Πληθαίνουν τα σύννεφα στον κλάδο της κτηνοτροφίας με τους προβατοτρόφους να βρίσκονται σε όλο και πιο δύσκολη θέση, καθώς, είναι οι μόνοι που δεν καταφέρνουν να αντισταθμίσουν μέχρι στιγμής τη μεγάλη αύξηση στα κόστη των ζωοτροφών, ενώ οι περιβόητες ενισχύσεις που ανακοινώνονται κάθε τόσο, με τελευταία την πρωθυπουργική εξαγγελία στη ΔΕΘ, δεν επαρκούν ούτε για τα κόστη εκτροφής μιας εβδομάδας από τις 52 που έχει ο χρόνος.

Σημειωτέον ότι οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τα 90 εκατ. ευρώ της ΔΕΘ να αναλογούν στους αιγοπροβατοτρόφους σε 5 ευρώ για κάθε παραγωγική μονάδα ζώου, ενώ για τα μη παραγωγικά ζώα (αυτά που δεν αποδίδουν γάλα) η ενίσχυση μπορεί να περιορισθεί ακόμα και στα 2 ευρώ το κεφάλι.

Να αναφερθεί εδώ ότι οι διατροφικές ανάγκες των προβάτων σε μονάδες κλειστού τύπου φθάνουν τα 180 ευρώ το ζώο (300 κιλά φύραμα επί 0,60 ευρώ το κιλό), όταν η κρατική ενίσχυση περιορίζεται στα 5 ευρώ και δύσκολα θα δοθεί στους κτηνοτρόφους όχι νωρίτερα από το τέλος του χρόνου. Σημειωτέον ότι και η προηγούμενη ειδική ενίσχυση (2% επί του τζίρου) δεν ξεπερνούσε τα 3 ευρώ το ζώο.

Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι αυτές οι ενισχύσεις με τον τρόπο που ανακοινώνονται και με την αξία που έχουν, περισσότερο προκαλούν αναστάτωση στην αγορά και λιγότερο διευκολύνουν τη θέση των παραγωγών. Αντίθετα, έχει αποδειχθεί ότι οι συχνές αναφορές επί του θέματος, δίνουν άλλοθι στη γαλακτοβιομηχανία να κρατήσει χαμηλά τις τιμές παραγωγού και να μην μεταφέρει αναλογικά τα αυξημένα κόστη παραγωγής στην τιμή της πρώτης ύλης.

Εικάζεται μάλιστα ότι σε μια τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων της Διεπαγγελματικής της Φέτας (στην οποία σημειωτέον έχουν τον πρώτο λόγο οι μεταποιητές) με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, ο τελευταίος ζήτησε από τους βιομήχανους να είναι συγκρατημένοι στις τιμές που θα δώσουν για το πρόβειο γάλα, έτσι ώστε να κρατηθεί όσο γίνεται πιο χαμηλά και η τιμή της φέτας (καθότι έρχονται εκλογές και οι τιμές στο ράφι πονάνε).

Σ’ αυτό το κλίμα απ’ ότι φαίνεται, οι γαλατάδες έχουν επιλέξει μια πολιτική που θέλει να αποφεύγουν συστηματικά συμφωνίες για την επόμενη γαλακτοκομική περίοδο, όπως έκαναν τόσα χρόνια και να παραλαμβάνουν το γάλα μήνα – μήνα με ασαφή τιμή και με εκκαθάριση στο τέλος του μήνα. Η τακτική αυτή εφαρμόζεται ακόμα και στις περιπτώσεις που έχουν δώσει και κάποια προκαταβολή στους παραγωγούς, αφενός για να τους διευκολύνουν αφετέρου για να τους έχουν στο χέρι.

Την ίδια στιγμή βέβαια, οι τιμές του καλαμποκιού δεν δείχνουν να υποχωρούν. Ήδη όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Agronews, στη Γαλλία οι τιμές «τσίμπησαν» μετά τις επίμαχες δηλώσεις Πούτιν και την αναγγελία επιστράτευσης. Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν, στην εγχώρια αγορά, όποιον έχει λεφτά να αγοράζει καλαμπόκι. Φυσικά, ο λόγος γίνεται για το ιδιωτικό εμπόριο, που βλέπει τις συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται ενόψει του δύσκολου χειμώνα και στοκάρει καλαμπόκι και ζωοτροφές, αποβλέποντας σε μεγάλα κέρδη, τα οποία βέβαια θα επωμισθούν οι κτηνοτρόφοι.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση