Με ραντεβού στα τυφλά µοιάζει για µια ακόµη φορά η πορεία εφαρµογής των κανόνων της νέας ΚΑΠ (2023-2027) στη χώρα µας, καθώς, το έλλειµµα διαλόγου για τη διαµόρφωση των βασικών θέσεων του εθνικού φακέλου, διαδέχεται αυτό ένα τεράστιο έλλειµµα επίσηµης ενηµέρωσης σε καίρια ζητήµατα, τα οποία θα κληθούν να αντιµετωπίσουν οι Έλληνες αγρότες τον επόµενο χρόνο.

Οι καθυστερήσεις στην αποσαφήνιση των κανόνων που θα ισχύσουν κατά τη νέα προγραµµατική περίοδο, κυρίως όµως το έλλειµµα επίσηµης ενηµέρωσης του αγροτικού κόσµου, έχουν να κάνουν µε πολλά, σχετίζονται όµως κυρίως µε ένα πλέγµα συµφερόντων που έχει αναπτυχθεί γύρω από τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων και το οποίο ενδιαφέρεται πρώτα για τη δική του οικονοµική καταξίωση και µετά για τους αγρότες.

Ειδικότερα, η ολοζώντανη εικόνα παραµελισµού των αγροτών έχει να κάνει:

Κάπως έτσι, έχει µπει ο Ιούλιος, αποµένει ακριβώς ένα εξάµηνο για την εφαρµογή της νέας ΚΑΠ και οι αγρότες της χώρας µας συνεχίζουν να «µαθαίνουν» ότι η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική επιδιώκει:

Αντίθετα, παραµένει άγνωστο ή ενδεχοµένως και να κρατιέται από κάποιους επτασφράγιστο µυστικό ο τρόπος µε τον οποίο θα µοιρασθούν από τον επόµενο χρόνο τα δικαιώµατα και η ενιαία ενίσχυση που αυτά σηµαίνουν.

Ακόµα και µεταξύ των µελετητών – συµβούλων πλανώνται αυτόν τον καιρό πολλά ερωτηµατικά όπως:

Τα ερωτήµατα που µπορούν να διατυπωθούν και καταγράφονται συστηµατικά από τις σελίδες της Agrenda είναι πολλά. Αυτό που λείπει, είναι οι απαντήσεις. Και απ’ ότι φαίνεται θα αργήσουν να δοθούν, όταν η αντίστοιχη πληροφορία γίνεται αντικείµενο οικονοµικής εκµετάλλευσης από κάθε είδους συµβούλους και όχι στοιχείο ενηµέρωσης και γνώσης των πραγµατικών συντελεστών της αγροτικής παραγωγής.

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση