Μάταια περίμεναν στο κρύο για άλλη μια φορά οι δικαιούχοι ενισχύσεων αγρότες, καθώς το… επιτελικό κράτος, είτε πρόκειται για τα σαΐνια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είτε για το γνωστό «παρακράτος» του ΟΠΕΚΕΠΕ, είχαν τελικά άλλη άποψη.

Τα λιπάσματα έμειναν απλήρωτα το βράδι της Τρίτης, επειδή οι υπάλληλοι στο Γενικό Λογιστήριο  του Κράτους δεν είχαν φροντίσει να διαβιβάσουν την εντολή για την μεταφορά του αντίστοιχου ποσού (περίπου 60 εκατ. ευρώ) στην αρμόδια για τις πληρωμές οικονομική αρχήΔεσμευσή τους, ότι το θέμα θα έχει τακτοποιηθεί νωρίς το πρωί της Τετάρτης 21 Δεκεμβρίου.

Σε καλό δρόμο φαίνεται να βρίσκεται τις τελευταίες ώρες και το θέμα του τσεκ, καθώς όπως είχε αναφερθεί από νωρίς την Τρίτη, έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι στα ποσά εκκαθάρισης της βασικής ενίσχυσης και απομένουν κάποιες τελικές επαληθεύσεις για τα ποσά που αφορούν στο λεγόμενο πρασίνισμα. Με κάποιο τρόπο έχει λυθεί και το θέμα της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου των πληρωμών από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Για μια ακόμα φορά πάντως καθίσταται σαφές ότι κάθε πληρωμή, συνοδεύεται τελικά από επίμονες παρασκηνιακές διεργασίες, των οποίων τις συνέπειες μάλλον δυσκολεύονται να αντικρούσουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το σίγουρο είναι ότι η γνωστή «δυναστεία του ΟΣΔΕ» δεν έχει πάψει να αγωνίζεται για τη ρεβάνς, θέμα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άπαξ και δια παντός από ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια, τα οποία είναι πάντως ενήμερα για τα τεκταινόμενα, όπως και για το πολιτικό κόστος που επιφέρει αυτή η δολοπλοκία.

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Από τα λιπάσματα αρχίζουν οι πληρωμές απόγευμα Τρίτης, μέχρι την Τετάρτη πιστώνεται η εκκαθάριση του τσεκ


Με την ενίσχυση των λιπασμάτων αρχίζει τελικά το απόγευμα της Τρίτης ο νέος κύκλος πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με την εκκαθάριση της βασικής και το λεγόμενο πρασίνισμα να μετατίθενται εν τέλει για το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο όγκος των πληρωμών και η ανάγκη να υπάρξει αυστηρός έλεγχος, υποχρέωσαν για μια ακόμη φορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες, δίνοντας προβάδισμα στην πίστωση ύψους 60 εκατ. ευρώ περίπου που αφορά στην ειδική ενίσχυση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για αγορά λιπασμάτων.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί αρμοδίως, με βάση τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και απηχούν τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων που κόπηκαν τον περασμένο χρόνο (Οκτώβριος 2021 – Σεπτέμβριος 2022) η ενίσχυση υπολογίζεται στο 11% της δαπάνης που έχει γίνει από τους καλλιεργητές.

Σε ότι αφορά το τσεκ, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκαθαρίζουν τις τελευταίες ώρες ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα πέραν του αυστηρού ελέγχου των πιστώσεων που πρόκειται να γίνουν και ότι οι δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης αγρότες θα δουν στους λογαριασμούς τους τα ποσά που τους αντιστοιχούν νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, όποτε και τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από τα ATM’s της Τράπεζας Πειραιώς.   

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Σε ισχύ ο στόχος για  πληρωμές απόγευμα  Τρίτης, αμέσως μετά  ανοίγει η πλατφόρμα  για πριμ ζωοτροφών


Στην εξόφληση των υπολοίπων βασικής ενίσχυσης και πρασινίσματος, δηλαδή της τελευταίας μεγάλης πληρωμής του χρόνου, μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου, επικεντρώνεται τα τελευαία 24ωρα η «δύναμη κρούσης» του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η όλη διαδικασία μοιάζει ευκολότερη μετά το «βουνό» των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων που ανέβηκαν τα στελέχη του Οργανισμού και το «ναρκοπέδιο» μέσα από το οποίο πέρασε η όλη διαδικασία.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την τελική εντολή πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης να υπογράφεται μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης και να πηγαίνει προς εκτέλεση στην Τράπεζα Πειραιώς μέχρι το απόγευμα. Βεβαίως ποτέ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο κάτι να στραβώσει και πάλι στην πορεία και η όλη διαδικασία να μετατεθεί για το επόμενο 24ωρο.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης και έμενε ένα τελευταίο τεστάρισμα στα στοιχεία που αφορούν στο πρασίνισμα. Σημειωτέον ότι τα υπόλοιπα βασικής προσεγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ το πρασίνισμα υπολογίζεται σε 420 εκατ. ευρώ περίπου.

Εκτός από την ολοκλήρωση της ελεγκτικής διαδικασίας, θα πρέπει εντός της ημέρας να υπογραφεί από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μια σύμβαση ανάθεσης έργου, η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για την τυπική αναγνώριση της όλης διαδικασίας πληρωμών. Οι πληροφορίες θέλουν και αυτή την υπογραφή να είναι στη διάθεση των αρμοδίων άμεσα, μετά τις συνεννοήσεις που έγιναν με πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά.

Ο φόρτος εργασίας του ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχέση με την εξόφληση των υποχρεώσεων ενιαίας ενίσχυσης, έχουν καθυστερήσει τη λειτουργία της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση της αγοράς ζωοτροφών από τους κτηνοτρόφους, παρά τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου ότι η εν λόγω εφαρμογή θα άνοιγει από το πρωί της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου.

Η τελευταία ενημέρωση λέει ότι η εν λόγω εφαρμογή θα ανοίξει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των άμεσων πληρωμών και σε κάθε περίπτωση πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση