Πολύ πιθανός είναι ακόμη και ένας μηδενισμός των φορολογικών συντελεστών για τα αγροτικά μηχανήματα και τον εξοπλισμό καθώς και τα εφόδια, με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης να εξετάζει τα περιθώρια για μια πλήρη ανάπτυξη της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας που υπερψηφίστηκε πριν από ένα χρόνο με έτος αναφοράς το 2025.

Τον Δεκέμβριο του 2020 οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν να δώσουν το ελεύθερο στα κράτη μέλη να μειώσουν ή ακόμη και να μηδενίσουν τους συντελεστές ΦΠΑ σε μια σειρά κωδικών, μεταξύ των οποίων είναι τα λιπάσματα, καθώς και στις αγοραπωλησίες σύσπορου βαμβακιού.

Με τον συντελεστή ΦΠΑ στην αγορά λιπασμάτων να έχει τοποθετηθεί στο 6% για τα περισσότερα προϊόντα, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για συγκράτηση των πληθοριστικών πιέσεων εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, πλέον η επόμενη κίνηση που αναμένεται στο πεδίο, είναι ο μηδενισμός του ΦΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει τη ρευστότητα των αγροτών, ειδικά σε περιπτώσεις µεγάλων αγορών.

Σήµερα, η αγορά τρακτέρ και αγροτικών µηχανηµάτων φορολογείται µε 24% σε τιμολόγια έως 14.000 ευρώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Για τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος, προβλέπεται ήδη δυνατότητα απαλλαγής σε μεγαλύτερης αξίας επενδυτικά αγαθά. Δεν ισχύει το ίδιος όμως για τους µικρότερους παραγωγούς του ειδικού καθεστώτος, ούτε για την αγορά µεταχειρισµένων µηχανηµάτων. Οπότε, εδώ εντοπίζεται η πρώτη διευκόλυνση των παραγωγών από την εν λόγω πρόβλεψη.

Μείωση του ΦΠΑ προβλέπεται και στις αγοραπωλησίες σύσπορου βαµβακιού, που από το 24% µπορεί να πέσει στο 13% ή το 6%, κάτι το οποίο έρχεται να ενισχύσει έμμεσα τις τιμές παραγωγού, δεδομένου ότι η διαμόρφωση των τιμών γίνεται βάσει της διεθνούς τιμής στο Χρηματιστήριο Βάμβακος της Νέας Υόρκης.

Η προσέγγιση της κυβέρνησης στην εν λόγω υπόθεση μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ, γίνεται υπό τη λογική των παροχών, οπότε, με φόντο την προεκλογική περίοδο δεν θα αποτελούσε έκπληξη μια άρση των δημοσιονομικών ανησυχιών που είχαν διατυπωθεί πέρυσι, όταν άνοιξε η συζήτηση αυτή. Μάλιστα, η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για περεταίρω ελάφρυνση του χρέους, θα μπορούσε να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, με τις πιθανές μειώσεις στο ΦΠΑ να συνοδεύονται από ενδεχόμενες μειώσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων σε φυσικά πρόσωπα και αυτοαπασχολούμενους. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχουν κλειδώσει αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, που αφορούν στο φορολογικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.

Από 17% έως 4% ο συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Η επιστροφή στους προ μνημονίων συντελεστές ΦΠΑ φαίνεται ότι έχει κλειδώσει για τα νησιά του Αιγαίου, στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης. Σήμερα, το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ ισχύει μόνο σε Σάμο, Χίο, Λέσβο, Κω και Λέρο. Έτσι, ο νέος υψηλός συντελεστής ΦΠΑ για τα νησιά, τοποθετείται στο 17% από το 24% που είναι σήμερα, ο μειωμένος στο 9% από το 13% που είναι σήμερα, ενώ ο υπερμειωμένος συντελεστής, θα παραμείνει στο 4% που ισχύει και τώρα. Οι ρυθμίσεις αυτές, αναμένεται ότι θα ενεργοποιηθούν από 1η Ιανουαρίου του 2025, πρόκειται δηλαδή για έναν σχετικά μακρυνό ορίζοντα. Αυτή η πρόθεση να αντιµετωπίζονται µε ευνοϊκότερους όρους οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, σε µια συγκυρία έξαλλων ανατιµήσεων, όπως είναι η σηµερινή, οι μειωμένοι συντελεστές δεν ακουμπούν παρά ελάχιστα στα οικονοµικά των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, ωστόσο, σε φυσιολογικές συνθήκες λειτουργίας της αγοράς διευκολύνεται η ρευστότητα των µονάδων.

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση