Κοντά στα 340 ευρώ ο τόνος βρίσκεται η τιµή βάσης στη φυσική αγορά της Ευρώπης για τα λιγοστά αποθέµατα καλαµποκιού, µε τα συµβόλαια της νέας σοδειάς µε ηµεροµηνία παράδοσης το Νοέµβριο του 2022 να διεκδικούν τα 316 ευρώ.

Αν η εξέλιξη της αγοράς σκληρού και µαλακού σίτου µπορεί να δείξει κάτι για την προοπτική των τιµών στην περίπτωση του καλαµποκιού, είναι ότι το εγχώριο εµπόριο ακολουθεί την τιµολογιακή πολιτική που εφαρµόζουν τα µεγάλα ψάρια στη Γαλλία.

Μόλις η τιµή για το σκληρό σιτάρι στην Γαλλία υποχώρησε στα 440 ευρώ ο τόνος τον περασµένο Ιούλιο, ακολούθησαν στα αντίστοιχα επίπεδα και οι τιµές που προσέφερε το ιδιωτικό εµπόριο στην Ελλάδα. Αυτό θα µπορούσε να σηµαίνει για το καλαµπόκι ότι το εύρος τιµών που µπορεί να σηκώσει η αγορά κατά τις επόµενες εβδοµάδες θα µπορούσε να κυµανθεί κοντά στα 31 µε 34 λεπτά το κιλό για τον καρπό. Βέβαια και το κόστος των µεταφορικών, το οποίο παραµένει σε υψηλά επίπεδα έρχεται να επιδράσει στις τιµές της αγοράς, η οποία σε κάθε περίπτωση καλείται να διαχειριστεί και µια µάλλον ελλειµµατική σοδειά. Στα χρηµατιστήρια αγροτικών εµπορευµάτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η τάση δείχνει ανοδική εξαιτίας της ξηρασίας που ήταν παρούσα σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Οι σοδειές στη Γαλλία αναµένονται µειωµένες κατά έως και 20% ενώ σηµαντικά µικρότερες θα είναι και σε Ιταλία και Ρουµανία. Στην εξίσωση δεν αποκλείεται να βρεθεί και η Κίνα, η οποία επίσης αναµένει µείωση των αποδόσεων κάτι που προεξοφλεί την έξοδό της στη διεθνή αγορά για εξασφάλιση µεγαλύτερων των συνηθισµένων ποσοτήτων.

Κατά 1/5 συρρικνώνεται  η σοδειά στην Ευρώπη

Μια δυσµενέστερη εικόνα σχετικά µε τις προοπτικές της επερχόµενης σοδειάς στην Ευρώπη δίνουν τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Κοµισιόν, που δηµοσιεύτηκαν την Τρίτη 23 Αυγούστου. Σύµφωνα µε αυτά, οι αποδόσεις σε βασικές χώρες παραγωγούς καλαµποκιού του ευρωπαϊκού µπλοκ (Γαλλία, Γερµανία, Ρουµανία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Κροατία) θα είναι µειωµένες κατά τουλάχιστον 16%.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία αυτά, οι αποδόσεις µεσοσταθµικά υπολογίζονται κοντά στους 6,6 τόνους το εκτάριο σε σύνολο Ε.Ε (µόλις 660 κιλά το στρέµµα). Μόλις ένα µήνα πριν η ίδια υπηρεσία υπολόγιζε τη µείωση των αποδόσεων στο 7,6%.

Στον κανόνα αυτό φαίνεται ότι δεν εµπίπτει η ελληνική παραγωγή, µε καλά οργανωµένους παραγωγούς να αναµένουν αποδόσεις λίγο πάνω από 1,5 τόνους το στρέµµα. Μέσα στην επόµενη εβδοµάδα αναµένεται να ξεκινήσουν οι κοπές των µικρών βιολογικού κύκλου καλαµποκιών σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, οι οποίες διακόπηκαν από τις βροχοπτώσεις, ενώ ο βασικός αλωνισµός δροµολογείται για τα τέλη Σεπτεµβρίου.

Δεν αρκεί ό,τι φτάνει από την Ουκρανία

Αν κάτι συγκρατεί την αγορά από την επαναπροσέγγιση των υψηλών που καταγράφησαν µέσα στην άνοιξη, που είδαν τα συµβόλαια Νοεµβρίου στο ευρωπαϊκό καλαµπόκι να αγγίζουν τα 370 ευρώ ο τόνος, είναι η υπόθεση µε την Ουκρανία. Κατά τα λοιπά, τα θεµελιώδη είναι ξεκάθαρα και δείχνουν µια έντονα ελλειµµατική αγορά, ειδικά στην Κεντρική Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, Αµερικανοί αναλυτές υπολογίζουν κοντά στους 29 εκατ. τόνους τη νέα σοδειά καλαµποκιού της χώρας, ενώ σχετικά µε την υπόθεση της απελευθέρωσης των αποθεµάτων, η δυναµική της Μαύρης Θάλασσας είναι µειωµένη στο 50% συγκριτικά µε τις ποσότητες που διακινούνταν άλλες χρονιές.

Συνολικά η σοδειά δηµητριακών της Ουκρανίας για το 2022 υπολογίζεται ανάµεσα στους 52,5 και τους 55,4 εκατ. τόνους έναντι των 86 εκατ. τόνων που συγκοµίστηκαν πέρυσι. Αυτό σηµαίνει ότι ακόµα και µετά την αποδέσµευση των περσινών αποθεµάτων (κοντά στους 20 εκατ. τόνους) το ισοζύγιο είναι ελλειµµατικό. Ένας παράγοντας που αξίζει να συνυπολογιστεί στη διαµόρφωση των εµπορικών τάσεων είναι και οι εξαντληµένες ικανότητες της κατανάλωσης, µε πολλές κτηνοτροφικές µονάδες ανά την Ευρώπη να βρίσκονται σε διαδικασία συρρίκνωσης.

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση