Προσπάθεια ενίσχυσης των μπλόκων, ενόψει της δρομολογούμενης συνάντησης εκπροσώπων της Πανελλαδικής Επιτροπής με κυβερνητικό κλιμάκιο στην Αθήνα, βρισκόταν σε εξέλιξη, στο πλαίσιο περαιτέρω πίεσης της κυβέρνησης για την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, μετά από πολύωρη σύσκεψη που είχε την περασμένη Κυριακή στο Δημαρχείο Τυρνάβου με εκπροσώπους των αγροτών του Τυρνάβου και της επιτροπής των μπλόκων, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστού και του δημάρχου Τυρνάβου, Γ. Κόκουρα, ανακοίνωσε τη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με αγρότες που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε κινητοποιήσεις.

Το αίτημα υποβλήθηκε επίσημα την Τετάρτη και ως πιθανότερες μέρες της συνάντησης θεωρούνται σήμερα Παρασκευή ή αύριο Σάββατο.

Ο υπουργός ΑΑΤ, παρά τις προσδοκίες, στην κομματική εκδήλωση του Τυρνάβου δεν ανακοίνωσε οικονομικά μέτρα στήριξης των παραγωγών αχλαδιών και σταφυλιών πρωτίστως, αλλά και αμυγδάλων και κερασιών, που προβάλλονται τελευταία από τους συνεταιριστές, δίνοντας παράταση στην αγωνία των αγροτών.

Καρδίτσα

Οι αγρότες της Καρδίτσας, που έχουν στήσει μπλόκο με τα τρακτέρ τους στον Ε65, την Κυριακή υποδέχθηκαν εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, που τους επισκέφθηκαν για συμπαράσταση στον αγώνα τους.

Το «παρών» στο μπλόκο έδωσαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, της Ένωσης Ιατρών, της ΕΛΜΕ, του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, συλλόγων γυναικών, εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης και πολιτικών κομμάτων.

Τη Δευτέρα, οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες με τα τρακτέρ τους έκαναν διαδήλωση στο κέντρο της Καρδίτσας, απαιτώντας από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους. Στην κεντρική πλατεία της πόλης τούς υποδέχτηκαν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων, ενώ οι κόρνες των τρακτέρ έδωσαν μια ξεχωριστή, αγωνιστική νότα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Λάρισα

Σε συλλαλητήριο με τρακτέρ μέσα στην πόλη της Λάρισας προχώρησαν την Τετάρτη οι αγρότες του νομού, κυρίως από τις επαρχίες Τυρνάβου και Αγιάς. Η μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από τα τοπικά μπλόκα σε Τύρναβο και Πλατύκαμπο κατέληξε στο κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και της περιφέρειας.

Μαχητικό και μαζικό συλλαλητήριο οργάνωσαν το μεσημέρι της Τετάρτης οι αγροκτηνοτροφικοί σύλλογοι Ελασσόνας, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι, αλλά και εργάτες, μαθητές και γυναίκες που βρέθηκαν εκεί για να τους συμπαρασταθούν.

Οι αγρότες τοποθέτησαν αρχικά τα τρακτέρ τους στην πλατεία και στη συνέχεια πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου Λάρισας-Κοζάνης. Την κεντρική ομιλία εκ μέρους των αγροκτηνοτροφικών συλλόγων της επαρχίας Ελασσόνας έκανε ο Γιάννης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σαρανταπόρου και μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Στην Αγιά, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία αγροτικών συλλόγων της περιοχής και της ΕΟΑΣΝΛ, αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου με τρακτέρ στην πλατεία της Αγιάς κατά την ημέρα συνάντησης αντιπροσωπείας αγροτών με συναρμόδιους υπουργούς στην Αθήνα.

Τα αιτήματα

✱ Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους. Ειδικά για το βαμβάκι, να υπάρξει αναπλήρωση στο ύψος του 1 ευρώ το κιλό για όλους τους παραγωγούς, που αντιστοιχεί στην αύξηση του κόστους παραγωγής και στην κατρακύλα της τιμής του προϊόντος. Αντίστοιχα με τη νέα ΚΑΠ, που χάνονται πολλά χρήματα.

✱ Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια, ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής σε ΤΟΕΒ και δήμους.

✱ Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

✱ Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για έγκαιρες εκτιμήσεις – αποζημιώσεις.

✱ Να κατασκευαστούν τα αναγκαία έργα υποδομής, αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.ά.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.ypaithros.gr

 

Αφήστε μια απάντηση