Εκτός και αν υπάρξει κάποια πολιτική παρέμβαση που να το ανατρέψει, από τον Ιανουάριο του 2023 βάσει του ισχύοντος καθεστώτος, οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλουν 1,2 εκατ. αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα ακολουθήσουν την πορεία του πληθωρισμού, ήτοι θα καταγράψουν αύξηση 7% με 9%.

Η επιβάρυνση ανάλογα με τις ασφαλιστικές κατηγορίες εκτιμάται από 240 ευρώ το χρόνο για τη χαμηλότερη κατηγορία έως 600 ευρώ το χρόνο για την υψηλότερη.

Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά το ύψος του πληθωρισμού του περασμένου έτους, είναι μια διάταξη που προβλέπεται στον περίφημο ασφαλιστικό νόμο Βρούτση που οδήγησε στην αλλαγή του συστήματος εισφορών των μη μισθωτών από 1η Ιανουαρίου 2020, αποσυνδέοντάς τες από το φορολογητέο εισόδημα και προέβλεπε το πάγωμα των εισφορών το 2021-2022, στο αρχικό ύψος.

Με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός φέτος είναι πολύ υψηλός και θα πλησιάσει το 10% κατά μέσο όρο βάσει των προβλέψεων της Κομισιόν επέρχεται και η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών, αφού η διάταξη ενεργοποιείται για πρώτη φορά το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ίδια διάταξη εισάγονται έξι ασφαλιστικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων καλούνται οι μη μισθωτοί να επιλέξουν κάθε χρόνο τις εισφορές που θα καταβάλλουν. Ο ίδιος νόμος προβλέπει χαρακτηριστικά ότι τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών «προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους». Αυτό, θα ισχύσει για το 2023 και το 2024, ενώ από το 2025 και μετά, η αύξηση θα ακολουθεί «το ποσοστό αύξησης του δείκτη μισθών».

Στο σημερινό σύστημα ασφαλιστικών εισφορών λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους αγρότες της χώρας. Παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ έξι ασφαλιστικών κατηγοριών με χαμηλότερες εισφορές ως εξής:

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιανουάριο του νέου έτους, όταν και θα «κλειδώσει» το ύψος του πληθωρισμού για το 2022. Άλλωστε, οι εισφορές των μη μισθωτών πληρώνονται με καθυστέρηση δύο μηνών, συνεπώς, όταν οι μη μισθωτοί κληθούν να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία για το 2023 προκειμένου στη συνέχεια να λάβουν τα πρώτα ειδοποιητήρια, οι εισφορές θα έχουν ήδη αυξηθεί.

Να σημειωθεί ότι η κατάταξη σε μία εκ των έξι ασφαλιστικών κατηγοριών είναι υποχρεωτική. Η επιλογή βέβαια είναι ελεύθερη και δηλώνεται με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης. Η κατάταξη στον κλάδο υγείας ακολουθεί υποχρεωτικά την κατηγορία του κλάδου σύνταξης. Μάλιστα, το ποσό εισφοράς του κλάδου υγείας, μετά τη 2η ασφαλιστική κατηγορία, παραμένει σταθερό. Αλλά κι όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει μια από τις 6 κατηγορίες, μπορεί να αλλάξει. Η αλλαγή επιτρέπεται μία φορά τον χρόνο.

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση