Απώλειες άνω του 12% καταγράφει η τιμή βάμβακος την εβδομάδα που πέρασε, συγκριτικά με τα επίπεδα που διαμόρφωνε η αγορά τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου.

Σ’ αυτή την εξέλιξη, η ελληνική αγορά έχασε τα 90 λεπτά στις προπωλήσεις σύσπορου, µε τα εκκοκκιστήρια να προσφέρουν πλέον τα 88 λεπτά παραδοτέα στο εκκοκκιστήριο (Καραγιώργος), ενώ ο Μάρκου πληρώνει 84,5 λεπτά το κιλό. Πρόκειται για τιµές περίπου 10 λεπτά κάτω από ό,τι πλήρωνε η αγορά στα τέλη της περασµένης εβδοµάδας (Πέµπτη 1 – Παρασκευή 2 Σεπτεµβρίου).

∆εν αποκλείεται οι νέες τιµές της ερχόµενης εβδοµάδας να είναι ελαφρά χαµηλότερες, ενώ το γενικό αίσθηµα στη διεθνή αγορά δεν αφήνει σηµαντικά περιθώρια ανάκαµψης των τιµών τουλάχιστον για τις επόµενες ηµέρες. Καταλύτης για την επόµενη καθοριστική κίνηση στο χρηµατιστήριο βάµβακος, θα είναι η έκθεση προσφοράς και ζήτησης του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA) που θα δηµοσιευθεί την ∆ευτέρα 12 Σεπτεµβρίου. Αυτό που θα αξιολογήσουν οι αγορές, δεν θα είναι τόσο η ζηµιά στη σοδειά του Τέξας, όσο η κατανάλωση. Σε περίπτωση που οι αναλύσεις του USDA χαµηλώσουν την κατανάλωση από τα 119,09 εκατ. µπάλες που έδινε η έκθεση Αυγούστου, δεν αποκλείεται ένα νέο κύµα ρευστοποιήσεων στο χρηµατιστήριο, που θα πίεζε τη χρηµατιστηριακή τιµή στην περιοχή των 95 σεντς.

Για την εβδοµάδα που πέρασε, η διεθνής τιµή για τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου 2022, υποχώρησε από τα 117 σεντς η λίµπρα στα 101 σεντς, µε δύο απανωτά limit down (υποχρεωτική διακοπή συνεδρίασης µόλις ο δείκτης χάσει 5 σεντς ή 4,62%).

Στο πεδίο της κατανάλωσης κρίνονται τώρα οι ισορροπίες

Αν ήθελε κανείς να εντοπίσει την κατεύθυνση της αγοράς για το προσεχές διάστηµα, θα έπρεπε να αξιολογήσει κατά προτεραιότητα το κλίµα στις οικονοµικές µητροπόλεις του κόσµου. Την περασµένη ∆ευτέρα, όλα τα χρηµατιστήρια της Ευρώπης βάφτηκαν στα κόκκινα, µε τις πιέσεις να είναι έντονα πτωτικές στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης µέσα στην οποία εγκλωβίζεται η ΕΕ. Πιέσεις κατέγραψε και η Wall Street την προηγούµενη εβδοµάδα.

Όλα αυτά έχουν σηµασία γιατί αποτυπώνουν την καταναλωτική διάθεση που αναπτύσσεται στις εν λόγω αγορές. Υπό αυτήν την έννοια, ακόµα και το πετρέλαιο (WTI) σηµειώνει απώλειες, µε την τιµή του βαρελιού να κινείται στην περιοχή των 80 µε 85 δολαρίων, όταν λίγες εβδοµάδες νωρίτερα δοκίµασε να ξεπεράσει τα 100 δολάριa το βαρέλι. Κυρίαρχη ερµηνεία για την πτώση αυτή, η εκτιµήσεις για µείωση της ζήτησης λόγω της οικονοµικής ύφεσης. Το βαµβάκι δεν θα µπορούσε παρά να ακολουθήσει σε αυτό το πτωτικό κανάλι την πορεία του πετρελαίου.

Η προσφορά είναι ελλειµµατική έναντι της κατανάλωσης και αν δεν υπάρξουν δραστικές µειώσεις, τότε οι διεθνείς τιµές δεν δικαιολογείται να µείνουν για πολύ κάτω από τη ζώνη των 100 δολαρίων.

Αναιμική η φυσική αγορά, για λίγα σεντς

Τα µηνύµατα από τη φυσική αγορά, δείχνουν πάντως µια ιδιαίτερα υποτονική ζήτηση για ίνα, κάτι το οποίο αξιολογείται ως ασυνήθιστο για την εποχή, χωρίς όµως να ανησυχεί ιδιαίτερα, αφού όπως επισηµαίνουν άνθρωποι της αγοράς, οι αντιστάσεις των κλωστηρίων εστιάζουν σε εκπτώσεις µερικών λεπτών που θα ήθελαν να δουν στις τιµές του εκκοκκισµένου. Η γενική εικόνα θέλει ακόµα την προσφορά να είναι ελλειµµατική έναντι της κατανάλωσης κι εκτός κι αν δεν υπάρξουν δραστικές µειώσεις, τότε οι διεθνείς τιµές δεν δικαιολογείται να µείνουν για πολύ κάτω από τη ζώνη των 100 δολαρίων. Η σοδειά των ΗΠΑ έχει καταγεγραµµένο από το USDA πρόβληµα, το οποίο πλέον δεν αντιστρέφεται.

Έντονα προβληµατική είναι και η παραγωγή σε Πακιστάν και Ινδία. Όπως περιγράφει άνθρωπος της αγοράς στην Agrenda στην περίπτωση του ελληνικού βαµβακιού που για φέτος αναµένονται περίπου 900.000 τόνοι σύσπορου, η απουσία των Τούρκων δεν θα έπρεπε να προβληµατίζει τόσο, αφού έπειτα από τρία χρόνια απουσίας, προσεγγίζονται ξανά οι αγορές στη νοτιοανατολική Ασία. «Αν δεν περνάνε οι τιµές που δίνουµε σήµερα για 1 µε 2 σεντς, θα περάσουν σε µερικές εβδοµάδες» σχολιάζει.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση