Στην ανακοίνωση πως τα Σχέδια Βελτίωσης της μεταβατικής περιόδου θα προκηρυχθούν από το νέο έτος αλλά χωρίς καμία πρόθεση να δεσμευθούν για συγκεκριμένη ημερομηνία, προχώρησαν οι διαχειριστικές αρχές μέσω της προϊστάμενης της Μονάδας Προγραμματισμού ΕΥΔ ΠΑΑ Κατερίνας Αθανασοπούλου, κατά την 12η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΑΑ που διεξήχθη στη Ρόδο την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου.

 

Παράλληλα, ούτε κουβέντα, δεν ειπώθηκε τόσο για το περιεχόμενο της προκήρυξης όσο και για την πρόθεση προδημοσίευσης. «Πρέπει να πάμε σε μία συστηματική οργανωση ορίζοντας όλα τα χρονοδιαγράμματα της προγραμματικής περιόδου. Βασικό σημείο είναι να υπάρχει η ενεργή ενημέρωση των αγροτών και η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, ώστε να ξέρουν πότε ανοίγει ο κύκλος ενός προγράμματος και μίας πρόσκλησης, και να περιμένουν τον επόμενο κύκλο ώστε να μπορούν να είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος κατά την τοποθέτησή του, κάτι που προφανώς προς το παρόν μένει «κενό γράμμα» καθώς συστηματικά το ΥΠΑΑΤ πέφτει έξω στις προβλέψεις του.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Οκτωβρίου, δελτίο τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε λόγο για προκήρυξη των Σχεδίων τον Δεκέμβριο του 2022. Το ίδιο ισχύει και για το Μέτρο 3.1 (έχει προδημοσιευθεί) για την κάλυψη εξόδων πιστοποίησης Agro 2 των βαμβακοπαραγωγών αλλά και το «στοιχειωμένο» από το «Μπαλτατζής 2007-2013» πρόγραμμα Αγροτικών Συμβούλων το οποίο πρακτικά για τον αγρότη είναι σαν να μην έχει προκηρυχθεί.  Σημειώνεται εδώ πως πολλές δράσεις από το νέο πρασίνισμα, είναι δεμένες με δέσμευση για σύμβαση με πιστοποιημένο Σύμβουλο για να λάβει το σχετικό πριμ ο παραγωγός.

Κατά τα άλλα, οι διαχειριστικές μέσω του προϊστάμενου της ΕΥΔ ΠΑΑ, Νίκου Μανέτα έβαλαν μπροστά την «επισιτιστική κρίση» για την μη πρόσκληση της Πρώτης Δάσωσης και την μετακίνησή της στη νέα προγραμματική περίοδο. Αν δεν μπει σε τάξη πάντως το συγκεκριμένο Μέτρο και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μάλλον δεν πρόκειται να δουν οι αγρότες το πριμ Δάσωσης ξανά.

Εντύπωση προκαλεί πάντως, πως στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης αναφερόμενος στα Σχέδια Βελτίωσης είπε απλά «θα είμαστε σε λίγο έτοιμοι για την προκήρυξη», ενώ ο προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων, Θύμιος Τσιατούρας είχε δηλώσει από την Agrotica αρχές Νοεμβρίου ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι έτοιμο και θα βγει άμεσα για διαβούλευση, ώστε να έχει λόγο η αγορά στα εύλογα κόστη που θα επιδοτούνται. Υπενθυμίζεται πως τα Σχέδια Βελτίωσης θα έχουν προϋπολογισμό 230 εκατ. ευρώ.

Θετικά είναι τα αποτελέσματα στον τομέα των πληρωμών του ΠΑΑ καθώς μέσα στο 2022 αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,2 δις ευρώ. Στα Σχέδια Βελτίωσης του 2017 έχει ολοκληρωθεί το 1/3 των έργων και έχουν πληρωθεί 320 εκατ. ευρώ. Στη μεταποίηση έχει πληρωθεί το 27% της Δημόσιας Δαπάνης. Στο Μέτρο 4.1.2 που αφορά τις επενδύσεις στα αρδευτικά συστήματα υπάρχει τεράστια καθυστέρηση και μόλις το 28% των αιτήσεων στήριξης έχει αξιολογηθεί, οπότε, στην καλύτερη, ο πίνακας δικαιούχων θα εκδοθεί έως την Άνοιξη του 2023.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση