Ήταν Παρασκευή μεσημέρι, δύο 24ωρα μετά την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όταν άρχισε να χτυπάει το τηλέφωνο. Ήμασταν στην Agrotica. Έξαλλος ένας πρόεδρος συνεταιρισμού μάς έλεγε ότι έκοψαν και σε αυτόν και στα μέλη του συνεταιρισμού 30% και 32% από την προκαταβολή σε σχέση με το ποσό του 2021.

Το Σάββατο λαμβάνουμε και τα πρώτα e-mails στο Agro24. Το πιο οργισμένο από αυτά έγραφε επί λέξει: «Γιατί δεν γράφετε ότι μας βάλαν τα μισά χρήματα σε σχέση με πέρυσι;»

Αρχικά, πήγαμε στο stand του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Agrotica, που συστεγαζόταν με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι υπάλληλοι του Οργανισμού που ήταν εκεί, δεν ήθελαν να πουν λεπτομέρειες και μας απάντησαν μόνο ότι «αν δεν δούμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, δεν μπορούμε να πούμε τι συνέβη». Ούτε μας απάντησαν εάν έγινε κάποια οριζόντια περικοπή υψηλής αξίας δικαιωμάτων, λόγω εσωτερικής σύγκλισης.

Επίσης, δεν μας ενημέρωσε κανείς για την ημερίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Cognitera, που έγινε στα πλαίσια της Agrotica. Το μάθαμε εκ των υστέρων, σχεδόν όλοι οι δημοσιογράφοι, με Δελτίο Τύπου που εκθείαζε την πληρωμή της 19ης Οκτωβρίου. Στην ίδια εξάλλου επικοινωνιακή «παγίδα» πέσαμε όλοι – και το Agro24 – που έστησε περίτεχνα η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και ο Υπουργός, Γ. Γεωργαντάς.

Ρωτώντας ανθρώπους των Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) κατά τη διάρκεια της Agrotica, αλλά και χτες που επιστρέψαμε στην Αθήνα, μάθαμε ακόμα πιο εξοργιστικές λεπτομέρειες. Το 1/3 των ΚΥΔ, που έχει υπογράψει σύμβαση με την Cognitera, έχει πρόσβαση στις εξατομικευμένες πληροφορίες, όπου φαίνονται οι λόγοι των περικοπών. Να σημειώσουμε εδώ ότι η Cognitera, η ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε την πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ στο gov.gr, χρεώνει μέσω αυτής της σύμβασης 3 ευρώ/δήλωση προμήθεια στα ΚΥΔ. Τα 2/3 των ΚΥΔ δεν έχουν αποδεχτεί να υπογράψουν τη σύμβαση, καθότι ο Υπουργός έχει δηλώσει επανειλλημμένα ότι το ΟΣΔΕ πλέον είναι δωρεάν. Αυτά τα ΚΥΔ δεν μπορούν να μπουν στο σύστημα να δουν τις εξατομικευμένες πληροφορίες. Μία μορφή, δηλαδή, έμμεσου εκβιασμού.

Και το πράγμα γίνεται χειρότερο. Απόλυτα αξιόπιστη πηγή του Agro24, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της, μας απαρίθμησε 9 πολύ σοβαρές παραλείψεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, που θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα από τώρα και μέχρι την εκκαθάριση των πληρωμών των επιδοτήσεων. Η διοίκηση δηλαδή θυσίασε την αξιοπιστία του Οργανισμού, προκειμένου να παίξει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι και να παρουσιάσει ότι πληρώνει νωρίς και με περισσότερα χρήματα τους αγρότες. Η προχειρότητα, όμως, και η βιασύνη αποκαλύφθηκε αμέσως μετά καθώς, σύμφωνα με την ίδια πηγή:

1. Η πληρωμή «έτρεξε» χωρίς να γίνει διασταύρωση με το ΚΕΠΥΟ. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι πληρώθηκαν και ΑΦΜ δικαιούχων που έχουν αποβιώσει…

2. Δεν φαίνεται στο σύστημα η Τεχνική Λύση για τα βοσκοτόπια, ούτε έγινε διασταύρωση με την κτηνιατρική βάση δεδομένων, όπως γινόταν κάθε χρόνο.

3. «Πέρασαν» στο σύστημα οι 26.000 μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ενίσχυσης του 2022, χωρίς έλεγχο. Δηλαδή ό,τι δήλωσε ο καθένας, πήρε στην προκαταβολή. Αν βρεθεί παρατυπία στον έλεγχο (που είναι υποχρεωτικός), θα υποστεί τις συνέπειες στην εκκαθάριση.

4. Δεν έγινε διασταύρωση για τον ΑΤΑΚ των αγροτεμαχίων.

5. Ενσωματώθηκαν για πρώτη φορά οι επικυρωμένοι δασικοί χάρτες (αντιστοιχούν περίπου στο 10% της χώρας), οι δημόσιες εκτάσεις κ.ά. «επίπεδα», αλλά:

6. δεν έγινε επικαιροποίηση του χαρτογραφικού υπόβαθρου, όπως οφείλει να κάνει ο Οργανισμός κάθε χρόνο.

7. Δεν «τρέξανε» οι ποινές κάθε είδους.

8. Ο διασταυρωτικός έλεγχος (σε διοικητικό επίπεδο) ήταν ελλιπής.

9. Οι μισές εκτάσεις σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ημαθία, που είναι στο πιλοτικό monitoring, δεν πληρώθηκαν. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ότι «ενσωματώθηκαν πλήρως όλα τα ευρήματα του ελέγχου της τηλεπισκόπησης (ο οποίος πραγματοποιήθηκε σε 253.000 αγροτεμάχια), αλλά και τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής εφαρμογής του monitoring». Παραλείπει όμως να πει ότι τα μισά χωράφια είχαν ευρήματα και δεν πληρώθηκαν στην προκαταβολή.

Τι μπορεί να κάνει ο δικαιούχος επιδότησης που είδε λιγότερα χρήματα στον λογαριασμό;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι δύσκολη. Το πρώτο βήμα είναι να πάει στο ΚΥΔ που υπέβαλε τη δήλωση και να ρωτήσει τι συμβαίνει. Όμως, τα 2/3 των ΚΥΔ έχουν μπλοκαριστεί από την Cognitera. Οπότε θα πρέπει μετά να απευθυνθεί απευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπου η εξυπηρέτηση αυτές τις μέρες είναι δύσκολη έως αδύνατη, καθώς το τηλεφωνικό κέντρο του Οργανισμού έχει πάρει φωτιά.

Μιλώντας αποκλειστικά στο Agro24, εκπρόσωπος της ΠΕΦΑ (Πανελλήνια Ένωση Φορέων Α΄ βαθμού), που επιβεβαίωσε τα όσα συμβαίνουν με την ψηφιακή πλατφόρμα, μας είπε χαρακτηριστικά: «Είναι προφανές ότι κάποιοι χρησιμοποιούν το gov.gr για να βγάζουν χρήματα». Η θέση της ΠΕΦΑ είναι πως «ό,τι φορτώνεται στο κυβερνητικό νέφος είναι ιδιοκτησία του Δημοσίου και όλα τα ΚΥΔ πρέπει να έχουν πρόσβαση στις εξατομικευμένες πληροφορίες των αγροτών με τους οποίους συνεργάζονται για την υποβολή των δηλώσεών τους. Έχουμε ενημερώσει για τον αποκλεισμό μας από το gov.gr τόσο τον Υπουργό ΑΑΤ και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όσο και τον Πρωθυπουργό.»

 

 

Πηγή: www.agro24.gr

Αφήστε μια απάντηση