Ιδανικές μοιάζουν οι συνθήκες για τη βελτίωση των τιμών παραγωγού στο πρόβειο και το γίδινο γάλα, εξέλιξη την οποία οφείλει να περιφρουρήσει και η κυβέρνηση, αν θέλει πραγματικά να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα και να δρέψει φυσικά το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής στην κάλπη.

Η αλήθεια είναι ότι η καλομαθημένη στη φθηνή πρώτη ύλη εγχώρια γαλακτοβιομηχανία, ανθίσταται αυτό τον καιρό με κάθε τρόπο. Από την προπαγάνδα που επιχειρεί μέσω του αστικού τύπου (χαρακτηριστικά τα τελευταία δημοσιεύματα στις Κυριακάτικες εφημερίδες), μέχρι τις προκαταβολές που δίνει μεμονωμένα στους παραγωγούς για να τους καταστήσει δέσμιους.

Ακόμα και τα ήξεις αφίξεις της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας, με πιο  χαρακτηριστική την επιμονή στην ειδική ενίσχυση των κτηνοτρόφων, έρχονται να θολώσουν το κλίμα στην αγορά και να υπάρξει συμψηφισμός της τιμής που θα κληθούν να πληρώσουν αυτόν το χειμώνα για την προμήθεια της πρώτης ύλης με την όποια στήριξη των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών.

Εκ του πονηρού εκπορεύονται, όπως τελικά φαίνεται, και οι πληροφορίες που θέλουν να ανοίγει πάλι η «φάμπρικα» με τις εισαγωγές φρέσκου πρόβειου γάλακτος από την Ιταλία, όταν όλοι ξέρουν ότι  το γάλα στην Ιταλία δεν περισσεύει αυτόν τον καιρό και αν ήταν να έρθει στην Ελλάδα θα έφτανε σε τιμή πολύ πάνω από την τιμή που διεκδικούν αυτόν τον καιρό οι παραγωγοί και μπορεί να κυμανθεί από 1.60 μέχρι 1.80 ευρώ το κιλό ανάλογα με τις ποσότητες (οργανώσεις) και το σημείο στο οποίο βρίσκεται εγκατεστημένη η κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι ότι οι τυροκομικές επιχειρήσεις και η εγχώρια βιομηχανία γάλακτος γενικότερα «καίγονται» για πρώτη ύλη. Τα μηδενικά αποθέματα σε φέτα και η ζήτηση που υπάρχει για το προϊόν τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και διεθνώς, τους υποχρεώνουν να «τρέξουν» να βρουν πρώτη ύλη και να παράξουν τελικό προϊόν. Άλλωστε, ήταν αυτές οι συνθήκες αγοράς και αυτός ο ανταγωνισμός που επέβαλε και τα προηγούμενα δύο χρόνια τις μεταποιητικές μονάδες του κλάδου να πλειοδοτήσουν στην τιμή παραγωγού και να ανεβάσουν την τιμή της πρώτης ύλης. Σήμερα ισχύουν οι ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις, ενώ υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος. Τα κόστη παραγωγής τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 30% τουλάχιστον. Η τιμή με την οποία θα πρέπει να διατεθεί το πρόβειο γάλα από τους παραγωγούς, αν πέρσι διαμορφώθηκε στο 1,25 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο, φέτος θα πρέπει να ξεκινάει από 1,63 ευρώ και πάνω. 

Είναι στα χέρια των παραγωγών να χειρισθούν το θέμα με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρξει πραγματική βελτίωση της τιμής του γάλακτος και προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεών.

Είναι υποχρέωση και της Πολιτείας να διαφυλάξει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και τις πραγματικές συνθήκες αγοράς, έτσι ώστε, ο κλάδος να αναπτυχθεί με επενδύσεις και από την πλευρά των παραγωγών και όχι μόνο της βιομηχανίας.

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση