Την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης στην Κοζάνη.

«Έχω αποφασίσει ότι θα χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, αυτό μπορώ να το ανακοινώσω σήμερα» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Έχω συμφωνήσει με το Υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ. Έχω ζητήσει και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με αποζημιώσεις να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τι είπε γενικότερα για τον πρωτογενή τομέα

«Υπάρχει αύξηση του ΑΕΠ της Περιφέρειας σημαντική, η ανεργία στη Δυτική Μακεδονία βρίσκεται περίπου στον εθνικό μέσο όρο. Άρα δεν υπήρξε κάποια καταστροφή η οποία συντελέστηκε τα τελευταία δύο χρόνια την οποία πρέπει να ανατάξουμε.

Αλλά εγώ δεν θέλω να βλέπω προβλήματα, θέλω να βλέπω ευκαιρίες. Και να μοιραστώ μαζί σας μια πολύ θετική εμπειρία την οποία είχα πριν από λίγο, από την επίσκεψή μου σε ένα από τα κορυφαία οινοποιεία της περιοχής, όπου δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, παράγεται εξαιρετικό κρασί, συνδέεται η παραγωγή κρασιού με τον οινοτουρισμό.

Και βέβαια όλα αυτά γίνονται με σημαντική στήριξη από ελληνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Και αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά οινοποιεία τα οποία δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Είναι ένα παράδειγμα μόνο του πώς ο πρωτογενής τομέας, όταν είναι ανταγωνιστικός και εξωστρεφής, μπορεί πράγματι να κάνει θαύματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει την απαραίτητη υποστήριξη από την πολιτεία.

Και βέβαια στήριξη στον πρωτογενή τομέα δεν νοείται χωρίς μεγάλα αρδευτικά έργα. Μιλήσαμε για αυτά χθες. Κατά κεφαλήν η Δυτική Μακεδονία θα έχει τα περισσότερα αρδευτικά έργα από όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες και αυτό προφανώς είναι μια πολύ σημαντική συνεισφορά την οποία κάνουμε στον πρωτογενή τομέα, στους αγρότες μας αλλά και στους κτηνοτρόφους μας.»

Απαντώντας στη συνέχεια σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Είδα κάποιους (σ.σ. διαμαρτυρόμενους αγρότες), γιατί σταμάτησα σε ένα κόμβο έξω από την Καστοριά, λίγο πριν την Κλεισούρα, και συνομίλησα με αγρότες οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι εκεί.

Είχαν πολύ συγκεκριμένα αιτήματα. Ήταν μηλοπαραγωγοί και αναζητούσαν περισσότερη ορατότητα σχετικά με τη στήριξη η οποία μπορεί να υπάρχει από το κράτος για το γεγονός ότι είχαν και κακές τιμές και χαμηλές ποσότητες οι οποίες πουλήθηκαν.

Είναι ένα θέμα το οποίο το εξετάζουμε. Θα υπάρχουν σύντομα ανακοινώσεις για οριζόντιες στηρίξεις των μηλοπαραγωγών και για ποικιλίες, όπως είπα και χθες, που ενδεχομένως να ήταν έξω από τον αρχικό μας σχεδιασμό. Έχω, ήδη, δώσει τις σχετικές κατευθύνσεις στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα είναι πιο δομικό, είναι πιο ουσιαστικό και σίγουρα το ζήτημα του κόστους παραγωγής είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα, και για τους αγρότες αλλά και για τους κτηνοτρόφους μας οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλό κόστος ενέργειας και υψηλό κόστος ζωοτροφών. Και βέβαια είναι και ένας από τους λόγους που οι τιμές έχουν αυξηθεί και αυτό έχει περάσει στον τελικό καταναλωτή.

Μιλάμε τώρα για τιμές γάλακτος οι οποίες είναι πολύ υψηλές. Το μόνο παρήγορο: από την πλευρά του καταναλωτή αυτό είναι κακό, από την πλευρά του παραγωγού είναι καλό, με την έννοια ότι τουλάχιστον υπάρχει μία υψηλή τιμή η οποία κάπως αντισταθμίζει το υψηλό κόστος παραγωγής. Ποτέ δεν είχαμε δει τόσο ψηλές τιμές γάλακτος, για τους παραγωγούς τονίζω. Σε αυτό έχει κάτι να κάνει και το γεγονός ότι πολεμήσαμε αποτελεσματικά, πιστεύω, τις παράνομες ελληνοποιήσεις, που ήταν ένα από τα πρώτα ζητήματα τα οποία μου έθεταν οι αγρότες όταν ήμουν ακόμα στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Όμως πρέπει να κάνουμε κι άλλα. Έχω πάρει την απόφαση ότι θα χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023. Αυτό μπορώ να σας το ανακοινώσω σήμερα. Το έχω συμφωνήσει πια με το Υπουργείο Οικονομικών και είναι μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενώ ταυτόχρονα έχω ζητήσει και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες οι οποίες υπάρχουν σχετικά με αποζημιώσεις να «τρέξουν» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν.

Δείτε το βίντεο της Συνέντευξης Τύπου εδώ

Το θέμα το οποίο θίξατε, του ανταγωνισμού μεταξύ φωτοβολταϊκών και αγροτικής γης, είναι πολύ ουσιαστικό ζήτημα. Θα σας έλεγα, ως τίτλο, ότι υπάρχουν αρκετές εκτάσεις όπου μπορούν να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά που δεν ανταγωνίζονται γη υψηλής παραγωγικότητος.

Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να κατευθύνουμε τις επενδύσεις προς τα εκεί. Το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο το οποίο επισκέφθηκα, ας πούμε, είναι ένα πάρκο το οποίο κινείται σε αυτή τη λογική. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορούμε να διαφυλάξουμε τη γη μας και να δώσουμε δυνατότητα στους αγρότες μας να εξακολουθούν να παράγουν.

Γι’ αυτό βέβαια δεν χρειάζονται μόνο οικονομική βοήθεια, χρειάζονται νερό -μιλήσαμε για τα αρδευτικά έργα- χρειάζονται περισσότερα κίνητρα για ομάδες παραγωγών έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε καλύτερη, θα έλεγα, διαχείριση του κόστους παραγωγής. Χρειάζεται σύνδεση με τον τουριστικό τομέα. Χρειάζεται πρώτα και πάνω απ΄ όλα ποιότητα.

Η περιοχή σας παράγει ουκ ολίγα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, δεν χρειάζεται να τα αναφέρω, τα ξέρετε καλύτερα, προϊόντα με brand, με τοπικό brand, τα οποία μπορούν τελικά στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού να πάρουν τις τιμές που τους αξίζουν.

Αυτό είναι το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Έχουμε πολλές «νησίδες» -το τονίζω- αριστείας, αλλά έχουμε και πολλά προβλήματα με αυτούς οι οποίοι ακόμα πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα σε καθημερινή βάση.

Αλλά η άποψή μας για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα και το πώς μπορεί να γίνει ανταγωνιστικός είναι πάρα πολύ σαφής. Eίναι ένα σχέδιο το οποίο θα πάρει χρόνο για να υλοποιηθεί. Aλλά πιστεύω ότι ειδικά οι νέοι αγρότες -θυμίζω ότι όλες οι αιτήσεις νέων αγροτών εγκρίθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, πάνω από 1.000 αν θυμάμαι καλά, 1.007 αν δεν κάνω λάθος. Θέλουμε νέους αγρότες, θέλουμε να τους στηρίξουμε, έχουμε εργαλεία για να το κάνουμε και θέλουμε οι «νησίδες» αυτές αριστείας και διάκρισης να γίνουν από την εξαίρεση ο κανόνας.»

Πηγή: www.agro24.gr

Αφήστε μια απάντηση