Χωρίς τη δυνατότητα σαφούς πρόβλεψης κινείται η παγκόσμια αγορά ελαιολάδου. Η ξηρασία στην Ιταλία και την Ισπανία συνεχίζεται ενώ προστίθενται προβλήματα στην παραγωγή από πυρκαγιές και υψηλές θερμοκρασίες και σε άλλες περιοχές του πλανήτη (ΠακιστάνΚαλιφόρνια και Ελλάδα).

 

Από την άλλη πλευρά, όλοι μιλούσαν μέχρι και τον Μάιο για μία καλή χρονιά σε σχέση με πέρσι, τουλάχιστον για τη Μεσόγειο. Βέβαια, ακόμα δεν γνωρίζουμε κατά πόσον θα επηρεαστούν τα δέντρα από τη μείωση της εφαρμογής λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων λόγω ανάγκης για μείωση του κόστους, η οποία με τη σειρά της οφείλεται στις αυξημένες τιμές σε όλο το φάσμα των γεωργικών εφοδίων.

Τώρα, όλων τα μάτια είναι στραμμένα προς τη μηνιαία αναφορά του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA) για τα έλαια, που αναμένεται να δημοσιευτεί τη Δευτέρα και εκεί θα δούμε αν η συνολική παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου θα πέσει κατ’ εκτίμηση κάτω από τα 3 εκατ. τόνους την περίοδο 2022/2023.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου ανακοινώνει τις εκτιμήσεις του τον Νοέμβριο.

Στο σχόλιο του γεωπόνου, πρώην Δ/ντή του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Συμβούλου του ΣΕΔΗΚ, Νίκου Μιχελάκη, με ημ/νία δημοσίευσης την 6η Ιουλίου, αναφέρεται ότι «οι μέγιστες τιμές του έξτρα παρθένου, που αυξηθήκαν αιφνίδια την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου στην Ισπανία, φαίνεται ότι διατηρούνται στα ίδια ή και ελαφρά υψηλότερα επίπεδα και την τρέχουσα εβδομάδα φθάνοντας στα 4,04 €/kg.»

«Το γεγονός δεν έχει αποδοθεί ακόμη σε συγκεκριμένους λόγους, φαίνεται όμως ότι τελικά σχετίζεται με κάποια αύξηση της ζήτησης, αφού την τρέχουσα εβδομάδα οι αγορές των Έξτρα αυξήθηκαν κατά 55% και των Λαμπάντε κατά 380%.»

 

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σχόλιο της οργάνωσης αγροτών στην Ανδαλουσία (επαρχία Χαέν) ASAJA-JAEN, που όμως έχει ως βάση αναφοράς την εβδομάδα από 27 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου, η τιμή παραγωγού του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ήταν 3,446 ευρώ/κιλό, του παρθένου ελαιολάδου 3,365 και του λαμπάντε 3,295. Όσον αφορά τις αγοραπωλησίες, καταγράφηκαν 83, με 5.892 τόνους να εγκαταλείπουν τις δεξαμενές.

Όσον αφορά το έξτρα παρθένο picual de Jaén η μέση τιμή του ήταν 3,412 ευρώ/κιλό. Για όλες τις ποιότητες έγιναν συνολικά 33 αγοραπωλησίες, που αντιστοιχούν σε 2.188 τόνους.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών Ελαιολάδου, που δημοσιεύσε ο ΣΕΔΗΚ την 6η Ιουλίου (εβδ. 29 Ιουνίου-5 Ιουλίου) οι τιμές του έξτρα παρθένου διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα. Στην Κρήτη κυμάνθηκαν μεταξύ 3,52-3,30€/kg, στην Πελοπόννησο μεταξύ 3,50-3,25 €/kg και στην Κέρκυρα στα 3,65€/kg.

Επίσης, στην Ιταλία οι τιμές του έξτρα διατηρηθήκαν στα ίδια επίπεδα κυμαινόμενες μεταξύ 6,30€/kg οι μέγιστες και μέχρι 3,95€/kg οι ελάχιστες, παρά το ότι οι εκεί κλιματικές συνθήκες δεν εξελίσσονται καθόλου ευνοϊκά για την αγροτική παραγωγή και η Κυβέρνηση κήρυξε 5 περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

 

Πηγή:www.agro24.gr

Αφήστε μια απάντηση