Μια περίεργη εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει άλλη μια φορά με τις διαδικασίες πληρωμών που καλείται να διεκπεραιώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα να μετατίθενται από βδομάδα σε βδομάδα πληρωμές κάποιων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ουκρανικά και de minimis, ύψους 93 εκατ. ευρώ δεν κατέστη δυνατό ούτε να αρχίσουν να πληρώνονται μέχρι τις 31 Μαρτίου, όπως άφηναν να εννοηθεί οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ, θα είναι «θαύμα» αν μπορέσει να πιστωθεί η ειδική ενίσχυση του βάμβακος μέχρι τις 7 Απριλίου, όπως είναι ο νέος σχεδιασμός. Ούτε συζήτηση, αναφέρεται αρμοδίως για την συνδεδεμένη ενίσχυση στο σκληρό σιτάρι, η οποία, όπως δείχνουν τα πράγματα θα πάει για μετά το Πάσχα.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα είναι δύσκολο να τεθεί σε εφαρμογή και η διαδικασία παραλαβής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, πράγμα το οποίο δυσκολεύει περαιτέρω τη δύσκολη από πλευράς ρευστότητας περίοδο που διανύουν οι περισσότερες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, καθώς δεν προχωράει ούτε η πίστωση της Κάρτας Αγρότη από τις εμπορικές τράπεζες, με εξαίρεση ίσως την Τράπεζα Πειραιώς.

Σχετικά με τις συνδεδεμένες, υπενθυμίζεται ότι τη σεζόν 2021-2022 καλλιεργήθηκαν 3,150 εκατ. στρέµµατα µε σκληρό σιτάρι, από τα οποία τα 1,98 εκατ. στρέµµατα αφορούσαν σπορές µε πιστοποιηµένο σπόρο, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda. Με βάση τον προϋπολογισµό του έτους, αυτό σηµαίνει ότι η συνδεδεµένη θα κυµανθεί περί τα 5,7 ευρώ το στρέµµα, στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι.

Αντίστοιχα, σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΟΣ∆Ε τη σεζόν 2021-2022 καλλιεργήθηκαν 2.541.683 στρέµµατα µε βαµβάκι, για τα οποία ο προϋπολογισµός του έτους ανέρχεται στα 184 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης από το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο στην Κοµοτηνή, γεγονός που δίνει ειδική ενίσχυση στα 72,5 ευρώ το στρέµµα.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση