Σταδιακά και μέχρι 18 Νοεμβρίου θα πληρωθούν όλοι οι Νέοι Αγρότες, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Μονάδας Επενδύσεων της ΕΥΕ ΠΑΑ, Θύμιο Τσιατούρα ο οποίο μιλώντας σε ημερίδα στο Αγρίνιο την περασμένη Τρίτη, ανέφερε πως έως αυτή την ημερομηνία θα γίνει η καταβολή της 1ης δόσης ανεξαρτήτου Περιφέρειας.

Αυτό αφορά τους εν δυνάμει δικαιούχους και τυχόν ενστάσεις που δικαιώθηκαν κατά την αξιολόγηση. Προς το παρόν μόνο η Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά έχουν εκδώσει επικαιροποιημένη λίστα δικαιούχων του προγράμματος, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να έχουν προχωρήσει και οι υπόλοιπες περιοχές τη συγκεκριμένη διαδικασία ώστε μετά να βγουν οι εγκρίσεις πίστωσης.

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν πληρωθεί 10.561 δικαιούχοι και αναμένεται να πληρωθούν ακόμη 2.057 εν δυνάμει δικαιούχοι. Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ τα χρήματα φτάνουν για 3.400 επιπλέον εντάξεις (89 εκατ. ευρώ) ως εκ τούτου, θέση στο πρόγραμμα θα έχουν ακόμη 1.400 περίπου υποψήφιοι από τη δεξαμενή των 3.179 επιλαχόντων και των 1.562 απορριπτόμενων (σε περίπτωση που δικαιώθηκαν στις ενστάσεις). Προφανώς η ένταξη των επιλαχόντων θα γίνεται με βάση την υψηλότερη μοριοδότηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Περιφερειών ισχύουν τα εξής ως προς τους εν δυνάμει, επιλαχόντες και απορριφθέντες:

Ο κ. Τσιατούρας παραδέχτηκε παράλληλα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Νέοι αγρότες – νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες από το Π.Α.Α.» που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο την 1η Νοεμβρίου, πως γι’ αυτόν «ακόμη και τα 40.000 ευρώ είναι λίγα» για τους Νέους Αγρότες ωστόσο «κάπου πρέπει να ισορροπήσεις και με βάση τους πόσους Νέους θέλεις να βάλεις μέσα στο πρόγραμμα». Παράλληλα, σημείωσε πως δεν πρέπει να βλέπουν μόνο την επιδότηση οι Νέοι αλλά και το γεγονός πως μέσω της ένταξης στο πρόγραμμα, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση και της υπόλοιπης γκάμας προγραμμάτων της Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και του Πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων. «Χρειάζεται όμως πολύ καλή διαχείριση αυτών των χρημάτων» παρατήρησε ο ίδιος, και αυτό το ποσό της α’ δόσης θα πρέπει να πάει σε ασφάλιση ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, έξοδα καλλιέργειας και δαπάνες εξοπλισμού, ακόμη και για την ιδιωτική συμμετοχή στα Σχέδια Βελτίωσης.

Επιπλέον, ο προϊστάµενος της Μονάδας Επενδύσεων της ΕΥΕ ΠΑΑ, υπενθύµισε επίσης τις δεσµεύσεις των Νέων Αγροτών οι οποίες είναι:

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση