Yπόλοιπα από την περσινή ενιαία ενίσχυση, αλλά και οι εκκρεμότητες για τις Σπάνιες Φυλές, το Κομφούζιο και περιπτώσεις των βιολογικών από τα προγράμματα του 2022, μαζί με τη δόση των ενστάσεων στην ενίσχυση των ζωοτροφών για τους νεοεισερχόμενους μεταφέρονται χρονικά προς τα πίσω.

Οι δεσμεύσεις ιθυνόντων για έγκαιρες πληρωμές φαίνεται πως δεν μπορούν να γίνουν πράξη, καθώς δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι σχετικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι, ώστε η επικείμενη πληρωμή να μη βγάλει άλλα λάθη και άλλους απλήρωτους παραγωγούς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να χρειαστούν ακόμα και δύο εβδομάδες μέχρι να βγουν οι λίστες πληρωμής και να γίνουν οι σχετικές πιστώσεις.

Και αυτό είναι μόνο το ένα κομμάτι που αφορά τις πληρωμές που περιμένουν οι αγρότες, αφού το άλλο έχει να κάνει με το μεγάλο όγκο σε χρήματα, αλλά και σε αριθμό δικαιούχων των συνδεδεμένων ενισχύσεων, που φαίνεται να πηγαίνει κι αυτό πίσω. Κατά πως φαίνεται, δεν βγαίνει το χρονοδιάγραμμα, που ήθελε τη διαδικασία της πίστωσης των συνδεδεμένων να ξεκινούσε αρχές Μαρτίου, κάτι που γεννά φόβους στους παραγωγούς ότι θα επαναληφθεί το σκηνικό των τριών τελευταίων ετών, που το πρώτο πακέτο των εν λόγω ενισχύσεων με το σκληρό σιτάρι πιστώθηκε μαζί με την ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι λίγο πριν την 25η Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην εξόφληση του τσεκ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, περιλαμβάνονταν οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης εκτός μικρών εξαιρέσεων για επί πλέον έλεγχο ή προσκόμιση δικαιολογητικών, ενώ στην πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης 2022, έγιναν οι διορθώσεις για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους με απόρριψη στην πρώτη αξιολόγηση. Σημειωτέον δεν καταβλήθηκε εξισωτική  αποζημίωση σε όσους έχουν έδρα πεδινές περιοχές, δεν διαθέτουν στάβλο σε ορεινή ή μειονεκτική περιοχή άσχετα με την περιοχή που έλαβαν κατανομή βοσκοτόπων. Αυτό σημαίνει ότι όσες από τις παραπάνω περιπτώσεις τακτοποιηθούν, θα περιληφθούν στην επερχόμενη διορθωτική πίστωση.

Σχετικά με την πληρωμή της δράσης των Σπάνιων Φυλών, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ με ημερομηνία ανάρτησης στη Διαύγεια 21 Φεβρουαρίου,

– για πρόβατα-αίγες -χοίρους: Οι στήλες ελέγχου που συμπληρώνονται όσον αφορά στο ζωικό κεφάλαιο είναι η «Βεβαίωση Συνόλου Ζώων στο Γενεαλογικό Βιβλίο» και η «Ημερομηνία Ελαχίστων Ζώων». Η ημερομηνία που λαμβάνεται και αναγράφεται ως βάση για τη διεξαγωγή του ελέγχου, είναι η τελευταία που στο «Γενεαλογικό Βιβλίο» απεικονίζεται το μικρότερο σύνολο των επιλέξιμων ηλικιακά ζώων (>1 έτους) ανά φυλή και φύλο.

-για βοοειδή: Στις στήλες ελέγχου η στήλη «Αριθμός Σήμανσης Ενωτίου» είναι προ-συμπληρωμένη με τους αριθμούς σήμανσης ενωτίων των βοοειδών ανά φυλή και φύλο και για το 1ο έτος δέσμευσης προέρχονται από τη στήλη «Είδος εγγραφής» και αφορούν τον διοικητικό έλεγχο της αίτησης στήριξης, την αίτηση πληρωμής του έτους δέσμευσης και το αντίγραφο της ΚΒΔ πριν την έναρξη των διοικητικών ελέγχων της προκαταβολής.

Για όλους τους αριθμούς σήμανσης των ενωτίων των βοοειδών συμπληρώνονται οι στήλες «Βεβαίωση Εγγραφής στο Γενεαλογικό Βιβλίο» και «Ημερομηνία Εγγραφής στο Γενεαλογικό Βιβλίο».

Άμεσα οι ενστάσεις στις ζωοτροφές

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023 ολοκληρώθηκε η δεύτερη πληρωμή δικαιούχων στο Μέτρο 22 « Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», συνολικού ύψους 1.223.565,50  ευρώ. Η εν λόγω πληρωμή αφορούσε σε κτηνοτρόφους με προβλήματα πολλαπλής συμμόρφωσης.

Ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνει πως ολοκληρώθηκε και η εξέταση των ενστάσεων με την έκδοση της σχετικής τροποποίησης απόφασης ένταξης (αρ. 719/28-02-2023, ΑΔΑ 9Α214653ΠΓ-ΗΔΔ) ώστε να δρομολογηθεί άμεσα η πληρωμή των δικαιούχων με αύξηση του ορίου πιστώσεων του Μέτρου.

«Ξεχωριστά εξετάζονται οι περιπτώσεις των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση