Από το απόγευμα της Τρίτης 28 Ιουνίου, μπαίνει σε εφαρμογή το τριήμερο πρόγραμμα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπό την αυστηρή καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει ζητήσει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες του 2021, εκτός από τις περιπτώσεις που ελέγχονται για τη νομιμότητά τους και συνδέονται κατά βάση με τη διαχείριση των βοσκοτόπων.

Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, να έχει σφίξει για τα καλά τα λουριά των ιθυνόντων του ΟΠΕΚΕΠΕ που εδώ και καιρό προέβαλαν μια σειρά από δικαιολογίες για να μην κάνουν αυτό που όφειλαν με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις του οργανισμού και τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας. Η μέχρι σήμερα καθυστέρηση, ειδικά στις εκκρεμότητες που αφορούν σε άμεσες ενισχύσεις, βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις αντιδράσεις ενός κρίσιμου  πυρήνα στελεχών της διοίκησης, ο οποίος προτιμούσε να παίρνει εντολές από το κονκλάβιο των τεχνικών συμβούλων, παρά να υπακούει στο δημόσιο συμφέρον.

Επί του πρακτέου, οι πληροφορίες θέλουν μέχρι αργά το απόγευμα της Τρίτης 28 Ιουνίου, να έχει προχωρήσει η πληρωμή ενός ποσού της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ περίπου το οποίο έχει να κάνει με τον κύριο όγκο των αμφισβητήσεων της προηγούμενης χρονιάς και κυρίως των εμπλοκών που προέκυψαν με τους ΑΤΑΚ και τα γεωχωρικά δεδομένα των δηλωμένων στο ΟΣΔΕ (Αιτήσεις 2021) αγροκτημάτων.

Θέμα συνεχίζει να υπάρχει με τις πληρωμές ενισχύσεων από το Εθνικό Απόθεμα και ειδικότερα με τις 2.500 περιπτώσεις που είχαν δηλώσει ορεινές εκτάσεις χωρίς ζώα. Αν ισχύσουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από το σύνολο των αμφισβητήσεων αυτής της κατηγορίας είναι αν πάρουν υπογραφή πληρρωμής περί τις 900 περιπτώσεις, ενώ αντίθετα, θα μείνουν εκτός πιστώσεων 1.600 περιπτώσεις.

Οι εκκρεμότητες για τις συνδεδεμένες

Λοιπές πληρωμές για τις οποίες έχει βγει απόφαση

Τρίτη έως Πέμπτη πλένει τα πιάτα με χρωστούμενα του 2021 ο ΟΠΕΚΕΠΕ, πρώτα οι συνδεδεμένες ενισχύσεις

Εβδοµάδα πληρωµών η επόµενη, αρχής γενοµένης από την Τρίτη 28 Ιουνίου και µέχρι το τέλος του µήνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σταδιακά µέσα στην επόµενη εβδοµάδα θα πληρωθούν «σκούπα» όλες οι εκκρεµότητες τόσο για την ενιαία ενίσχυση όσο και για τα προγράµµατα της περσινής χρονιάς.

Προς µεγάλη απογοήτευση του αγροτικού κόσµου, οι πιστώσεις αυτές έρχονται στο παρά 5 της κοινοτικής προθεσµίας, αφού κάθε µέρα καθυστέρηση µετά την 30η Ιουνίου σηµαίνει ποινή χιλιάδων ευρώ για τη χώρα µας και υποχρέωση κάλυψης των ποσών αυτών µε εθνικά χρήµατα. Στις πρώτες πληρωµές οι αγρότες πρέπει να υπολογίζουν τις συνδεδεµένες που µέχρι σήµερα δεν έχουν πιστωθεί και αφορούν ενισχύσεις στο ρύζι, την κορινθιακή σταφίδα, τους µεταξοσκώληκες και τους κτηνοτρόφους µε δικαιώµατα χωρίς γη (ειδική ενίσχυση βοοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων υπό το Μέτρο 1 και Μέτρο 2). Με τη σειρά τους και µέχρι το τέλος της επόµενης εβδοµάδας θα µπουν και τα υπόλοιπα σε Νιτρικά, Βιολογική γεωργία, Βιολογική κτηνοτροφία, Κοµφούζιο, Σπάνιες φυλές και ζιζανιοκτονία, αλλά και η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης του 2021, µαζί µε τις µεταβιβάσεις που εκκρεµούσαν, κάποια ποσά για το Εθνικό Απόθεµα, αλλά και υπόλοιπα µετά από διορθώσεις σε συνδεδεµένες και ειδικές ενισχύσεις των µικρών νησιών του Αιγαίου. Μέσα στην εβδοµάδα πρέπει να αναµένεται να τακτοποιηθεί και η εκκρεµότητα µε την ειδική ενίσχυση βάµβακος για όσους δεν έχουν πληρωθεί επειδή δεν έπιασαν το πλαφόν, λόγω των ζηµιών από τις βροχές και τις πληµµύρες του Νοεµβρίου- ∆εκεµβρίου 2021. Οι παραπάνω πληρωµές, σύµφωνα µε πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ αναµένεται να ανέλθουν περίπου στα 130 µε 140 εκατ. ευρώ.

Αυτά που έχουν να περιµένουν οι παραγωγοί αφορούν τα εξής:   

Συνδεδεµένες: Εκτός από τις ενισχύσεις σε κορινθιακή σταφίδα και ρύζι, των οποίων η πληρωµή βρίσκεται στην τελική ευθεία, εκκρεµούν ακόµα οι συνδεδεµένες για µεταξοσκώληκες και για τους κτηνοτρόφους χωρίς γη για τα ειδικά δικαιώµατα, µε ποσό 2,7 εκατ. ευρώ για βοοτροφικές εκµεταλλεύσεις και 550.000 ευρώ περίπου για αιγοπροβατοτρόφους.

Νιτρικά: Προς µεγάλη απογοήτευση των δικαιούχων, η εξόφληση των Νιτρικών φέτος παρουσιάζει τεράστια καθυστέρηση, παρά το γεγονός ότι η απόφαση µε την έγκριση πίστωσης ποσού 15 εκατ. ευρώ για την πληρωµή τους έχει εκδοθεί από τον Φεβρουάριο. Tο θέµα φαίνεται πως «κόλλησε» στις ∆ΑΟΚ οι οποίες καθυστέρησαν να ετοιµάσουν τις λίστες των δικαιούχων.

Βιολογικά: Το µεγαλύτερο κοµµάτι των επερχόµενων πληρωµών αφορά τα Βιολογικά, που εκτιµάται ότι µπορεί να φτάσει περί τα 50 εκατ. ευρώ και αφορά την εξόφληση του 35% για τους παλιούς της 5ετίας και τους νέους της 3ετίας. Στην περίπτωση των Βιολογικών, µόλις ξεκίνησαν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, δεδοµένου ότι µόλις στις 15 Ιουνίου έληξε η προθεσµία για αιτήσεις ανάκλησης ένταξης πράξης, τροποποίησης και µεταβίβασης πράξης. Σηµειωτέον, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι φορείς πιστοποίησης έχουν ήδη ανεβάσει τα ΑΦΜ συµµόρφωσης των δικαιούχων παραγωγών στην ειδική πλατφόρµα, ενώ τώρα τρέχουν οι διασταυρώσεις για να βγει η τελική λίστα πληρωµής.

Σπάνιες Φυλές: Έχουν ολοκληρωθεί, λένε οι πληροφορίες, οι έλεγχοι στους δικαιούχους, προκειµένου να γίνει η εξόφληση της πρώτης και της δεύτερης πρόσκλησης.

Ειδική ενίσχυση βάµβακος: Τελευταία διευθέτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να τσεκάρει τα αρχεία του ΕΛΓΑ µε τις βροχοπτώσεις-πληµµύρες (Νοεµβρίου- ∆εκεµβρίου 2021) που προκάλεσαν ζηµιές στις βαµβακοκαλλιέργειες, µε αποτέλεσµα οι παραγωγοί να µην καταφέρουν να πιάσουν το πλαφόν, ώστε να προχωρήσει στην καταβολή της συνδεδεµένης στους δικαιούχους.

Υπόλοιπα ενιαίας: Όπως κάθε χρόνο, τέλος Ιουνίου βγαίνει και µια διορθωτική πληρωµή επί της βασικής, του πρασινίσµατος και για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας και το Εθνικό Απόθεµα. Οι έλεγχοι είναι σε εξέλιξη, οπότε κανείς δεν µπορεί να πει µε ασφάλεια για τι ποσό µιλάµε και πόσους παραγωγούς αφορά. Πάντως, από τους αρµόδιους των πληρωµών αναφέρεται ότι κάθε περίπτωση που διορθώνεται, από πλευράς αγροτών ή από πλευράς του οργανισµού, θα βγει στη λίστα προς πίστωση.

Μεταβιβάσεις: Όσες από τις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων δεν πληρώθηκαν στις προηγούµενες πιστώσεις, έχουν εξεταστεί και βγάζουν ποσά θα πληρωθούν στην επερχόµενη πίστωση

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση