Ένα µίνι ασφαλιστικό νοµοσχέδιο αναµένεται ότι θα κατατεθεί προς επεξεργασία από την αρµόδια επιτροπή της Βουλής την ερχόµενη εβδοµάδα, στις διατάξεις του οποίου προβλέπεται και η πολυαναµενόµενη ρύθµιση για την παραγραφή παλιών -άνω της δεκαετίας- οφειλών αγροτών σε ΕΦΚΑ-ΟΓΑ.

Συγκεκριµένα, στις διατάξεις του νέου νοµοσχεδίου, προβλέπεται ότι θα παραγράφονται χρέη αγροτών από ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ-ΟΓΑ, ενώ παράλληλα εισάγεται και νέα ευνοϊκότερη ρύθµιση µε 24 δόσεις έναντι 12 δόσεων για τις οφειλές που µένουν σε εκκρεµότητα.

Μένει να φανεί αν κατά την επεξεργασία του νοµοσχεδίου θα εισαχθεί και η πρόβλεψη για αύξηση του ορίου οφειλών προς τον ΕΦΚΑ – ΟΓΑ για τη διευκόλυνση των αγροτών στην έκδοση σύνταξης. Υπενθυµίζεται ότι η κυβέρνηση επεξεργαζόταν τον διπλασιασµό του ποσού που µπορεί να χρωστά ένας ασφαλισµένος στον ΕΦΚΑ – ΟΓΑ προκειµένου να καταθέσει φάκελο συνταξιοδότησης. Μέχρι σήµερα, προϋπόθεση για να καταθέσει ένας ασφαλισµένος αίτηµα συνταξιοδότησης, είναι οι οφειλές του προς τον ΕΦΚΑ να µην υπερβαίνουν τα 6.000 ευρώ.

Η ρύθµιση που φέρεται ότι επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και αναµένεται να επεκταθεί και στην περίπτωση των αγροτών, είναι να διπλασιάσει το ποσό οφειλής από τα 6.000 στα 12.000 ευρώ, ώστε να εκδοθεί η σύνταξη και στη συνέχεια να παρακρατείται ένα ποσό από αυτήν µέχρι την εξόφληση.

Πάγωµα στις αυξήσεις εισφορών

Πάγωµα στην αύξηση των αγροτικών εισφορών στο ΕΦΚΑ από το 2023 δροµολογείται µε ΚΥΑ του υπουργείου Εργασίας, σε µια κίνηση που εφόσον υλοποιηθεί, θα εµποδίσει το φούσκωµα των ασφαλιστικών υποχρεώσεων µε ένα ποσοστό 8 µε 9%. Πρόκειται για το γνωστό θέµα που αναδείχθηκε προ ολίγων ηµερών, το οποίο έχει να κάνει µε µια διάταξη στον ασφαλιστικό νόµο του Βρούτση, που προβλέπει για το 2023 αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά το ύψος του πληθωρισµού του περασµένου έτους.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηγάκη, να διαµορφώνουν τις τελικές τους αποφάσεις, συνυπολογίζοντας το κόστος της ενέργειας που οδηγεί σε αύξηση στις τιµές των προϊόντων, αξιολογώντας το ως στρέβλωση που επιτρέπει την αναστολή των διατάξεων του νόµου.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιανουάριο του νέου έτους, όταν και θα «κλειδώσει» το ύψος του πληθωρισµού για το 2022, µε τις τελευταίες εκτιµήσεις της Κοµισιόν, να τοποθετούν το ποσοστό στο 8,5 µε 9%. Άλλωστε, οι εισφορές των µη µισθωτών πληρώνονται µε καθυστέρηση δύο µηνών.

Αµετάβλητες για το 2023 οι 6 ασφαλιστικές κατηγορίες αγροτών

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες που διαµορφώνονται για τους αγρότες, θα µείνουν για το 2023 αµετάβλητες, ενώ η κατάταξη σε µία εξ αυτών παραµένει υποχρεωτική. Η επιλογή βέβαια είναι ελεύθερη και δηλώνεται µε την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης. Η κατάταξη στον κλάδο υγείας ακολουθεί υποχρεωτικά την κατηγορία του κλάδου σύνταξης. Μάλιστα, το ποσό εισφοράς του κλάδου υγείας, µετά τη 2η ασφαλιστική κατηγορία, παραµένει σταθερό. Αλλά κι όταν ο ασφαλισµένος επιλέξει µια από τις 6 κατηγορίες, µπορεί να αλλάξει. Η αλλαγή επιτρέπεται µία φορά τον χρόνο.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση