Από τις 9 Νοεμβρίου έως και τις 7 Δεκεμβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποίησε πληρωμές ύψους 97,11 εκατ. ευρώ, με ποσό 42,45 εκατ. ευρώ να αφορά στα Νιτρικά, 14,55 εκατ. στη Βιολογική Κτηνοτροφία (διατήρηση) και 5,85 εκατ. σε δικαιούχους Νέους Αγρότες.

 

Αναλυτικότερα, το ποσό των 97.119.239,35 ευρώ πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τις 9 Νοεμβρίου έως και τις 7 Δεκεμβρίου 2022 σε συνολικά 19.429 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών αφορά το μέτρο της Απονιτροποίησης, για το οποίο πιστώθηκαν 42.454.536,25 εκατ. ευρώ σε 9.204 δικαιούχους στις 30 Νοεμβρίου.

Επίσης, πιστώθηκαν στους λογαριασμούς 2.380 δικαιούχων του προγράμματος της βιολογικής κτηνοτροφίας (διατήρηση) 14.546.774,11 ευρώ και το ποσό των 5.850.000 ευρώ σε Νέους Αγρότες.

Επιπλέον, για το μέτρο της διατήρησης αμπελώνα Θήρας καταβλήθηκε το ποσό των 345.505,36 ευρώ σε 606 δικαιούχους και για την προστασία του ελαιώνα Άμφισσας το ποσό των 699.529,19 ευρώ σε 1.179 δικαιούχους.

Στις καταστάσεις πληρωμών αναφέρονται επίσης και κρατικές ενισχύσεις σε 4.444 δικαιούχους συνολικού ύψους 839.928,87 ευρώ.

Πληρωμές έγιναν επίσης για προγράμματα και δράσεις όπως οι ομάδες Leader, η αναδιάρθρωση των αμπελώνων, τα μεταφορικά νησιών Αιγαίου, οι γενετικοί πόροι, το «κομφούζιο» και επενδυτικά προγράμματα, καθώς και ανειλημμένες υποχρεώσεις για προγράμματα Νέων Αγροτών, Σχέδια Βελτίωσης, σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, κ.λπ..

Αναλυτικά οι πληρωμές που έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαθέσιμες εδώ


Η μεταφορά των πληρωμών στο G
ov.grπρέπει να ολοκληρωθεί – Δεν επιτρέπονται πισωγυρίσματα σημειώνει η ΕΘΕΑΣ

Κάλεσμα στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να μην διακοπεί η προσπάθεια που ξεκίνησε στο Gov.gr για την διαφάνεια των πληρωμών απευθύνει με ανακοίνωση της η ΕΘΕΑΣ.

Παράλληλα, η ΕΘΕΑΣ ζητά να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε  να ολοκληρωθούν οι πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων και να σταματήσουν τα φαινόμενα «ομηρίας» των πληρωμών με αστείες προφάσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ έχει ως εξής: 

«Εδώ και πέντε χρόνια οι Συνεταιρισμοί και οι αγρότες έχουν θέσει επιτακτικά  το θέμα της διαφάνειας της καταβολής των ενισχύσεων ως βασική υποχρέωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Κάθε προσπάθεια που ξεκινούσε προσέκρουε σε μια ιδιότυπη ομηρία των εκάστοτε διοικήσεων του  Οργανισμού και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ από αναντικατάστατους που το μόνο τους μέλημα ήταν η διατήρηση της καθεστωτικίας  κατάστασης εις βάρος αγροτών και της πλειοψηφίας των εργαζόμενων.

Αυτές τις ημέρες χιλιάδες δικαιούχοι αγροπεριβαλλοντικών μέτρων από τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, αναμένουν εν μέσω κρίσης τις πληρωμές προκαταβολής  70% που έχουν αναρτηθεί στο gov.gr πάνω από 10 ημέρες. Αντί της πληρωμής πληροφορούνται την άρνηση μεμονωμένων υπευθύνων, να ολοκληρώσουν, αυτό που αποτελεί βασική τους υποχρέωση της απρόσκοπτης πληρωμής των αγροτών. Εκείνο όμως που προκαλεί αγανάκτηση είναι ορισμένες  προφάσεις που χρησιμοποιούνται, από μεμονωμένους, για την μη πληρωμή, οι οποίες, επειδή ακριβώς αποτελούν προφάσεις, έχουν γίνει αντιληπτές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που κρατιούνται όμηροι περισσότεροι από 5.100 αγρότες και κτηνοτρόφοι, που αναμένουν να λάβουν πάνω από 17.500.000 € επειδή υπάρχει αδυναμία  να ταξινομηθεί μία μόνο (!) αγελάδα φυλής HOLSTEIN εάν είναι γαλακτοπαραγωγής ή κρεατοπαραγωγής. Όντως εδώ ισχύει τα βόδια μου αργά, τα υποζύγια οι αγρότες και κτηνοτρόφοι  μπορούν να υπομένουν.

Αυτή ακριβώς η μεθόδευση έχει γίνει πλέον αντιληπτή και οι αγρότες θα κινηθούν με τα κατάλληλα μέσα για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.  Αυτό γιατί  για όσες πληρωμές αγροπεριβαλλοντικών ήταν υπεύθυνες οι ΔΑΟΚ των περιφερειακών ενοτήτων και το ΥΠΑΑΤ, έχουν στην πλειοψηφία τους ολοκληρωθεί σε αντίθεση με αυτές που είναι υπεύθυνος ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ερμηνεία των  κανονισμών και των υπουργικών αποφάσεων δεν αποτελεί προνόμιο κάποιων μεμονωμένων στελεχών που τις ερμηνεύουν κατά το δοκούν. Τους κανονισμούς και τις αποφάσεις ερμηνεύει κάθε πολίτης, οι αγρότες και οι Συνεταιρισμοί. Επομένως σήμερα μπορούν καθαρά να δουν τι κρύβεται πίσω από την σκόπιμη καθυστέρηση  της πληρωμής των αγροπεριβαλλοντικών με κάθε μορφής προφάσεις και σκοπιμότητες.

Καλούμε τον Προέδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να μην διακοπεί η προσπάθεια που ξεκίνησε στο gov.gr για την διαφάνεια των πληρωμών. Να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα να ολοκληρωθούν οι πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων και αυτά τα φαινόμενα να σταματήσουν. Οι  Συνεταιρισμοί, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσουν στην δύσκολη καθημερινότητα της παραγωγής και δεν μπορούν να είναι όμηροι της αντιπαραγωγικής γραφειοκρατίας και των εμποδίων της. Από σήμερα το πρωί εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ επισκέπτονται τις περιφερειακές μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ και την ΚΥ για την παροχή εξηγήσεων».

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση