Δυο φορές ενεργοποιήθηκε το limit up στο χρηματιστήριο βάμβακος κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 4 Οκτωβρίου, με την αγορά να επιχειρεί μια ανοδική αντίδραση έπειτα από ένα πτωτικό σερί που κράτησε δύο εβδομάδες και οδήγησε την τιμή του ελληνικού σύσπορου κάτω από τα 80 λεπτά το κιλό.

Οι τιμές που ανακοίνωσαν τα εκκοκκιστήρια στην Ελλάδα στις 4 Οκτωβρίου έφταναν τα 76 λεπτά το κιλό παραδοτέα, χωρίς να υπολογίζονται πριμ ποιότητας, ωστόσο έπειτα από το ανοδικό κλείσιμο, αναμένεται οι νέες τιμές να προσεγγίσουν τα 79,6 λεπτά, σύμφωνα με την αναλογία. Η αναιμική ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, που έφερε την ισοτιμία στα 0,98 σεντς, αντί για τα 0,96 πριν από λίγες ημέρες, χάλασε κάπως τις ελληνικές τιμές, ωστόσο στη δεδομένη συγκυρία, το βασικό ζητούμενο είναι η ενεργοποίηση της ζήτησης από τα κλωστήρια. Εν προκειμένω, οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία εξακολουθούν να κλονίζουν την εμπορική δραστηριότητα, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, τα χαμηλά που δοκίμασε η αγορά τα προηγούμενα 24ωρα, κατά τα οποία οι τιμές για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου ακούμπησαν ακόμα και τα 84 σεντς η λίμπρα, έδωσαν σήμα πως η αγορά βάμβακος ήταν υπερπουλημένη. Υπό αυτήν την έννοια, αρκετοί αναλυτές ανέμεναν μια ανοδική αντίδραση, η οποία φαίνεται ότι ξεκίνησε και μένει να φανεί κατά πόσο μπορεί η τιμή να ανακτήσει τα 90 σεντς η λίμπρα.

Φτιάχνουν οι αποδόσεις

Μπορεί οι αποδόσεις μέχρι σήμερα από τα βαμβακοχώραφα να μην ανταποκρίνονται στις αρχικές προσδοκίες των παραγωγών, ωστόσο η ψαλίδα ανάμεσα στην φετινή και την περσινή χρονιά κλείνει καθώς συνεχίζεται η συγκομιδή, από το 15% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, στο 10% με τα πρώτα χέρια να έχουν προχωρήσει στο 55 – 60% μεσοσταθμικά σε ολόκληρη τη χώρα.

Σημαντικό στοιχείο της φετινής χρονιάς ωστόσο είναι η ποιότητα των βαμβακιών, που αναποκρίνεται στις απαιτήσεις για υψηλών προδιαγραφών ίνα. Ο καιρός τις τελευταίες ημέρες έχει συμβάλει στο να αναδειχθούν οι προσπάθειες και οι επιλογές των αγροτών κατά τους προηγούμενους μήνες, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, κατά την οποία η συγκομιδή διεκόπη από έντονες βροχοπτώσεις. Απ ό,τι φαίνεται ο καλός καιρός θα κρατήσει μέχρι και την ολοκλήρωση της συγκομιδής.

Οι αποδόσεις διαμορφώνονται στα 380 με 400 κιλά μεστοσταθμικά στη Θεσσαλία, ενώ στα 370 κιλά ανά στρέμμα κινείται η παραγωγή στη Βοιωτία. Οι παραγωγοί υπολογίζουν άλλα 80 κιλά στα δεύτερα χέρια.

Στη Θεσσαλία οι υψηλές θερµοκρασίες που σηµειώθηκαν κατά την πρώτη εβδοµάδα του Σεπτεµβρίου και έπειτα από µια εβδοµάδα βροχοπτώσεων στα τέλη Αυγούστου, µάλλον επιβάρυναν τα φυτά, ενώ µάλιστα σε ορισµένες περιπτώσεις ακούγονται και προσβολές από έντοµα.

Στα παραγωγικά κέντρα της Μακεδονίας, γύρω από τη Θεσσαλονίκη και στην Ηµαθία, οι καιρικές συνθήκες στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης των φυτών άφησαν αντίκτυπο στις αποδόσεις. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, βροχοπτώσεις το τελευταίο 20ήµερο υποβάθµισαν ελαφρώς τις ποιότητες ενώ και οι µηχανές µαζεύουν λιγότερο σύσπορο συγκριτικά µε πέρυσι.

Ειδικά τα λιγότερο φροντισµένα χωράφια, φάνηκε ότι επηρεάστηκαν ως προς τις αποδόσεις τους από τις καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, όταν επικράτησαν αρκετά χαµηλές υγρασίες κάτι που σε συνδυασµό µε τις άµυνες που έπαιξαν φέτος οι παραγωγοί στις καλλιεργητικές δαπάνες και ιδίως στα ποτίσµατα, είχε ως αποτέλεσµα να ζοριστούν τα φυτά.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση