Με ρυθμούς Αυγούστου κινούνται οι κρατικές υπηρεσίες στο θέμα της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους δικαιούχους αγρότες.

 

 

Στις 24 Αυγούστου δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για την κατανομή των ποσών στους δικαιούχους αγρότες. Στη συνέχεια, ξεκίνησε η έκδοση των απαραίτητων δελτίων επιστροφής πετρελαίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες στην ΑΑΔΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης των λογαριασμών των δικαιούχων αγροτών.

Χτες το ΥπΑΑΤ εξέδωσε δελτίο τύπου, όπου μιλούσε για «άμεση πληρωμή», αν και το «άμεση» σήμαινε μέσα στις επόμενες μέρες, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού ΑΑΤ, Γιώργου Γεωργαντά, στον Παραπολιτικά 90,1 FM.

Πλέον έχει μείνει η δέσμευση των χρημάτων από το Υπουργείο Οικονομικών, κάτι που θα γίνει με Υπουργική Απόφαση του Οικονομικών και στη συνέχεια θα δοθεί η εντολή στην τράπεζα.

Σύμφωνα με την απόφαση (ΦΕΚ 4485/24-8-2022/ Τεύχος Β΄) δικαιούχοι είναι όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες – φυσικά πρόσωπα, που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων έως την 15η Ιουλίου 2022 και έχουν υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για τα έτη 2021 και 2022. Όπως προβλέπει η απόφαση, το ποσό που δικαιούται κάθε αγρότης θα πιστωθεί άμεσα στον τραπεζικό του λογαριασμό, χωρίς να απαιτείται η υποβολή οποιουδήποτε δικαιολογητικού.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται με βάση τις μέγιστες ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου ανά αγρότη, ανάλογα με τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας ή το ζωικό κεφάλαιο που κατέχει, όπως έχει καθοριστεί με το ΦΕΚ Β’ 3155/2016. Τα ποσά που θα καταβληθούν, μετά από κυβερνητική απόφαση, είναι ακατάσχετα και δε συμψηφίζονται με επιστρεπτέα ποσά οφειλών προς το Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι το ποσό που θα διατεθεί είναι μόνο για το α΄ εξάμηνο του 2022. Τα υπόλοιπα χρήματα θα δοθούν το 2023.

 

 

 

Πηγή: www.agro24.gr

Αφήστε μια απάντηση