Προκήρυξη Νέων Αγροτών εντός του φθινοπώρου του 2023 µε τους επιλαχόντες της πρόσκλησης του 2021 να έχουν αυξηµένη µοριοδότηση για ένταξη, επεξεργάζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύµφωνα µε τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός, Γεώργιος Στύλιος, ως µία λύση µπροστά στις αντιδράσεις των επιλαχόντων του Μέτρου.

Εφόσον, προχωρήσει το σχέδιο αυτό, και δεν είναι απλά ένα προεκλογικό πυροτέχνηµα, σηµαίνει πως το ΟΣ∆Ε 2023 θα είναι και ΟΣ∆Ε αναφοράς για την ένταξη στο πρόγραµµα, και προφανώς, θα πρέπει να υπάρξει και η σχετική προδηµοσίευση για τους ενδιαφερόµενους εντός της Άνοιξης. Υπενθυµίζεται πως µε βάση το στρατηγικό σχέδιο ΚΑΠ, επιλέξιµοι θα είναι όσοι αγρότες έκαναν πρώτη εγκατάσταση εντός 24µήνου από την προκήρυξη. Ως εκ τούτου, η λογική πίσω από την απάντηση Στύλιου, για να βολευτούν οι Νέοι Αγρότες του 2021 που έκαναν ουσιαστικά ΟΣ∆Ε προ 2ετίας, σηµαίνει πως το 24µηνο µπορεί να γίνει 36µηνο όπως ήδη έχει αποκαλύψει η Agrenda.

Αναλυτικότερα, για σχέδιο τριών εναλλακτικών για την ένταξη των επιλαχόντων Νέων Αγροτών του 2021, έκανε λόγο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιος Στύλιος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του Ιλχάν Αχµέτ που έθεσε το σχετικό ζήτηµα για τη Θράκη. Συγκεκριµένα ανέφερε τα εξής:

«Τι δυνατότητες υπάρχουν από εδώ και στο εξής; Εµείς διαθέσαµε 527 εκατοµµύρια ευρώ. Στο παρελθόν είχαν διατεθεί 140 εκατοµµύρια ευρώ, 260 εκατοµµύρια ευρώ, 29 εκατοµµύρια ευρώ. Καταλαβαίνετε, δηλαδή, ότι δεν υπάρχει σύγκριση στο ποσό -πώς να το πω-, δεν υπάρχει σύγκριση στο µέγεθος του προϋπολογισµού. ∆εν αµφισβητείται από κανέναν, ακόµα και από τον πιο δύσπιστο συνοµιλητή.

Έχει γίνει στο παρελθόν το εξής και θα προσπαθήσουµε, µέσα από όλες τις λύσεις που µας δίνει ο κανονισµός, να τις µελετήσουµε και να πάµε στην καλύτερη, για τους αγρότες µας πρώτα απ’ όλα. Σίγουρα θέλουµε και την καλύτερη λύση και για τη Θράκη.

Μία πρόταση είναι αυτή που λέτε εσείς, η οποία είναι σεβαστή και την µελετάµε, δηλαδή να αυξήσουµε τον προϋπολογισµό στη Θράκη -θα πρέπει να γίνει και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα-, για να ενταχθεί ένας αριθµός από τους εκατόν ενενήντα πέντε.

Μία άλλη σκέψη που συζητούν οι υπηρεσίες µας είναι να δώσουµε µια δεύτερη ευκαιρία. ∆ηλαδή, προς το τέλος του χρόνου, το φθινόπωρο, να δοθεί η δυνατότητα να ξανανοίξει, να ξανατρέξει το πρόγραµµα, πάλι για όλη την Ελλάδα και να µπορούν σε αυτό να ενταχθούν και όσοι δεν εντάχθηκαν τώρα ή απορρίφθηκαν, ώστε να βελτιώσουν την πρόταση που υπέβαλαν, να πάρουν µεγαλύτερη µοριοδότηση και έτσι να έχουµε και καλύτερα αποτελέσµατα.

Ίσως µια άλλη, τρίτη λύση θα ήταν να γίνει ένα ειδικό πρόγραµµα στοχευµένο για τη Θράκη. Με αίσθηµα προσυπογράφω και υιοθετώ την εισήγηση και την απάντηση που είχε δώσει ο Υπουργός σε εσάς εδώ.

Με το ίδιο αίσθηµα εθνικής ευθύνης και σίγουρα µε ευθύνη απέναντι στα νέα παιδιά αλλά και στον παραγωγικό κόσµο της χώρας, σας λέω ότι στην κυριολεξία ψάχνουµε να βρούµε την καλύτερη λύση, πάντοτε σεβόµενοι τον κανονισµό και πάντοτε λέγοντας και σε εσάς και σε όλους ότι η αξιολόγηση είναι συγκριτική. ∆εν εντάσσει όποιον θέλει η πολιτική ηγεσία, άρα απαιτείται µία καλή πρόταση από τον καθένα.

Περιµένουµε να ληφθούν αυτές οι αποφάσεις, έχοντας βέβαια υπολογίσει και τα διαθέσιµα χρήµατα που υπάρχουν στο πρόγραµµά µας στο Υπουργείο.».

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση