Την υπογραφή Σκυλακάκη και Βεσυρόπουλου αναµένουν οι αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να τρέξουν τη διαδικασία πληρωµής των 93 εκατ. ευρώ που αφορούν σε κρατικές ενισχύσεις για 12 προϊόντα, µε το χρονοδιάγραµµα της πληρωµής να δείχνει 31 Μαρτίου.

Οι πληροφορίες θέλουν το υπουργείο να έχει ήδη µεταβιβάσει αίτηµα έγκρισης πληρωµής για τα περισσότερα προϊόντα και ειδικά για ροδάκινα (επιτραπέζια και συµπύρηνα), µήλα και κάστανα, στα οποία κατευθύνεται άλλωστε και η µερίδα του λέοντος της εν λόγω πληρωµής, αφού πρόκειται για καλλιέργειες µε τους περισσότερους δικαιούχους. Τα ποσά πάντως στα κρατικά ταµεία είναι ήδη δεσµευµένα για τον σκοπό αυτό, όπως αναφέρει παράγοντας του χώρου που παρακολουθεί από κοντά τις διεργασίες. Με άλλα λόγια, το µόνο που υπολείπεται έως ότου πιστωθούν τα ποσά στους λογαριασµούς των δικαιούχων, είναι η γραφειοκρατία που συνεπάγονται τέτοιες διαδικασίες (υπογραφές και εκδόσεις αποφάσεων) και ως εκ τούτου ενδέχεται να «σπάσει» η πληρωµή σε δύο φάσεις, µε την πρώτη να γίνεται τέλος Μαρτίου και την ∆εύτερη τις αµέσως επόµενες ηµέρες.

Υπενθυµίζεται ότι η εν λόγω πληρωµή των 93 εκατ. ευρώ (50 εκατ. ουκρανόµετρα και 43 εκατ. de minimis), για την ηµεροµηνία της οποίας (τέλη Μαρτίου) φέρεται ότι δεσµεύτηκε πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, θα αφορά τόσο τα ουκρανόµετρα, όσο και τα de minimis που έχουν εξαγγελθεί, αφού ουσιαστικά η διάκριση σε αυτές τις δύο κατηγορίες επήλθε κυρίως προς διευκόλυνση των αρχών να «θεµελιώσουν» τη στήριξη στις Βρυξέλλες.

Μέχρι στιγµής, έκτακτες κρατικές ενισχύσεις (πέρα από την περίπτωση των µελισσοκόµων) έχουν εξαγγελθεί επίσηµα σε µήλα, κάστανα, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, σπαράγγια ∆ήµου Αλµωπίας, φασόλια και γίγαντες ΠΕ Φλώρινας και Καστοριάς, καπνό της ΠΕ Ροδόπης, επιτραπέζια σταφύλια ΠΕ Καβάλας, ζαχαρότευτλα σε όλη τη χώρα, κρόκο Κοζάνης, θερµοκήπια Μαραθώνα και αλιείς καραβίδας στα Σέρβια Κοζάνης.

Ποσά ενίσχυσης πάντως έχουν ανακοινωθεί µέχρι σήµερα για την καλλιέργεια µήλων ανά ποικιλία και κλιµακωτά τα 250 µε 300 ευρώ ανά στρέµµα. Στις αποζηµιώσεις αυτές κατά περίπτωση συνυπολογίζεται και η επιβάρυνση λόγω φυτοϋγειονοµικών προσβολών (καρπόκαψα). Η καλλιέργεια κάστανου ενισχύεται µε 150 ευρώ το στρέµµα, ως αποτέλεσµα των ζηµιογόνων παραγωγικών παραµέτρων και της ιδιαίτερης φυτοϋγειονοµικής προσβολής.

Για τα πυρηνόκαρπα (πλην κερασιών) ο προγραµµατισµός του υπουργείου, έρχεται να εξασφαλίσει µια οριζόντια ενίσχυση 70 ευρώ ανά παραγωγικό στρέµµα για όλες τις ποικιλίες ροδάκινων (συµπύρηνα και επιτραπέζια), βερίκοκων και νεκταρινιών ενώ ταυτόχρονα κατεβάζει στο 30% (έναντι του αρχικού 40 µε 50%) το ποσοστό ζηµιάς από βροχές για ένα συµπλήρωµα ενίσχυσης 80 ευρώ σε όσες ποικιλίες επλήγησαν.

 

Πετρέλαιο εξαμήνου για όλο το έτος ή αυξημένο κονδύλι;

Σε λεπτούς χειρισµούς οδηγούνται οι ιθύνοντες στο Μαξίµου και το υπουργείο Οικονοµικών µε αφορµή την υπόθεση: «αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023».

Μια λεπτοµέρεια που ξέφυγε από το επικοινωνιακό team του Μαξίµου έρχεται τώρα να εγκλωβίσει στα «ψιλά γράµµατα» της αναµενόµενης ΚΥΑ τους αρµόδιους για την κατανοµή του αγροτικού πετρελαίου στους κατά κύριο επάγγελµα αγρότες. Παράγοντες που παρακολουθούν τις διεργασίες, αναφέρουν στην Agrenda ότι είναι πολύ πιθανή µια αύξηση των κονδυλίων, πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ που ακούγονται τελευταία, µε πιθανότερο ποσό τα 100 εκατ. ευρώ, ωστόσο όλα αυτά παραµένουν στη σφαίρα της εικασίας. Η εξαγγελία Μητσοτάκη από την Κοζάνη πριν από ένα µήνα, έλεγε:«Έχω αποφασίσει ότι θα χρηµατοδοτήσουµε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023. Έχω συµφωνήσει µε το υπουργείο Οικονοµικών. Πρόκειται για µία σηµαντική παρέµβαση ύψους 76 εκατ. ευρώ».

Η διατύπωση στο πολυνοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών που συζητιέται αυτές τις ηµέρες στην αρµόδια Επιτροπή της Βουλής, δεν παρέκκλινε από την εξαγγελία Μητσοτάκη: «Για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, της περ. στ της παρ. 1 του άρθρου 73, που χρησιµοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία καθορίζεται, από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η ∆εκεµβρίου 2023, µηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης, ανά χιλιόλιτρο». 

Τον περασµένο Αύγουστο, η πληρωµή που έγινε για το αγροτικό πετρέλαιο αφορούσε 70 εκατ. ευρώ, ενώ τον ∆εκέµβριο του 2022 ακολούθησε µια συµπληρωµατική πληρωµή περίπου 3,7 εκατ. ευρώ για 12.370 παραγωγούς που είχαν µείνει εκτός το περασµένο καλοκαίρι. Η πληρωµή τότε, αφορούσε το πρώτο µισό του 2022 σύµφωνα µε τις τότε εξαγγελίες, ενώ η ΚΥΑ για το ποσό πληρωµής που εκδόθηκε τον περασµένο Αύγουστο ανέφερε ότι «Οι ποσότητες του πετρελαίου κινητήρων, για τις οποίες επιστρέφεται ο ΕΦΚ για το 2022 υπολογίζονται, µε βάση την ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων που απαιτείται για την εκτέλεση κάθε είδους εργασιών σχετικά µε καλλιέργεια και σε κάθε κατηγορία ή είδος ζωϊκού κεφαλαίου και αντιστοιχούν στο 50% των µέγιστων ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζονται από τους δείκτες µηχανικής απασχόλησης».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση