιολογούν αυτό το ρίσκο.

Όπως έχει γράψει τις τελευταίες μέρες το Agronews, ειδικά για το σκληρό, η εικόνα των καλλιεργειών σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, δεν προμηνύει μεγάλες αποδόσεις κάτι που κρατάει τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων ψηλά. Σοβαρή μείωση παραγωγής αναμένεται και στις χώρες της Βόρειας Αφρικής (Μαρόκο, Τυνησία) κάτι που δείχνει με βεβαιότητα ότι θα λείψουν ποσότητες από την ευρωπαϊκή αγορά.

Η κρίσιμη παράμετρος για το σκληρό θα είναι ο Καναδάς, εκεί ωστόσο η συγκομιδή αργεί και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα δεν πρόκειται να υπάρξει πριν τον Αύγουστο. Μέχρι τότε όλοι θα ψάχνουν για ποσότητες σκληρού σίτου.

Στο κριθάρι, όπως και στο μαλακό σιτάρι, η κατάσταση είναι λίγο πιο ρευστή, καθώς εδώ αναμένεται να παίξουν μεγάλο ρόλο οι ποσότητες που θα παραχθούν στην Ανατολική Ευρώπη και ειδικά στην Ουκρανία και τη Ρωσία, όπου κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα απελευθερωθούν ποσότητες οι οποίες ενδεχομένως να ανατρέψουν τη σημερινή εικόνα αγοράς. Αυτό έχει να κάνει τόσο με την νέα σοδειά όσο και με την κίνηση στα μεγάλα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Λέγεται για παράδειγμα ότι, ενώ για την Ουκρανία τα στοιχεία παραγωγής παραμένουν άγνωστα, στη Ρωσία η μέχρι στιγμής εικόνα των καλλιεργειών στο μαλακό σιτάρι αλλά και στο κριθάρι, είναι ιδιαίτερα καλή. Πόσο βέβαιο είναι όμως ότι τα σιτάρια αυτά θα φθάσουν στην Ευρώπη; Αυτό και μόνο αποτελεί μια σημαντική παράμετρο αβεβαιότητας για τη διαμόρφωση των τιμών διεθνώς.

Με 32 λεπτά κλειστά παραλαμβάνει κριθάρι ο ΘΕΣγη

Κλειστή τιμή στα 32 λεπτά το κιλό ανακοίνωσε ο Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας – ΘΕΣγη, που ξεκίνησε τις παραλαβές κριθαριού από τα φετινά αλώνια. Σημειώνεται ότι οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να παραδώσουν με ανοιχτή τιμή, προκειμένου, παρακολουθώντας την εξέλιξη των τιμών να φιξάρουν σε δεύτερο χρόνο και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022.

Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του ΘΕΣγη αναφέρει:

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας- ΘΕΣγη ενημερώνει τα μέλη του και συνεργαζόμενους παραγωγούς ότι ξεκίνησε η παραλαβή κριθαριού εσοδείας 2022. Η κλειστή τιμή παραγωγού είναι 0,32 €/κιλό.

Δίνεται η δυνατότητα, σε παραγωγούς που το επιθυμούν, να κρατήσουν ανοικτή τιμή το αργότερο μέχρι 31/12/2022.

Πληρωμές θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και Παρασκευή, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η τιμολόγηση.

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση