Την αναγκαιότητα άµεσων παρεµβάσεων στη διαχείριση του ΟΣ∆Ε µε την αποµάκρυνση αυτών που ευθύνονται για τις σκάρτες ενισχύσεις από το εθνικό απόθεµα για τις οποίες έχει αφιερώσει πολλές σελίδες ρεπορτάζ η Agrenda, έρχεται να επιβεβαιώσει ο νέος καταλογισµός ύψους 180 εκατ. ευρώ σε βάρος της χώρας µας, όπως προκύπτει από στοιχεία που δηµοσίευσε την περασµένη εβδοµάδα η Καθηµερινή της Κυριακής.

Ο νέος βαρύς καταλογισµός αφορά την περίοδο 2016-2019, περίοδο κατά την οποία, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της «Κ», οι κοινοτικοί έλεγχοι έχουν εντοπίσει «κατανοµή εκτάσεων σε δήθεν παραγωγούς χωρίς ζώα, ενώ µερίδιο φαίνεται ότι πήραν και κάποιοι που δήλωσαν πολύ µεγάλο αριθµό ανύπαρκτων ζώων».

Πρόκειται για τις γνωστές υποθέσεις χορήγησης ενισχύσεων από το εθνικό απόθεµα στην αποκάλυψη των οποίων έχουν συµβάλει τα εκτεταµένα ρεπορτάζ της Agrenda πριν από έναν χρόνο περίπου (Άνοιξη – Καλοκαίρι 2021) και για το περιεχόµενο των οποίων έχουν επιληφθεί έκτοτε οι εισαγγελικές αρχές.

Το παράδοξο είναι ότι το καινούργιο πρόστιµο ύψους 180 εκατ. ευρώ έρχεται µετά την πετυχηµένη διαπραγµάτευση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, η οποία οδήγησε στον κανονισµό Omnibus του 2017, βάσει του οποίου η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να εντάξει επιπροσθέτως στα κριτήρια επιλεξιµότητας για την κατανοµή άµεσων ενισχύσεων 9,4 εκατοµµύρια στρέµµατα εκτάσεις βοσκοτόπων µε θαµνώδη και ξυλώδη βλάστηση.

«Πρόκειται για µια µεγάλη παρέµβαση προς όφελος της αιγοπροβατοτροφίας, καθώς εξασφαλίζεται τόσο το χαµηλότερο κόστος παραγωγής όσο και η χωρίς πρόστιµα διαχείριση των κοινοτικών πόρων», τόνιζε εκείνες τις ηµέρες -Απρίλιος 2017- ο κ. Αποστόλου και ίσως να µην είχε άδικο, αν οι διάδοχοί του δεν άφηναν τη «δυναστεία του ΟΣ∆Ε» να χειρισθεί το θέµα σύµφωνα µε τη δική της ατζέντα και να µοιράσει τµηµατικά ένα µέρος αυτών των εκτάσεων… στα δικά της παιδιά.

Αν ο κ. Αποστόλου δεν πρόλαβε να αξιοποιήσει τις ευεργετικές διατάξεις του Κανονισµού που ο ίδιος πέτυχε στις Βρυξέλλες, αυτός που φέρει πρωτίστως την ευθύνη για το «ξέφραγο αµπέλι» που δηµιουργήθηκε, είναι ο διάδοχός του υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης. Επί των ηµερών του άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ του εθνικού αποθέµατος, επί των ηµερών του χρονολογούνται και οι πρώτες λαθροχειρίες µε την κατανοµή «βοσκοτόπων» σε ανθρώπους που δεν είχαν καµιά σχέση µε το αγροτικό επάγγελµα ή λειτουργούσαν ως «αχυράνθρωποι» σε κυκλώµατα τα οποία… είδαν φως και µπήκαν µε τη βοήθεια βέβαια των διαχειριστών του ΟΣ∆Ε.

Ίσως είναι αυτός ο λόγος που υποχρέωσε τελικά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να κινηθούν δραστήρια το τελευταίο δίµηνο στη αλλαγή του καθεστώτος του ΟΣ∆Ε µε τη µεταφορά των δεδοµένων στο gov.gr. Ίσως είναι αυτός και ο λόγος που ο πρώην υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης έφυγε µε κατεβασµένα αυτιά από την τελευταία σύσκεψη στο υπουργείο, ενώ επιµένει να ποντάρει τελευταία στην ευφυή γεωργία.

 

 

Πηγή:www.agronews.gr