Ξεκλειδώνουν προς τα τέλη του µήνα τα κρατικά ταµεία για τις έκτακτες ενισχύσεις χιλιάδων αγροτών, οι οποίες καλύπτουν µια σειρά οπωροκηπευτικών, µε πιο πρόσφατη την περίπτωση των ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων.

Η εν λόγω πληρωµή των 93 εκατ. ευρώ (50 εκατ. ουκρανόµετρα και 43 εκατ. de minimis), για την ηµεροµηνία της οποίας (τέλη Μαρτίου) φέρεται ότι δεσµεύτηκε προ ολίγων ηµερών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, θα αφορά τόσο τα λεγόµενα ουκρανόµετρα, όσο και τα de minimis που έχουν εξαγγελθεί, αφού ουσιαστικά η διάκριση σε αυτές τις δύο κατηγορίες επήλθε κυρίως προς διευκόλυνση των αρχών να «νοµιµοποιήσουν» τη στήριξη στις Βρυξέλλες.

Την ίδια στιγµή, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα διεύρυνση της λίστας και σε άλλες καλλιέργειες, όπως τα κεράσια, µε τις πιέσεις των παραγωγών προς τους τοπικούς βουλευτές να εντείνονται.

Μέχρι στιγµής, έκτακτες κρατικές ενισχύσεις (πέρα από την περίπτωση των µελισσοκόµων) έχουν εξαγγελθεί επίσηµα σε µήλα, κάστανα, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, σπαράγγια ∆ήµου Αλµωπίας, φασόλια και γίγαντες ΠΕ Φλώρινας και Καστοριάς, καπνό της ΠΕ Ροδόπης, επιτραπέζια σταφύλια ΠΕ Καβάλας, ζαχαρότευτλα σε όλη τη χώρα, κρόκο Κοζάνης, θερµοκήπια Μαραθώνα και αλιείς καραβίδας στα Σέρβια Κοζάνης.

Ποσά ενίσχυσης πάντως έχουν ανακοινωθεί µέχρι σήµερα για την καλλιέργεια µήλων ανά ποικιλία και κλιµακωτά τα 250 µε 300 ευρώ ανά στρέµµα. Στις αποζηµιώσεις αυτές κατά περίπτωση συνυπολογίζεται και η επιβάρυνση λόγω φυτοϋγειονοµικών προσβολών (καρπόκαψα). Η καλλιέργεια κάστανου ενισχύεται µε 150 ευρώ το στρέµµα, ως αποτέλεσµα των ζηµιογόνων παραγωγικών παραµέτρων και της ιδιαίτερης φυτουγειονοµικής προσβολής.

Για τα πυρηνόκαρπα (πλην  κερασιών) ο προγραµµατισµός του υπουργείου, έρχεται να εξασφαλίσει µια οριζόντια ενίσχυση 70 ευρώ ανά παραγωγικό στρέµµα για όλες τις ποικιλίες ροδάκινων (συµπύρηνα και επιτραπέζια), βερίκοκων και νεκταρινιών ενώ ταυτόχρονα κατεβάζει στο 30% (έναντι του αρχικού 40 µε 50%) το ποσοστό ζηµιάς από βροχές για ένα συµπλήρωµα ενίσχυσης 80 ευρώ σε όσες ποικιλίες επλήγησαν.

Η ρύθµιση για τα 70 ευρώ αφορά όσους από τους ανωτέρω παραγωγούς δεν έχουν ήδη λάβει αποζηµίωση και περιλαµβάνει 246.315 στρέµµατα. Υπενθυµίζεται ότι πριν λίγους µήνες, το ουκρανόµετρο µοίρασε από το αποθεµατικό κρίσης αποζηµίωση 72,5 ευρώ το στρέµµα σε µέλη Οµάδων Παραγωγών, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις και επιχειρείται να διορθωθεί τώρα µε την κρατική αποζηµίωση των 70 ευρώ το στρέµµα σε όσους δεν πληρώθηκαν τότε. Οι αποζηµιώσεις των βροχών αφορούν ποικιλίες που επλήγησαν σε ποσοστό άνω 30% δυνάµει του από 7/9/2022 πορίσµατος του αρµόδιου γραφείου ΕΛΓΑ Ηµαθίας. Για τις καλλιέργειες αυτές θα δοθούν ανά παραγωγικό στρέµµα 80 ευρώ για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 65 ευρώ ανά παραγωγικό στρέµµα για τα ροδάκινα µεταποίησης (συµπύρηνα).

Πριµ για αχλάδι Τυρνάβου και κεράσι Β. Ελλάδας

∆εσµεύσεις ότι θα µπει το κεράσι της Πέλλας, το αχλάδι και το επιτραπέζιο σταφύλι του Τυρνάβου, στη λίστα των προϊόντων που θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση προσπαθούν να αποσπάσουν αγροτοσυνδικαλιστές και παραγωγοί των περιοχών αυτών από την ηγεσία
του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ οι διαρροές θέλουν την κυβέρνηση να προχωρά ανεξαρτήτως πιέσεων στη συµπερίληψη των προϊόντων αυτών στα ουκρανόµετρα ή τα de minimis. To ρεπορτάζ αναφέρει ότι παρά τις αλλεπάλληλες δεσµεύσεις, οι παραγωγοί κερασιού δεν έχουν λάβει ακόµη καµία αντισταθµιστική στήριξη για την απώλεια άνω των 600 ευρώ το στρέµµα, που κατέγραψαν στο εισόδηµά τους, βάσει στοιχείων της περιόδου 2019-2022, λόγω του ρωσο-ουρκανικού πολέµου.

«Ο κόσµος µπαίνει στα χωράφια για τις λιπάνσεις και τα πρώτα ραντίσµατα της φετινής καλλιεργητικής σεζόν, αλλά δεν µπορεί να ανταπεξέλθει. Αν δεν µας δώσουν µια στήριξη, δεν θα µπορέσουµε να καλλιεργήσουµε σωστά», σχολιάζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μεσηµερίου Πέλλας, Τάσος Βλαδίκας.

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση