Την ανάπτυξη ενός συστήματος προσδιορισμού του αποτυπώματος άνθρακα που αφήνει ο εγχώριος αγροτικός τομέας, ώστε να αναδειχθεί η συμβολή του στην επίτευξη των στόχων της «πράσινης συμφωνίας», αλλά και να μπορούν οι παραγωγοί να αξιοποιούν τα δεδομένα του, για να ενισχύσουν το εισόδημά τους, προωθεί ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Σέρκος Χαρουτουνιάν, η ιδέα έχει να κάνει με μια μεθοδολογία για την ακριβή καταγραφή του διοιξειδίου που δεσμεύεται από την ελληνική γεωργία, μέσα από τις δραστηριότητές της και την εμπορία των σχετικών δικαιωμάτων μέσω του Χρηματιστηρίου Ρύπων.
«Το έχουμε υποβάλλει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε καταφέρει να το υλοποιήσουμε. Θα θελαμε κάποια στιγμή να δούμε και τους Έλληνες αγρότες να διαπραγματεύονται τα δικαιώματα διοξειδίου, από τις καλλιέργειές τους», ανέφερε ο πρόεδρος του φορέα, αποκαλύπτοντας πως «η γαλλική κυβέρνηση ενημερώθηκε για την ύπαρξή του, ζήτησε τη βοήθειά μας και το τελευταίο 5μηνο το έκανε πράξη».
Σύντομα στον «αέρα» το νέο σήμα Agro του ΕΛΓΟ για τις περιοχές Natura
Μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης για την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 3 Ιουνίου, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Χαρουτουνιάν γνωστοποίησε, ακόμη, ότι σύντομα θα ενεργοποιηθεί το νέο σήμα AGRO που ετοίμασε ο ΕΛΓΟ για τις περιοχές Natura. «Την εβδομάδα αυτή ήρθε από την Ε.Ε. η έγκριση και το σήμα μπορεί να βγει στον αέρα», επισήμανε και τόνισε πως «ο ΕΛΓΟ θα είναι αρωγός των περιοχών Natura, αποδίδοντας το σήμα σε προϊόντα, που θα παράγονται με φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές».
Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός πογράμματος για την επικονίαση, η αξία των προϊόντων της οποίας έχει υπολογιστεί, όπως είπε, στα 155 δισ. ευρώ και ως χώρα παρουσιάζουμε υστέρηση, σε προγράμματα στήριξης της βιοποικιλότητας, κατοχύρωσης νομοθετικά και επέκτασης της Τράπεζας Γεννετικού Υλικού και σε ζώα, μύκητες και μικρόβια, παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού ώστε να καταστούμε αυτάρκεις τουλάχιστον σε φυτά που είναι κρίσιμα για τη διατροφή, αποτροπής των χωροκτητικών ειδών από τις θάλασσες και την ύπαιθρο λόγω της κλιματικής αλλαγής, καταγραφής των υδατικών πόρων της χώρας και ορθολογικής χρήσης των φυτοφαρμάκων.
Νωρίτερα, σε χαιρετισμό του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα, θυμίζοντας ότι το 2021, ήταν τόσο εκτεταμένες και βαριές ώστε ο ΕΛΓΑ υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς η κλιματική κρίση δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα και χρέος της πολιτείας είναι να θωρακίσει τον πρωτογενή τομέα, καθώς αυτός πλήττεται περισσότερο από άλλους τομείς της οικονομίας.
Στις σημαντικότερες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας αυτή την περίοδο, ο κ. Γεωργαντάς συμπεριέλαβε την υποβάθμιση των εδαφικών πόρων με εντεινόμενα φαινόμενα ερημοποίησης, τον περιορισμό της διαθεσιμότητας και τη ρύπανση υδατικών πόρων, τη μείωση της βιοποικιλότητας, και ιδιαίτερα την απώλεια και υποβάθμιση παραγωγικών εκτάσεων λόγω φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες και πυρκαγιές που εκδηλώνονται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια.
Κλείνοντας, σημείωσε ότι στόχος πρέπει να είναι επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον και υπενθύμισε το ηθικό χρέος όλων μας να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα περιβάλλον τουλάχιστον ίδιο με εκείνο που παραλάβαμε από τους γονείς μας.
Αειφορική ανάπτυξη πέστροφας, λαχανικών και «AgriDicerCluster»
Στη διάρκεια της εκδήλωσης εγκαινιάστηκε η λειτουργία και δύο νέων δοµών του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα στις εγκαταστάσεις του στη Θεσσαλονίκη, το «Εργαστήριο Αειφόρων Αγροτικών Κατασκευών & Αξιοποίησης Ανανεώσιµων Ενεργειακών Πόρων» και επιχειρηµατικό σχηµατισµό «AgriDiverCluster».
Οι ερευνητές ενηµέρωσαν τον υπουργό για το πειραµατικό project Ενυδρειοπονίας που είναι σε εξέλιξη και συνδυάζει την αειφορική ανάπτυξη ψαριών του γλυκού νερού, συγκεκριµένα για πρώτη φορά πέστροφας, µε την καλλιέργεια διαφόρων λαχανικών σε κάθετη διάταξη ώστε να εξοικονοµείται χώρος, και µε αντικατάσταση µέρους ή του συνόλου της χηµικής υδροπονικής θρέψης, µε νιτρικά απόβλητα των ψαριών, µετά την επεξεργασία τους. Αντίστοιχα, για το «AgriDiverCluster» τονίστηκε πως στο σχήµα συµµετέχουν 13 ιδιωτικές εταιρείες, η Κοινοπραξία Συνεταιρισµών Οµάδων Παραγωγών Νοµού Ηµαθίας, ο Συνεταιρισµός αρωµατικών και φαρµακευτικών φυτών και πολυδύναµων καλλιεργειών-Θράκης «Θησαυρός» και επιστήµονες του ΕΛΓΟ και πως η έµφαση του σχηµατισµού θα δοθεί στην αξιοποίηση αρωµατικών φυτών και παραδοσιακών ποικιλιών, για τη δηµιουργία καινοτόµων προϊόντων διατροφής.
Πηγή: www.agronews.gr